Maailma pass näeb välja nagu tavaline pass ja on mõnes mõttes väike ime, et seda tunnustavad juriidilise dokumendina mitu riiki. Nende hulgas küll mitte ükski Euroopa Liidu maa, kuid nimekirjast leiab näiteks Mauritania, Tansaania ja Togo.

Maailma passi taotluse võib esitada igaüks,kolm aastat kehtiv dokument maksab $45, viieaastane pass $75 ja $100 eest saab kaheksa aastat kehitva passi. Mitmed tuntud inimesed on selle endale soetanud, näiteks USA president Barack Obama, aga ka maailmakuulus viiuldaja Yehudi Menuhin, WikiLeaksi asutaja Julian Assange ja legendaarne India peaminister Jawaharlal Nehru.

Maailmarändurid on aga Maailma passi taotlema siiski innukad, ennekõike on see passi omanike jaoks oma seisukoha näitamine, et liikumisvabadus on üks inimese põhivabadusi ning riigid ei tohiks seda piirata.
Nii et Maailma pass ei ole just kõige ihaldusväärsem reisidokument, tegemist peaks olema neutraalse apoliitilise isikutunnistusega - ehkki paljud passis omanikud, eriti näiteks viimasel ajal Venemaal, avaldavad niimoodi vaikset protesti oma kodumaa katsele piirata erinevatel ettekäänetel oma kodanike liikumisvabadust.