Euroopale ennustatakse sel suvel suuremat turistidevoolu väljastpoolt, eriti aga "superdollariga" USA-st, kust vanale mandrile reisimine on muutunud tunduvalt odavamaks. See tähendab, et tuntud turismimonumendid ujutatakse puhkusel olevatest välisturistidest üle. Kui tahad aga suuremat rahu ja vaikust, siis tasuks valida hoopis sellised sihtkohad, millest paljud pealiskaudsemad reisijad ei teagi. Need kohad võiksid olla järgmised.

1. Šoti mägismaa

Suurt turistide kontsentratsiooni aitab vältida see, et siin pole üht ja ainust paika, kuhu kõik kindlasti kogunevad. Kui turistide huvi on suurem, siis ka need lisanduvad puhkajad hajuvad ilusate mägimaastike ja losside vahele ära. Külasta rahus Cairngormsi rahvusparki, Blairi lossi, Edradouri viskivabrikut.

2. Cesky Krumlov

Tšehhi üks vanimaid külasid Cesky Krumlov pole saanud uueks Karli sillaks, kus imetlejad kogu maailmast külg-külje kõrval koos tungleks. Prahast on sinna bussiga kolme tunni tee. Krumlovite gooti stiilis lossi ümber elab rahulik ajalooline külake oma elu, munakivisillutisega vanalinnatänavate äärest leiab palju häid restorane, kunstisalonge ja unisevõitu butiikhotelle.

3. Antwerpen

Sisemaal asuvasse Belgia sadamalinna on Brüsselist 40 minuti tee. Stiilses linnas on palju kunstnikke, kes oma loomingut pakuvad nii vaatamiseks kui ostmiseks ja ka rohkelt antiigipoode, kus müüakse hipsteritele sobilikku eelmise sajandi kraami. Kui oled huvitatud barokiajastust, siis Antwerpenist leiab näitustelt ja muuseumidest palju Peter Paul Rubensi maale.

4. Dürnstein

Austrias maalilises orus järve kaldal asuv keskaegne loss saab paljude jaoks reisisihtkohana veelgi väärtust juurde, kuna ei kuulu massiturismi sihtkohtade hulka. Tunnise autosõidu kaugusel Viinist asub Dürnsteini vaikne linnake punaste katuste, kellatorni ja munakivisillutisega tänavatega. Kohalikes kõrtsides saab kuulata kohalikku akordionimuusikat ja maitsta ümbruskonna veine.

5. Birmingham

Tegemist on gurmaanide jaoks olulise sihtkohaga, kust leiab tipptasemel söögikohti ja parimaid maitseelamusi, mida brittide juurest tahta. Esindatud on Jamie Oliveri itaalia köök, rannarestoran Steve and Claire Love, terve kvartal söögikohti Balti Triangle´is jne. Londonist kulub kohalejõudmiseks natuke üle kahe tunni.

6. Bibury

19. sajandil nimetati seda Inglismaa kõige ilusamaks külaks. Ega ajaloolisest ilmest palju kadunud polegi, seega võib ka praegu Bibury ´t pidada kenaks kohaks. 19. sajandi kirjanik ja kunstnik William Morris maalis oma pastelsete teostega need maastikud kuulsaks. Siiski mitte nii kuulsaks, et Biburyst oleks saanud uus Eiffel või Stonehenge.

7. Connemara

Lääne-Iirimaal asuv päris Euroopa äärele jääv paik on ehe iiri kultuuri näide kõigile neile, kes nii kaugele on viitsinud sõita. Kuna vahemaad on pikad, võiks ette võtta autoreisi rendimasinaga. Maanteed kulgevad maalilistes kohtades Iiri rannikul, ilm võib üllatada, aga autoga reisides on igaüks nende üllatuste vastu paremini kaitstud. Kulge näiteks Galway Cityst läände Galway Bay kallast pidi, põika ka Connemara rahvusparki.

8. Split

Horvaatia on Saksa turistide poolt kohati juba üsna tihedalt tipphooajal asustatud, kuid Dalmaatsia rannikul leidub vabu randu kõigile. Tuleb vaid hoiduda teravatest kaljudest ja merisiilikutest. Tunduvalt ülerahvastatumast Dubrovnikust pääseb minema mööda maalilisi rannikuteid ja juba kolme tunni pärast oledki põhja pool Splitis. Vanalinna moodustab Rooma-aegne hiiglaslik Diocletanuse palee, mille varemetesse ongi hilisem linnasüda ehitatud.

9. Kapadookia

Kapadookia pehmed kaljud ja külast külla rändamine aitavad Türgis puhkust veeta rohkem kohaliku eluga kui turismitööstusega kokku puutudes. Kuigi ka seda tööstuslikku turismi imbub sinnakanti aina enam. Samas aitab see olla öösel näiteks mugavas hotellis ja päeval liikuda jalgsi, rattal või hobusega järgmisse ajaloohõngulisse sihtkohta. Külasta vanu veiniistandusi, Siiditeed, imetle kaljusse raiutud katedraale ja koobaslinnu, kus varakristlikud asukad elasid.

10. Porto

Portugali pealinnast Lissabonist on Portosse kolme tunni tee. Tuntud veinipiirkonnast leiab häid marsruute veiniturismiks, samuti ka kohviku- ja söögituurideks näiteks Ribeiras või kultuuripeatuseks Porto omapärases Casa dae Musica kontserdimajas.

Milliseid vaikseid kohti Euroopas veel eelistaksid? Kirjuta kommentaaridesse.