Üldjuhul on juhendid ning reeglid kohandatud konkreetsetele situatsioonidele või seadmetele — no näiteks laua kokkupanemisjuhendit järgides ei õnnestu teil kuidagi kappi kokku panna. STOP reegel, mida kohe tutvustan, on aga universaalne. See kehtib igal ajal ja igal pool. Nii metsas, rabas kui tõepoolest kasvõi köögis kokates või spirituaalsetel eneseotsingutel. Sõltumata milline on teie kogemuste pagas või varustatuse tase.

S nagu seisa

Paigal püsides ei saa enam rohkem ära eksida kui juba oled. Tõsi, vähem kah mitte. Küll aga saad rahuneda. Võta enda jaoks aega. Hinga sügavalt sisse ja välja. Lihtsalt seisa ja rahune. See on selle punkti kõige olulisem eesmärk.

Kui pulss on jälle normaliseerunud, on aeg järgmise tähe juurde asuda. Oot, ära veel kuskile liigu. Selle asemel hoopis ava oma meeled ja...

T nagu taju

Vaata! Äkki näed midagi, mis aitab sul oma asukohta määrata. Kauguses pasitavat tehasekorstent, elektriliine, suitsusammast või maapinnal midagi, mis viitaks inimtegevusele — kommipaberit, sigaretikoni või muud taolist.

Kuula! Ehk kostub kusagilt maantemüra, saekaatri undamist, koerte klähvimist ja võib-olla koguni keegi juba hõikab su nime või puhub vilet.

Nuusuta! Ehk hakkab ninna mingi lõhn, mille allikale järgnedes võid tsivilisatsiooni jõuda. Kapsasupi lõhn näiteks on kindel märk sellest, et mõni majapidamine hubase köögiga ei saa enam kaugel olla. Tulenevalt kogutud vaatlustulemustele, tuleb järgmiseks...

O nagu orienteeru

Ehk määrata oma asukoht. Nii maastikul kui ümbritseva suhtes. Näiteks võib-olla on nüüdseks juba teada, et paremal tundub mets hõrenevat, mis viitab lagendikule, seljataga on tihe võsa ning vasakult justkui tundus korraks mootorsae heli kostuvat. Aga ära veel torma. Selle asemel...

P nagu planeeri

Uisapäisa minema kihutades ei jõua sa mujale kui jälle S tähe juurde tagasi. Selle asemel mõtle oma järgnev tegevuskäik hästi läbi. Kas liikuda? Kuhu liikuda? Kui kaugele liikumiseks energia- ja toiduvarusid jagub. On ehk mõistlik lõke teha? Või kohe edasi liikuda? Neile küsimustele tuleb nüüd vastus leida. Ja siis saabki juba teadlikult ning eesmärgistatult edasi tegutseda. Pääsemise poole.

Kui mõne aja möödudes tundub, et plaan ei anna soovitud tulemust, tuleb jälle läbi teha kõik punktid: S.T.O.P.

Ning veelkord — eksimise korral toimib just STOP reegel, mitte TOPS ega POTS. Viimast võite kasutada enne teekonna jalge alla võtmist. Siis on suurem võimalus, et te ei pea STOP reeglit kasutamagi.

Vaata videost, kuidas STOP reegel töötab: