Reisipiirangute kaotamine sai hoo sisse jaanuaris. Kuigi Euroopa riike oli haaranud omikrontüvega nakatumiste laine, ei oodanud osad riigid piirangute kaotamisega. Viidates kõrgele vaktsineerimistasemele ja omikroni kergele kulgemisele loobusid mitmed riigid piirangutest, mida ei peetud enam tõhusaks ülemaailmses võitluses COVID-19 vastu.

Enne seda, kui koroonaviiruse levik saavutas Euroopas jaanuari lõpus haripunkti, olid Ühendkuningriik ja Šveits juba teatanud, et nad loobuvad vaktsineeritud reisijate testimiskohustusest enne reisi. Samal ajal lühendasid teised Euroopa riigid isolatsiooniperioodi ja leevendasid riiki sisenemise piiranguid.

Euroopa Liidu Nõukogu soovitas 25. jaanuaril, et liikmesriigid kohaldaksid isiku-, mitte riigipõhist lähenemisviisi, mis lubab vaba reisimist neile, kellel on Euroopa Liidu digitaalne COVID-tõend, mis tõendab vaktsineerimiskuuri lõppemist Euroopa Liidus heakskiidetud vaktsiiniga, negatiivset COVID-testi tulemust või haiguse läbipõdemist.

22. veebruaril soovitas Euroopa Liidu Nõukogu, et liikmesriigid avaksid oma territooriumi laiemalt ka reisijatele väljastpoolt Euroopa Liitu, tingimusel, et nad on vaktsineeritud või on hiljuti koroona läbi põdenud. Soovitus ei sisaldanud siiski sätet, mis lubaks neid riiki ainult negatiivse COVID-testi tulemusega.

“See on mõistlik lahendus, sest vaktsineerimata inimestel on suurem oht haigestuda haigusesse raskelt,” ütles Iisraeli Bar-Ilani ülikooli immunoteraapialabori juhataja Cyrille Cohen. “Enamik riike nõuab, et reisijad oleksid vaktsineeritud, sest siis nad ei koorma riikide haiglasüsteemi,” nõustus Singapuri Riikliku Ülikooli tervishoiusüsteemi meditsiinirühma juht Dale Fisher. “Reisieelse testimise süsteem ei ole jätkusuutlik,” lisas ta. “Seda ei saa teha igavesti, testid peavad ühel päeval kaduma,” ütles Fisher. “Reisimine muutub palju mugavamaks, kui inimesed teavad, et nad lihtsalt peavad vaktsineerima — nii lihtne see ongi.”

Kuigi Euroopa Liidu Nõukogu püüab koordineerida koroonapiiranguid Euroopas, ei ole selle soovitused Euroopa Liidu liikmesriikidele siduvad. Seega valitseb kontinendil praegu endiselt ebaühtlus piirangutes.

Üldiselt on Euroopa siiski teel reisimissõbralikuma keskkonna suunas, kus on vähem koroonapiiranguid või ei ole neid üldse.

Allikas: CNBC

Jaga
Kommentaarid