Nii on ka Austraalias asuv lennuohutuse ja -toodete reitinguagentuur AirlineRatings.com koostanud oma iga-aastase parimate lennufirmade edetabeli, mis peaks aitama hoogustuva lennuliikluse tingimustel lendajatel teha valikuid, milliseid lennufirmasid tasub oma reisideks eelistada, kirjutab CNN.

AirlineRatings.com võttis lennufirmasid hinnates aluseks nii nende lennukipargi suuruse, reisijate tagasiside ja ka toodete valiku. Sel aastal hinnati sedagi, kuidas lennufirmad on reageerinud koroonapandeemiast põhjustatud olukorrale.

Mis puudutab selleaastast edetabelit, siis on liidrikohal uus tegija – varasemalt kuuel aastal esikohta hoidnud Air New Zealandi on välja vahetanud Qatar Airways. Siiski oli Uus-Meremaa lennufirmal pehme maandumine, kuna sel aastal hõivast ta tabelis teise koha.

Qatar Airwaysi ja Air New Zealandi järel sai sel aasta kolmanda koha Singapore Airlines, kes näitaks 2019. aastal hõivas esikoha. Talle järgnes Austraalia lennufirma Qantas. Viimane on muideks varasemalt sel aastal valitud ka kõige turvalisemaks lennufirmaks maailmas. Viiendal kohal oli Emirates.

2021. aasta 20 parimat lennufirmat AirlineRatings.comi järgi
1. Qatar Airways

2. Air New Zealand

3. Singapore Airlines

4. Qantas

5. Emirates

6. Cathay Pacific

7. Virgin Atlantic

8. United Airlines

9. EVA Air

10. British Airways

11. Lufthansa

12. ANA (All Nippon Airways)

13. Finnair

14. Japan Air Lines

15. KLM

16. Hawaiian Airlines

17. Alaska Airlines

18. Virgin Australia

19. Delta Air Lines

20. Etihad Airways

„Qatar Airways on alati olnud meie reitingutes kõrgel kohal – nad on tihti saanud muid auhindu, näiteks parima äriklassiga lennufirma tiitli –, kuid sel aastal tõi talle võidupunktid asjaolu, et ta hoidis ka pandeemia tingimustes oma senised lennuliinid suuresti käigus,” rääkis CNN-ile Geoffrey Thomas, kes on AirlineRatings.comi peatoimetaja.

Thomas tõi ühtlasi välja, kui palju aitas Qatar Airways inimestel pandeemia puhkedes koju jõuda ning kui palju nad on panustanud sellesse, et ka pandeemia ajal oleks lendamine võimalikult turvaline.

Kui tavaliselt annab AirRatings.com juba novembris teada, kes on järgmise aasta parimad lennufirmad, siis koroonapandeemia ajas siin plaanid korralikult uppi. „Me lükkasime 2021. aasta parimate väljakuulutamise 2021. aastasse Covidi kaose tõttu ning me tahtsime näha, kuidas lennundus selle olukorraga kohaneb,” lisas Thomas.

Kui tavaliselt võetakse maailma parimate lennufirmade reastamisel arvesse ka nende majandustulemusi, siis sel aastal neid koroonapandeemiast põhjustatud olukorra tõttu ei arvestatud. „Me pidime sellest loobuma, kuna praktiliselt kõik lennufirmad kaotavad raha,” märkis AirlineRatings.comi peatoimetaja.