Eesti Turismifirmade Liidu avalik pöördumine

Austatud Tarbijakaitse- ja Tehnilise Järelevalve Ameti peadirektor, hr Kaur Kajak.

Eesti Turismifirmade Liit (ETFL) kui Eestis registreeritud reisiettevõtete esindusorganisatsioon ning liidu liikmed on nördinud eile 4. veebruaril Rahvusringhäälingu uudistesaates “Aktuaalne kaamera” Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve ameti (TTJA) tarbimiskeskkonna osakonna juhataja Jaana Taela poolt väljaöeldud soovituse peale, mis kutsub inimesi üles ostma lennupileteid otse lennuvedajatelt ning mitte kasutama vahendajaid. Jaana Tael mainis, et suurima probleemi ees on need inimesed, kes on lennupiletid soetanud vahendusportaalidest, kuid ei täpsustanud, et lennupileteid saab osta ka reisiettevõtetest. Käsitleme eilset väljaütlemist TTJA otsese sekkumisena turukonkurentsi ning Eestis registreeritud reisiettevõtete kui ebausaldusväärsete vahendajate seadmisena ülikeerulisse olukorda.

Mõistame, et tegemist võis olla TTJA töötaja poolt ebaselgelt väljendatud informatsiooniga, mitte TTJA ametliku seisukohaga. Ootame TTJA-lt ametliku seisukoha avaldamist ning juhul kui amet peab Eestis registreeritud reisiettevõtteid ebausaldusväärseteks, selliste seisukohtade põhjendamist.

TTJA täpsustab 4.02 „Aktuaalse kaamera" eetris olnud kommentaari lennupiletite teemal

Täpsustame 04.02.2021 eetris olnud „Aktuaalse kaamera" lennuliikluse taastamise uudislõigus antud tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve ameti (TTJA) kommentaari.

TTJA praktika on näidanud, et internetipõhistest piletivahendusportaalidest lennupileti ostnud tarbijad võivad piletiraha tagastust oodata kauem kui need, kes lennupileti ostnud otse vedajalt või mõnelt reisibüroolt. Leidus internetiportaale, kes eemaldasid oma veebilehelt kõik kontaktandmed või ei olnud nendega varasemate kontaktide kaudu võimalik enam ühendust saada. Seetõttu paneme tarbijatele südamele, et nad enne lennupileti ostmist uuriksid ka vahendaja tausta.

Vaid internetis toimetava tundmatu taustaga ettevõttega võib probleemide korral olla palju raskem ühendust saada, kui näiteks kõrvaltänavas tegutseva reisibürooga, kelle teenuseid juba aastaid tarbitud. Turvalisem on osta pileteid Eestis registreeritud reisiettevõtjatelt või otse lennufirmadelt.

Tühistatud lennupileti maksumus tuleks lennuvedajal reisijale tagastada 7 päevaga ja selle nimel käib lennuvedajatel ka usin töö, kuid palume siiski tarbijate mõistvat suhtumist tagasimakse mõningase viibimise osas.

Reisiplaane tehes soovitame kindlasti kaaluda reisikindlustuse soetamist. Turul on saada erineva kaitse ulatusega reisikindlustusi, sh selliseid, mis hõlmavad ka vabatahtlikku reisist loobumise riski. Arvestades kiiresti muutuvaid olusid, siis on mõistlik valida võimalikult suurt hulka juhtumeid kattev reisikindlustus.