Üha enam reisihuvilisi otsib võimalust külastatavatele kohtadele põgusa vabatahtliku töö kaudu midagi tagasi anda.
Vabatahtlikul tööl võib olla erinevaid vorme: näiteks arendav vabatahtlik tegevus, mille puhul tehakse tööd kohalike kogukondadega – õpetamine, koolide ehitamine, haiglate töö juhtimine ja muul moel oma teadmiste ja oskuste kasutamine, et teatud piirkonna elanike elu edendada.
Nii näiteks võite kasutada oma õendusalaseid kutseoskusi, et töötada Malawi haiglas, rakendada haldusteadmisi Indoneesias abikeskuse töö organiseerimiseks või panustada jõuga suure maavärina järel hävinud kodude ülesehitamisse.

Eestis tegutsev organisatsioon Mondo saadab vabatahtlikke Keeniasse, Ugandasse, Ghanasse - aga ka Aasiasse Birmasse tegema erinevaid töid
põllumajandusettevõtete projektide kirjutamisest disainialaste konsultatsioonideni Nairobi slummis või õpetamiseni külakoolides.

Säilitamisalane vabatahtlik töö on samuti võimalik. Seeläbi avaneb teil võimalus seista mõne liigi või keskkonna heaolu eest. Vabatahtlikuks tööks võib olla Kalaharis surikaatide uurimine, Tai riffidel korallide kasvamise jäädvustamine või hoopis India metsades tiigrijälgede lugemine. Sedalaadi tegevus võib eeldada bioloogiaalased teadmisi või uurimistöö tegemise oskusi, aga samas võite ka panustada oma teotahtelisusega andmete kogumisel või teeradade hooldamisega.
Peamine asi, mida vabatahtlikuks minnes silmas pidada, on eeltöö tegemine. Pole vahet, kas otsustate minna vabatahtlike organisatsiooni korraldatud ettekavandatud reisile või otsite ise endale rakendust – pärige ja küsige ettevõtmise kohta, veendumaks, et tööprojekt on tõepoolest seaduslik ja aitab kohalikku elu ja inimesi.
Ajakulu poolest leidub vabatahtlikku tööd seinast seina. Võite Marokos reisides veeta kolm päeva prügi korjates või pühendada kaks aastat Peruus kooli pidades. Ka vabatahtliku töö maksumus võib väga erinev olla. Mõned projektid on väga kulukad, samas kui mujal võidakse töö eest ka väikest tasu maksta. Erinevused töö kestuses, valdkonnas, asukohas ja maksumuses tähendavad aga eelkõige seda, et igaühe jaoks leidub just neile sobivaim vabatahtlik töö.

10 parimat vabatahtliku töö sihtkohta


• Aidake kaitsta väljasuremisohus hiidkilpkonni Seišelli saartel idüllilises India ookeanis.
• Minge vabatahtlikuks Suurbritanniasse ja aidake hoolitseda National Trust võrgustikku kuuluvate ajalooliste hoonete ja aedade eest.
• Sõitke Taisse Ko Changi saarele snorgeldama ja sukelduma, et aidata kaitsta sealseid korallrahusid.
• Lööge Egiptuse reisil kord majja, ühendades omavahel vaatamisväärsused ja prügikorjamise Niiluse kallastel.
• Külastage inspireerivat šimpanside kaitseala kõrvalisel Gambia sisemaal.
• Ühinege Costa Rica aeglaste, ent armastusväärsete merikilpkonnade vaatlusprojektiga.
• Rakendage oma oskusi mõne kogukonna elujärje pikaajalisel parendamisel kaheaastase vabatahtliku välisteenistuse (Voluntary Services Overseas) projekti raames.
• Aidake kaitsta haruldaste metsikute hobuste saatust Mongoolia Khustaini rahvuspargis.
• Suunduge salaküttimise vastasele jalgsi toimuvale safarile koos Sambias asuva Lõuna-Luangwa rahvuspargi pargivahtidega.
• Läbige kursus inglise keele kui teise võõrkeele õpetamise kohta ja suunduge välismaale, et töötada mõnes kohalikus koolis või kohaliku kogukonnaga.