MyStari ristiemale loodud meene — ehtekomplekt — koosneb prossist ja kõrvarõngastest, mille valmistamisel on kasutatud taaskasutatud materjale. Prossil on kujutatud üksteise peale asetatud Eesti ja Soome geograafilisi piirjooni. Komplekti kuuluvad kõrvarõngad kujutavad aga Eesti suurimaid saari — Saaremaad ja Hiiumaad.

Ehtekunstnik Birgit Skolimowski MyStari ristiemale loodud ehtekomplekt. Foto: Tallink Grupp

Ehtekunstniku sõnul oli ettepanek luua Tallinki kõige uuema ja keskkonnasõbralikuma laeva MyStari ristiemale traditsiooniline ristimiskingitus talle suur au, teisalt väga keeruline ülesanne, et kõike, mida meri endas kannab ja sümboliseerib, väljendada ja edasi anda.

„Kui ma selle tellimuse sain, olin kindel, et ehe võiks olla vormiliselt midagi abstraktset ja kindlasti tugeva iseloomuga. Meri ja seal toimivad tarkused ja jõud on olnud minu jaoks alati imetlusväärsed,” rääkis ehtekomplekti autor Birgit Skolimowski. „Meri on ühtmoodi hirmus ja ilus, rahutu ja rahu andev, vaikne ja tormine, ning ta pole kunagi inimese võimuses. Ainuke viis merega koos toimida, on olla teadlik loodusseadustes, teisalt peaksime merega suhestuma alalhoidlikult toimetades ja temaga ühte rütmi minnes. Ma arvan, et eestlastel on väga vedanud, sest meil on võimalus olla mere ääres ja merd tunda,” selgitas Skolimowski.

Materjalidest on Skolimowskit alati kõnetanud looduses leiduv, mere ääres olevad ja merest kaldale uhutud objektid, materjalitükid, kivid, puit ja muu. Tänu harjumuspärastele jalutuskäikudele mere ääres oli ehtekunstniku materjalipank tööd kavandama asudes peaaegu et olemas — oli vaja ainult sobiv idee leida ja õiged materjalid välja otsida. Materjalidest jäid ehtekomplekti valmistamisel loomeprotsessis lõppvalikusse hõbe prooviga 925, raud, leidmaterjalid, teras, värv, lapis lasuli.

„Prossi idee on iseenesest väga lihtne — kaks Läänemere riiki, Eesti ja Soome, mis on MyStari tulevase teekonna sihtpunktid. Kasutasin Eesti ja Soome kaarte, neid suurendades, vähendades, otsides seda õiget vormi. Õnneks on kunsti puhul alati lubatud mingitest piiridest üle astuda ja kõik ei ole millimeetri täpsusega mõõdetav ega kontrollitav,” selgitas autor.

Ehtekomplektile annab huvitava vormi erinevate materjalide kihiti kasutamine. „Märksõnaks on ka kihilisus, kuna meres ja merega seonduvas on nii mitmel tasandil vaja teadmisi ja nendega suhestumist. Ning kuna ristiema on ikkagi oma olemuselt kaitsja, siis ehte olemuses pidi minu arust kindlasti ka see element olemas olema,” rõhutas Skolimowski.

Ehtekunstnik Birgit Skolimowski loomehoos ehtekomplekti teostamas. Foto: erakogu