Türgi on läbi aastate olnud üks eestlaste lemmik-puhkusesihtkohti. Estraveli tootjasuhete juhi Katrin Samliku sõnul on kuum päike, rikkalik Türgi köök ning kaunid lõunaranniku rannad põhjuseks, miks turistid ikka ja jälle Türki tagasi pöörduvad. “Türgi reisid on eestlaste seas alati armastatud olnud, seda enam, et praegu algavad pakettreiside hinnad, kus sees ka hommikusöök, vaid 204 eurost. Pakettreisi hinda kuuluvad traditsiooniliselt edasi-tagasi lennud, lennujaamatransfeerid sihtkohas, majutus valitud hotelli kaheses toas, toitlustus vastavalt paketile ning reisiesindaja teenused sihtkohas. Lisaks soodsale hinnale on praegu Türgis tavapärasest vähem turiste, mis tähendab, et hotelli territooriumil on ka eestlastele meelepäraselt rohkem privaatsust.”

Estraveli turundusjuhi Katrin Aaslaidi sõnul on rekordiliselt odavad hinnad tingitud Ramadani ajaks kehtestatud lockdown-perioodist, mis küll välisturistide jaoks ei kehti ja peatselt lõpeb, kuid mis on siiski toonud endaga kaasa palju broneeringute tühistamisi, näiteks Saksa reisifirmadelt. Teise tõenäolise põhjusena nimetas ta Venemaa valitsuse hiljutist otsust oluliselt piirata Türki lendavate vene turistide arvu. “Eesti reisijate jaoks on Türgi hetkel mitte ainult väga odav, vaid ka väga turvaline sihtkoht,” lisas Aaslaid.

Eestist on võimalik algaval suvehooajal lennata tšarterlendudega otse Antalyasse ja sügisel ka Alanyasse.

Alates käesoleva aasta 15. maist muutub Türki reisimine lihtsamaks. Kui varasemalt oli Türki sisenemiseks vaja esitada sertifikaat negatiivse PCR-testi tulemuse kohta, siis alates 15. maist Eesti lennureisijatele seda nõuet enam ei ole. Hetkel on maailmas vähe selliseid riike, kuhu me saame ilma testimata siseneda.

“Sellegipoolest soovitab nii ETFL kui ka Estravel COVID-19 viirust mitte põdenud või veel vaktsineerimata reisijatel teha enne reisi kas PCR-test või antigeeni kiirtest, et veenduda enese ja kaasreisijate tervise ohutuses ning puhata muretult. Koroona läbipõdenutel või nendel, kellel vaktsineerimine lõpetatud, soovitame reisile kaasa võtta QR-koodiga vaktsineerimistõend või kirjalik arstitõend koroona läbipõdemise kohta. Meeles tasub pidada, et kui soovid reisikorraldaja COVID Paus/Stop teenust kasutada, siis selle jaoks on siiski vaja laboratoorse analüüsi tulemust, kus on näha inimese nimi ja testi teostamise aeg,” ütles Samlik.

Jätkuvalt peavad kõik lennukiga Türki saabujad täitma 72 tundi enne Türki suunduvale lennukile asumist veebilehel register.health.gov.tr vastava ankeedi. Kui vorm on korrektselt täidetud ja saadetud, saab kinnituseks HES-koodi, mis tuleb esitada paberkandjal või mobiilis enne lennuki pardale minekut.

Türgist Eestisse tagasi saabudes on vajalik täita piiriületaja deklaratsioon. Seda saab teha kuni kolm päeva enne Eestisse naasmist. Kõige lihtsam on seda täita veebis — SIIN.

Aaslaid soovitab reisi planeerida ainult koos professionaalse reisikonsultandiga: “Reisikonsultandid hoiavad end igapäevaselt kursis erinevate sihtkohtade reeglite ja nõuetega. Samuti on viimaste nädalate jooksul viibinud Türgis mitmed Estraveli töötajad, et olla kohapealse eluoluga võimalikult kursis, seega meilt reisi broneerides säästad tunduvalt oma aega, mida muidu eeltöö ja info leidmise peale kulutaksid. Näiteks Estraveli tootjasuhete juht Kristi Kukk käis just hiljuti teismeliste lastega Türgis. Tema reisiks tehtud ettevalmistustest ja kohapealsetest muljetest saab lugeda Estraveli blogist.

Kui reisil olles midagi juhtub, saab just reisikonsultant kiirelt reageerida ja võimalike muudatuste vormistamisel abiks olla. Reisiabi on Estraveli klientidele 24/7 tasuta kättesaadav telefonil 6266 266. Praegu on olulisem kui kunagi varem sõlmida ka piisavate katetega reisikindlustus. Estravel müüb koostöös Salva Kindlustusega reisikindlustust, mis pakub ka COVID-19 haigestumisega seotud kaitset isegi juhul, kui negatiivset testi enne reisi tehtud pole.