Praegune EL poliitika piirab USA-st saabuvaid reise, mis on vähemolulised. Turistidele on piirangud kehtinud juba üle aasta.

“Ameeriklased kasutavad minu teada Euroopa Ravimiameti heakskiidetud vaktsiine,” ütles ajalehele The Times Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen. “See võimaldaks aga vaba liikumist ja reisimist Euroopa Liitu.”

Kõik kolm USA-s kasutamiseks lubatud vaktsiini, Pfizer/BioNTech, Moderna ning Johnson & Johnson, on heaks kiidetud ka EL-i ravimiameti poolt.

“Kõik 27 liikmesriiki võtavad tingimusteta vastu kõik, keda vaktsineeritakse ravimiameti poolt heaks kiidetud vaktsiinidega,” ütles von der Leyen.

The Times teatas, et USA ja EL-i ametnikud on pidanud läbirääkimisi vaktsineerimist tõestavate sertifikaatide üle. “Eelmisel kuul pakkus EL välja vaktsiinipasside süsteemi, mis võimaldaks vaktsineeritud EL-i kodanikel suvel liidu piires hõlpsamini reisida”, ütles Marianne Guenot uudisteagentuurist Insider. Vabam reisimine sõltub siiski koroonaviiruse olukorrast USA-s ning täpseid kuupäevi pole välja öeldud.

Päevaste koroonaviiruse juhtumite arv on USA-s suhteliselt madal, varieerudes osariikide kaupa. Vaktsineerimise määr on endiselt kõrge, keskmiselt saab doosi umbes kolm miljonit inimest päevas.

Pühapäevase seisuga olid üle poolte kõigist Ameerika täiskasvanutest saanud vähemalt ühe vaktsiinidoosi, samas kui 36% olid täielikult vaktsineeritud.

Hoolimata suurest vaktsineermisprotsendist tuleb USA-l karjaimmuunsuse saavutamiseks võidelda erinevate koroonaviiruse mutatsioonidega. Ka paljude ameeriklaste vaktsiinikõhklus võib muuta USA-le praeguse vaktsineerimismäära hoidmise raskeks.