Paljud riigid nõuavad riiki sisenemisel koroonaviiruse negatiivset sertifikaati. Osa aktsepteerib vaid PCR-testi, kuid enamik levinumaid Eestist algavate reiside sihtriike, sealhulgas Soome, Rootsi, Norra, Leedu ja Saksamaa, aktsepteerib ka antigeenitesti negatiivset tulemust. Koroonaviiruse antigeeni testid on mõeldud välistama ägedat COVID-19 haigust ehk need tuvastavad 30 minuti jooksul suure tõenäosusega nakkusohtliku inimese.

„Seoses suure nõudlusega korrastasime Confido testimispunktide tööd, et muuta testimine klientidele mugavamaks ja kiiremaks. Seetõttu saab alates reedest, 16. aprillist koroona antigeeniteste Confido testimispunktides teha ainult eelbroneeringuga. Broneeringuta testisoovijatele saame testi teha vaid juhul, kui broneeritud aegade vahel jääb selleks vaba hetk. Eelbroneeringuga on testi hind 49 € nagu seni, broneeringuta soovijale pakume testivõimalust vaba aja olemasolul hinnaga 65 €,” kommenteeris Confido testimispunktide koordinaator Liis Ader.

Kokku on Confidos võimalik koroona antigeenitesti teha neljas kiirkliinikus ning lisaks Tallinna lennujaamas, Tallinna Sadama D-terminalis ja Paldiski Põhjasadamas. Sel nädalal muutusid Tallinna lennujaama testimispunkti lahtiolekuajad — see on nüüd avatud esmaspäevast pühapäevani kell 9-18.

Neile, kes on COVID-19 läbi põdenud, väljastab Confido nüüd Fit-to-Fly-tõendeid. „PCR-test, millega koroonaviirust organismis tuvastatakse, võib olla positiivne veel pikalt pärast põetud haigust. Paljud välisriigid aga aktsepteerivad riiki sisenemiseks tõendit COVID-19 haiguse läbipõdemisest viimase kuue kuu jooksul. Arst tutvub patsiendi haigusloo ja analüüsidega ning kui vajalikud kriteeriumid on täidetud, väljastab tõendi läbipõdemise kohta. Kõige varem on sellist tõendit võimalik väljastada 11. päeval pärast esmast positiivset koroonaviiruse PCR-testi tulemust,” sõnas Ader.

Reisieelseks antigeenitestiks ja Fit-to-Fly tõendi taotlemiseks saab aja ette broneerida Confido kodulehel aadressil https://www.confido.ee/koroonaviiruse-testimine.

Enne reisile minekut on soovitatav sihtriigis kehtestatud nõuded üle kontrollida Välisministeeriumi kodulehelt https://reisitargalt.vm.ee. Arvesse tuleb võtta, et PCR-testile kehtestatud nõuded võivad erineda antigeeni testile kehtestatud nõuetest ning iga riik kehtestab oma nõuded ka Fit-to-Fly tõenditele.

Antigeeni teste aktsepteerivate riikide loetelu: