Viiruse levik on viinud Eesti Euroopa tippu. Turismisektorit on tabanud kriis kõige rängemalt ning ettevõtted tegutsevad piirangute tingimustes juba 11 kuud.

„Kui ettevõtjatele kehtestatakse täiendavad piirangud, siis see halvendab sektori olukorda veelgi, kuid viiruse kontrolli all hoidmisele see kaasa ei aita, kui inimesed nendest kinni ei pea" nentis Eesti Spaaliidu juhatuse liige Jaan Ratnik.

Uuringute kohaselt ei pea kehtestatud piirangutest kinni 40% riigi elanikest. Ainult ühiselt pingutades ja reegleid järgides saame viiruse leviku peatada. Arusaadavalt on inimesed pikast viiruseperioodist tüdinenud, kuid eesmärk mai alguseks viirus seljatada peab olema meie ühine jõupingutus.

Palume kõikidel Eesti inimestel täie tõsidusega suhtuda kehtestatud piirangutesse ning tuletame meelde, et sa:

  • Tuleksid hotelli, restorani, turismiteenuse pakkuja juurde vaid nendega, kellega oled igapäevaselt koos, ja hoiaksid ülejäänutega vähemalt 2-meetrist vahet.
  • Peseksid ja desinfitseeriksid põhjalikult oma käsi.
  • Kannaksid avalikus ruumis kaitsemaski, kui oled vanem kui 12 aastat.
  • Ei jääks ükskõikseks nende suhtes, kes reegleid ei täida, vaid tuletad neid lihtsaid punkte meelde.
  • Jääksid koju, kui oled haige või haigetega kokku puutunud.

Kutsume üles kõiki teenusepakkujaid täitma ettekirjutusi, mis puudutavad täituvus-, lahtioleku- ja kogunemispiiranguid. Innustame ka valitsust seadma sisse tõhus kontrollimehhanism, et esitatud nõuded ei jääks vaid paberile.

Usume, et kui praegu kõik koos pingutame, siis on võimalik juba suvel vabamalt reisida nii Eestis kui rahvusvaheliselt. Reisilust, vajadus avastada uusi paiku ja kogeda meeldejäävaid elamusi on meie inimestes endiselt säilinud. Hoolimatu käitumisega lükkame selle kaugesse tulevikku.

Ain Käpp, Eesti Hotellide ja Restoranide Liit

Tiit Pruuli, Eesti Turismifirmade Liit

Anneli Kana, Eesti Maaturismi Ühing

Jaan Ratnik, Eesti Spaaliit

Ott Sarapuu, Eesti Konverentsibüroo