1. Grand Palace

See imekaunis kullakarvaliste ehitiste kogum on enam kui 200 aastat vana, ja tõenäoliselt kõige kuulsam sihtkoht Bangkokis. Sestap võib tunduda, et tegu on turistilõksuga, kuid kompleksi ajalugu ja suursugusus on tuntavad . 1782. aastast alates on see olnud Siiami (hiljem Tai) kuningate residents.

Kui sa juba sealkandis oled, kasuta juhust ning külasta Emerald Buddhat ja Wat Phod, mis on Tai suurima lamava Budhha „kodukoht“.

Ka Wat Aruni koidikutemplit tuleb kindlasti külastada. Kaugusest vaadatuna on see lummav ning lähedalt oma mosaiigidetailidega intrigeeriv, kui selle tippu ronida. Järgi tähelepanelikult sealset etiketti, nii ei riku sa kohalikke tavasid.

Öösel on Grand Palace valgustatud, ning kuigi seda koguneb imetlema suur rahvahulk, on tegemist väga romantilise kogemusega.

2. Kuldne Kolmnurk (The Golden Triangle)

Kohta, kus saavad kokku Mekongi ja Ruaki jõgi, kutsuvad kohalikud Sop Ruak. Ülejäänud maailma jaoks on tegemist Kuldse Kolmnurgaga, kohaga, kus puutuvad nurkapidi kokku Birma (Myanmar), Laos ja Tai.

Seisa Tais jõekaldal ja imetle Birmat (Myanmari) ning Laost. Või rendi lähemaks vaatamiseks paat. Leiad sealt turgusid, Budhha- ja elevandikujusid ning palju muid märke, mis kinnitavad, et jah, tegemist on Kuldse Kolmnurgaga.

Möödunud aegadel kasvatati selles piirkonnas hulganisti oopiumi sisaldavaid taimi. Golden Triangle Park’i oopiumihallis välja pandud selleteemaline näitus annab kohalikust ajaloost, oopiumitootmisest ja oopiumi mõjust hea ülevaate.

3. Ratsaretk elevandiga

Elevant on Tai rahvuslik sümbol ja loom, keda väga austatakse. On olemas palju erinevaid võimalusi temaga kohtumiseks ja töötamiseks, igas maanurgas.

Kui soovid, võid õppida elevandijuhiks või lihtsalt nendest suurepärastest loomadest rohkem teada saada, külastades Chiang Dao Elephant Campi või Thai Elephant Conservation Center’it. Pead

siiski arvestama, et mõnes kohas on loomade väärkohtlemine tõeliseks probleemiks.
Kui soovid kombineerida elevantide tundmaõppimise luksusliku majutusega, leiad sellekski võimaluse.

4. Saarelt saarele

Tais on üle 8000 kilomeetri rannikut, mis sulle avastamisretki pakkuda võib. Rendi paat ning „valluta“ nii palju randu ja saari kui võimalik. Külasta läänerannikul Phang Nga Bay’d ja sealseid kuulsaid paekivikaljusid, mida oled kindlasti piltidelt näinud. Või valgete liivarandadega saari Andamani meres. Ko Phi Phi Lee ja Ko Phi Phi Don on head kohad snorgeldamiseks.

Rahulik meri ja head ilmastikutingimused on ideaalsed ka kayakisõiduks. On tore avastada saari omal käel, ilma suurte, turismipaatidesse või praamidele topitud rahvamassideta. Koh Phan Ngan, Koh Tao ja Koh Samui on eriti piltilusad paigad.

5. Mägikülad

Akha, Lisu, Hmong ja Karen – need on Tai põhjaosas asuvad kohalike hõimude külad. Astu tavaliselt turistirajalt kõrvale ning veeda päev või paar kohaliku perekonna seltsis, õpi ja koge, kuidas nad elavad.

Kuid ole hoolas ning vali kohalike reisikorraldajate seast parim, tehes eelnevalt kindlaks, et firma tegutseb eetiliselt ja jätkusuutlikult.

