Vastavalt avaldatud statistikale oli käesoleva aasta septembrikuu mullu septembriga võrreldes edukam nii veetud reisijate, reisijate sõidukite kui ka veetud kaubaühikute poolest. Käesoleva aasta septembris vedas ettevõte 27.6% rohkem reisijaid kui eelmisel aastal samal ajal, ühtekokku 310 265 reisijat kõikidel ettevõtte laevaliinidel (vastavalt 243 215 reisijat 2020. aasta septembris). Võrreldes eelmise aasta septembriga suurenes selle aasta septembrikuus nii veetud reisijate sõidukite kui ka kaubaveoühikute hulk kumbki 4%, vastavalt veeti sel aastal septembris 64 610 sõiduautot (2020. aasta septembris 62 138) ja 33 982 kaubaühikut (32 672 kaubaühikut 2020. aasta septembris). Käesoleva aasta septembrikuus toimunud tõus oli suuresti tingitud Covid-19 pandeemia olukorra mõningasest paranemisest võrreldes sama perioodiga 2020. aastal ning Tallinna-Stockholmi ja Helsingi-Stockholmi laevaliinide taasavamisest 2021. aasta kolmandas kvartalis (mõlema liini opereerimine oli ajutiselt peatatud 2020. aasta kolmandas kvartalis).

Kolmanda kvartali majandustulemused tervikuna näitavad aga seevastu langustrendi võrreldes eelmise aasta sama perioodiga. Tänavu kolmandas kvartalis veetud reisijate arv moodustas kokku 1 144 092 reisijat, mis on 13% vähem kui mullu samas kvartalis (1 314 301 reisijat 2020.a kolmandas kvartalis). Veetud reisijate sõidukite arv 2021. aasta kolmandas kvartalis oli 229 468 sõidukit, mis on 16.8% vähem kui eelmisel aastal samas kvartalis (vastavalt 275 735 sõiduautot 2020. aasta kolmandas kvartalis). Sarnaselt näitas ka veetud kaubaühikute hulk selle aasta kolmandas kvartalis mõningast langustrendi võrreldes eelmise aasta sama perioodiga, moodustades ühtekokku 90 538 kaubaühikut (vastavalt 91 578 kaubaühikut 2020. aasta kolmandas kvartalis).

„2020. ja 2021. aastate kolmanda kvartali tulemused on sisuliselt peegelpildis,” kommenteeris ettevõtte septembrikuu ja kolmanda kvartali statistikat Tallink Grupi juhatuse esimees Paavo Nõgene. “Kui 2020. aasta kolmanda kvartali esimesed poolteist kuud peale piirangute lõppu sujusid üsna positiivses trendis ja kvartali teine pool pöördus varitseva koroonapandeemia teise laine mõjul negatiivseks, siis selle aasta kolmas kvartal oli vastupidiselt jätkuvatest reisipiirangutest tulenevalt kahel esimesel kuul reisijate arvu poolest mullusega võrreldes tagasihoidlikum, ning alles kvartali lõpus hakkasime nägema mõningast reisijate arvu ja broneeringute hulga suurenemist. Sellegipoolest on reisijate arvud väga kaugel sellest, mis oli tavapärane enne koroonapandeemiat antud perioodil ja me ei näe, et ka lähiajal reisijate arv märkimisväärselt kasvaks enne tuleva aasta kevadsuve. See on reaalsus, millega me silmitsi seisame ja on ilmselge, et turismisektoril seisab ees järjekordne väga raske sügis-talvine hooaeg,” ütles Nõgene.

“Kuigi meie pilgud on juba suunatud järgmisele aastale ja peame tegema plaane reisimise taastumiseks eelseisval kevadel, peame ühtlasi tagama, et meie ettevõtte tegevus oleks alanud madalhooajal võimalikult optimeeritud ning tegema jõupingutusi selleks, et olla oma tegevuses eelseisva viie kuu jooksul kuni 2022. aasta kevadeni võimalikult tõhusad,” ütles Nõgene.

Arvestades vajadust ettevõtte tegevust eelseisva talvise hooaja eel võimalikult optimeerida ning tulenevalt asjaolust, et broneeringud sügis-talviseks perioodiks lisanduvad loodetust aeglasemas tempos, tegi Tallink Grupi juhatus eelmisel nädalal otsuse ajutiselt peatada ettevõtte laevade Baltic Queen, Silja Europa ja Silja Serenade opereerimine jaanuarikuus peale jõulupühade koolivaheaga. Ettevõtte laev Silja Europa teeb antud perioodil mõningaid erireise. Ettevõtte klienditeenindus võtab ühendust reisijatega, kelle broneeringuid antud otsus puudutab, et pakkuda neile alternatiive.

Lisaks viib kontsern süstiklaevad Star ja Megastar tavapärasesse talvegraafikusse alates 16. oktoobrist 2021, mis tähendab, et kuni 2022. aasta kevadeni toimub viimane laupäevaõhtune väljumine mõlemal laeval kell 19.30 ning esimene pühapäevahommikune väljumine kell 10.30.

Vaata lähemalt tabelist, kui palju 2021. a. septembris ja majandusaasta kolmandas kvartalis veeti AS-i Tallink Grupp laevadega reisijaid, kaubaveo ühikuid ja reisijate sõidukeid: