Kui linnas on koguni 22 muuseumi, siis milline valida?

Alates kõige magusamast kuni selliseni, mis keeratakse lukust lahti alles pärast eelnevat kokkulepet. Muuseumide temaatika ja iseloom on väga erinev — ühed tõmbavad rohkem lapsi, teisi külastavad ainult tugeva närvikavaga inimesed.

Juba aastaid on väga populaarsed kommivabriku Rūta šokolaadimuuseum ja Kassimuuseum. Esimeses neist saab olla šokolaadimeister ja osaleda šokolaadi töötoas, teises hõõrub vastu jalgu ja laseb end hellitada koguni seitse päris kassi. Need muuseumid meeldivad igas vanuses külastajatele, sest muljed ja ise valmistatud kommid saab kaasa võtta.

Šiauliai uusim külastuskoht on balti rahvaste kultuurikeskus. Kust baltlased tulid, millise pärandi jätsid tänapäeva inimestele ja mida võiksime meie balti rahvastelt õppida — vastused nendele küsimustele leiate kultuurikeskusest Balti Tee.

Kui paljude miljonäride villasid olete külastanud? Kes soovivad kogeda 20. sajandi alguse luksust, peavad kindlasti külastama Šiauliai esimese miljonäri Chaim Frenkeli villat. Autentne ainulaadne hoone ja ilmekad interjöörid ei jäta kedagi ükskõikseks ning tuhande roosipõõsaga roosiaed on teie fotode jaoks suurepärane taust. Roosipõõsa on siia istunud ka Leedu Vabariigi president Gitanas Nausėda.

Šiauliai võib kiidelda ka Valge Majaga ja kuigi president seal ei ela, on see linna ajaloos väga oluline objekt. Šiauliais väga lugupeetud Venclauskaste pere advokaadist isa ja koduperenaisest ema kasvatasid sõja ajal üles sada orbu, kellest mõne ka lapsendasid ning hoolitsesid nende hariduse eest. Nende maja on avalikkusele avatud, siin on erinevaid ekspositsioone ja lõõgastuda saab Našlaičių (Vaeslaste) aias.

Päikeselinna looduskaunid kohad


Fotosessioonideks, uute teadmiste ammutamiseks, pikniku või tähtpäevade tähistamiseks ootab külastajaid Šiauliai botaanikaaed, kus on ruumi kõigi jaoks. Suur rododendronite kollektsioon on õite ilus juba varakevadest peale ja loob õunapuude varjus puhkepausi nautimiseks imelise koha. Botaanikaaia uhkuseks on tohutu kiviktaimla ja mägitaimede kollektsioon, kus õitsevad isegi alpi jänesekäpad. Suvel on botaanikaaia väravad avatud ka nädalavahetustel.

Šiauliais on ka kaks järve, kus saate lõõgastuda või proovida erinevaid veelõbusid. Romantiliste päikeseloojangute ajal meelitab Rėkyva järv purjetajaid ja lohesurfareid. Otse linna südames asub Talkša järv, mille kallastel armastavad puhata kohalikud elanikud. Siin on ka suurim loomaskulptuur „Raudne rebane” ja veelõbustuste baas, talvel aga, kui järve katab jää, saab jalgsi teisele kaldale.

Tänav kui poodium ja majade kirjud seinad — kunst on Šiauliais au sees


Vilniause tänav on üks linna peamisi artereid. Rohkem kui kilomeetri pikkune tänavalõik on ainult jalakäijate päralt, seda osa tänavast nimetatakse ka Broadwayks.

Broadwayl on mitmeid originaalseid skulptuure ja reklaame. Kunstnikud kaunistavad üha enam linna tänavakunstiga, millest mõned asuvad ka Broadwayl, nii et jalakäijate tänaval jalutades peate heitma pilgu nii rõdude kui ka enda jalge alla.

Jalgadesse küll kinni ei hakka, kuid silmad haaravad kindlasti uusi kunstiteoseid. Kui te tegite lapsepõlves hoovis „saladusi” (maha maetud ja klaasikilluga kaetud värvipildid), siis nüüd on need modernsed, kaasaegsed „saladused”, sest koos helisalvestustega on need tõesti pilkupüüdvad ja tutvustavad teile linna ajalugu.

Šiauliai linna elanikke on alati iseloomustanud kunstiline leidlikkus ja ootamatud kunstipuhangud linnas. Seda näitab ka puu otsa roninud tohutu suur kameeleon või puu otsas kükitav ootamatult suure drooniga tüüp. Võib-olla ootavad teid siis, kui teie Šiauliaid külastate, siin veel mõned üllatused.

Veel rohkem ideesid Šiauliai linnaga tutvumiseks leiate mobiilirakendusest Šiauliai Region Guide või veebilehelt visitsiauliai.lt.

Jaga
Kommentaarid