6. Festivalid

Külalised ja turistid on pidustustele väga oodatud. Enamus festivale ja üritusi pakuvad unikaalset võimalust heita pilk kohalikele tavadele ja traditsioonidele.

Kindlasti tuleks külastada novembris Loi Krathongi, aprillis Songkrani ehk Tai uusaastafestivali ning oktoobris Naga tulekerade festivali. Viimasel juhul on tegemist loodusnähtusega, mida esineb vaid üks kord aastas ning millele teadus siiani seletust pole leidnud.

7. Ujuvad turud

Ikoonilise tähendusega foto Taist kujutab värvilisi kohalikke tooteid pilgeni täis kuhjatud paate. Et rahvamassi vältida, mine turule varakult. Sel moel saad osta ka parimat ja värskeimat kaupa. Ära fotokaamerat maha unusta – ujuvad turud on väga värvikirevad.

Damnoen Saduak ja Ratchaburi 100 km kaugusel Bangkokist (mööda Hua Hin/Cha-am maanteed) on neist tuntumad. Amphawa ja Samut Songkhrami turud on avatud õhtupoolikuti, templite kõrval.

Alles hiljuti turistide poolt avastatud Taling Chan Bangkokis on lahti nädalavahetustel. Tegemist on väga autentse ja kohalike poolt armastatud turuga.

Ning otse loomulikult pead proovima nii paljusid kohalikke puuvilju, kui suudad.

8. Kanchanaburi

Kanchanaburi provints on lopsaka metsaga piirkond, mida armastavad seljakotimatkajad. Seal asub ka sild üle Kwai jõe ning sealt saab alguse ka kurikuulus Birmasse suunduv raudtee (Death Railway) – mõlemad II maailmasõja jäänukid, mis ehitati sõjavangide poolt. Piirkond on kainestavalt mõjuv, kuid oluline paik Tais ringi reisiva inimese reisikavas.

Läheduses paikneb Tiigritempel, millele on viidatud mitmetes loomade heaolu käsitlevates raportites. Konsulteeri enne külastamist oma reisijuhiga ning jälgi südametunnistuse häält.

8. Vanad varemed ja rahvuspargid

Tai maastikud ja rahvuspargid on imelised, oma ilu ja ulatuse poolest tuntud. Valida on võimalik väga paljude matka- ja rattaradade vahel.

Doi Inthanoni rahvuspargis asub Tai kõrgeim mäetipp, Khao Yai rahvuspargis arvatakse kasvavat Aasia suurim vihmamets, Sai Yokis kohtad palju jugasid, koopaid ja loomi, Khao Sok arvatakse olevat kauneim tai lõunaosas paiknev rahvuspark.

Veel võid külastada:

  • Phimai ajalooparki (12. sajandist pärit varemed)
  • Phanom Rungi ajaloopark (liivakivist ehitatud, 12. sajandist pärinevad khmeeri varemed)Khao Sai Dao juga, 16astmeline
  • Erawani juga, mille poolt moodustatud basseinides saab ujuda
  • Thilosu juga, arvatakse olevat kauneim kogu Kagu-Aasias

9. Šoppa!

Tänavakaubandusest turgudeni – ostelda saab igal sammul. Bangkokis külasta näiteks Chatuchaki turgu; nädalavahetuseturgusid, mis on avatud kogu päeva vältel; jõe ääres asuvat ööturgu (avatud kella 16-24, seitsmel päeval nädalas).

Tai põhjaosas Chiang Mais on igapäevaselt alates kl 18st avatud ööturg, Wualais jalakäijate tänaval asuval turul algab kauplemine kella 14st pärastlõunal.

Ka Nakhon Ratchasimas asuvas Koratis ja Khao Yaos on populaarsed ööturud.

Osta kohalikku käsitööd, puutööd, hõbeehteid, siidi, keraamikat ja mööblit.