Ma ei saa öelda, et oleksin kohe autoreisi idee fänn olnud. Oma esimese autoga vurasin alalõpmata Viljandi-Tallinna vahelt ja sellepärast ma hiljem pikki distantse roolides läbida ei armastanud. Esiteks oli tüütu kaks ja enam tundi autoroolis tiksuda ja teiseks vastutusrikas, sest ikka juhtus, et teeolud polnud kiita. See väsitas omajagu, sõi raha ja peale ülikooliaastaid loobusin autost kogu täiega.

Kui tekib pere, siis tekib ka uuesti auto järgi vajadus. Nüüd istub roolis enamasti juba abikaasa Uku ja oleme koeravõtust alates autoga liiklemise mugavust ja vabadust kasutanud. Sellest hoolimata ei kujutanud ma ette, et läheksin autoga Euroopat avastama. Mõte kõikidest nendest tagumikutundidest ajas vererõhu kõrgeks.

Kujutasin vaimusilmas ette, kuidas pikki sõiduotsi kirume ja kangeks jäänud konte kuidagi sirgeks saada üritame. Tegelikkus ei olnud pooltki nii hull! Muidugi pikad otsad väsitavad, muidugi lapsed tüdinevad, aga lõppkokkuvõttes olid kahenädalased autotripid Lõuna-Euroopasse ja tagasi selle reisi lemmikuimad osad. 8000 kilomeetrit hiljem sai täiesti selgeks, miks.

Vaateid autoaknast Põhja-Hispaania ja Lõuna-Prantsusmaa vahel

See vabadus

Otsusta kasvõi igapäev ümber, kuhu lähed või mida teed. Näe iga (väike)linna ümbruskonnas ja kõiki vaatamisväärsusi. Tee pissi- ja söögipause täpselt siis kui sul vaja või otsi nendeks ekstra kaunis koht. Naudi autoga reisimise vabadust! Sa oled oma aja peremees. Näiteks avastasime, et üle 4 tunnised sõidud on rüblikutele ja meile liigselt väsitavad ning tagasi sõites teeme enamus 2,5-3,5 tunnised. Iga pere saab autoga reisides oma vajaduste järgi sõitmist sättida ja keegi ei jää lennukist maha. On ka neid, kes on meist poole kiiremini Hispaaniasse jõudnud, aga see ei olnud meie jaoks eesmärk omaette. Risti vastupidi – tahtsime oma teel võimalikult palju näha.

Me oleme kõik koos

Sõitmiste ajal oleme kõik koos! Terve selle aja, kui me 5 nädalat Hispaanias ja 4 nädalat Portugalis olime, tegi Uku tööd, vahel tegelesin mina postitamise, artiklite kirjutamisega või töö otsingutega. See tähendas, et rüblikud olid kas emme või issiga ning nädalalõppudel saime koos seigelda. Meil oli sarnane rütm nagu koduses rutiinis, lihtsalt soojal maal. Koos Lõuna-Euroopasse tuuritades kogesime aga kõike koos, iga uut linna, kohta, head maitset või laulu. Jagasime elamusi, vaateid, ühiseid hetki ja jutuajamisi. Asendamatu kvaliteetaeg perega – milline väärtus!

Autosõiduelu juurde kuuluvad ka selfid emmega

Paari päevaga arvukalt elamusi

Üllatusin, kui palju jõuab ühe või kahe päevaga näha ja teha. Autoga ringi sõites mitte ainult ei näe sa turistikaid kohti, aga ka linnaäärt, väikseid asulaid, põnevaid nurgataguseid parke ja mänguväljakuid, ootamatult ilusaid looduslikke kohti ja mõnusaid kohalikke restorane. Sa avastad autoaknast selle riigi maastikku ja märkad maastike vaheldumisi. See kõik annab ühest riigist parema pildi.

Väikesed lapsed, väikesed linnad

Väga positiivselt üllatasid meid kõik väikesed linnad, eriti Taanis, Prantsusmaal, Hispaanias ja Portugalis. Kindlasti jagub selliseid pärle kõikjal. „Väikesed lapsed, väikesed linnad“ arusaam tekkis meil peale Pariisi külastamist. Kui lõõgastav oli seejärel Prantsusmaal Toursi ja Saintes’sse sattuda ja kui palju me nendes linnades näha jõudsime! Kauneid parke, kirikuid, vanalinnu ja söögikohti jagus ning väikesed jalakesed jõudsid kõike seda ka kogeda ilma, et vanemad peaksid alalõpmata manitsema rahvamassides kaotsi mineku või tiheda liikluse eest. Elagu väikelinnad ja vähem stressi!

Mugav ja praktiline

Meie nelja liikmelise pere ja kogu mitmeks kuuks vajaliku pagasiga oli soodsam Lõuna-Euroopasse autoga sõita, kui oleks olnud lennata. Meie mahtuniversaalis, Citröen Berlingos (loe: Piruka Bertas) jagub pagasiruumi kõigeks, mida tahtsime kaasa vedida, nt laste tõuksid (väiksemad kui rattad), Luuna käru, kõikide talveriided, vihmariided, palju näkse, laste mänguasjad, raamatud jms, igaühe riietekohver, tehnikakott 2 läpakaga jm tavaariga ja mis kõik veel. Kõik mahtus vabalt ära! Muidugi ei saa kõikjale autoga sõita, aga Euroopas reisides on see igal juhul üks mugav ja lihtsamini kättesaadav võimalus.

Vaateid autoaknast Lääne-Hispaanias, Salamanca lähistel

Võtab aega

Miinuspoolelt võtab autoga reisimine aega. Oleme omavahel arutanud, et järgmise reisi saame kõikide tööde ja tegemiste kõrvalt ilmselt maksimaalselt kuuajase teha ja sellisel juhul pole Lõuna-Euroopasse sõitmine mõistlik. Tahame ka teekonda nautida ja meile omases rahulikus tempos sõita. Sel juhul jõuaksime lõunasse samal hetkel, kui peaksime hakkama sealt tagasi sõitma.

Vaateid autoaknast Hispaania lõunaosas, Andaluusia piirkonnas

Aga mitte ainult Hispaania või Portugal ei pruugi olla Euroopas sihtkohad! Meil on sõpru, kes on seigelnud autoga Horvaatiasse, Itaaliasse, aga ka teinud ühe suure Baltikumi tiiru või läinud hoopis Skandinaaviasse, kuhu viib sinu ja auto eriti mugavalt kruiis üle Läänemere. Neid reise jõuab kuuajaga teha küll! teha Ma arvan, et väikelinnade võlu avastamine pani meid ka lühemaid ja lähedamal asuvaid seiklusi rohkem hindama. Ja samal ajal tahaksime väga ka Põhja-Portugali avastada, rääkimata Prantsusmaast, Belgiast ja teistest riikidest ning veelgi kaugematest kohtadest. Elame, näeme, mis reisid meid veel ees ootavad!

Ühel hetkel avastasin teel olles, et meil on kotis nosimist Saksamaalt, Prantsusmaalt, Taanist ja Rootsist. See tegi meele rõõmsaks nagu kõik need kohad, mida nägime ja ka inimesed, kellega oma teel kohtusime. Ma olen tõesti tänulik, et selle teoks tegime, nii palju üheskoos perega kogesime. Mälestused kogu eluks!

Meie rännakutel saad silma peal hoida @helenatomikas Instagrami kontol.