Mustendavad kuuliaugud. Lõikav tuul. Lubjatud seinad. Väändunud metallarmatuur. Valged laineharjad. Murenenud betoon. Imposantsed ausambad. Mõrkjad meenutused. Uhked mälestused. See on Westerplatte — poolsaar Poola sadamalinna Gdanski mereväravas.

Ega sel poolteist kilomeetrit pikal ja paarsada meetrit laial maasäärel suurt midagi vaadata ega teha olegi. Pigem on selle koha väärtus sümboolne, et mitte öelda ikooniline. Just selle Gdanski, toona vabalinn Danzigi sadamakanali ja lahesopi vahele surutud maariba pärast puhkes 1939. aasta 1. septembri varahommikul kell 4.48 lahing, mida laiemalt teatakse kui II maailmasõja esimest Euroopa pinnal peetud lahingut.

Lahing, mis ründava poole optimistliku, ent jõudude vahekorda arvestades sugugi mitte ebarealistliku hinnangu kohaselt oleks pidanud lõppema Poola vägede allavandumisega kümme minutit pärast puhkemist. Ratsionaalsetel kaalutlustel aga, lähtudes Poola väejuhatuse plaanidest ning tahtest, kestma 12 tundi. Tegelikult aga vältas lahing seitse päeva.

See oli lahing, mille tules karastusid Poola esimesed sõjakangelased. Päevi ja öid magamata, lõppeva laskemoona ja toiduvarude ning olematu meditsiinitoe kiuste haarasid nad oma relvad ning asusuid laskepositsioonidele. Need neli, kes tõrkusid ja tahtsid deserteeruda, said oma kamraadidelt kuuli kuklasse ning aeti ühishauda.

Lahing, kus Saksa väed said esimest korda maitsta kaotuse kibedust. Rünnak rünnaku järel proovisid nad murda poolakate vastupanu. Ning ikka ja jälle pidid nad tagasi tõmbuma. Juba esimesel rünnakul sai poolakate kuulipildujate ja hästi sihitud miinipildujate tules poolesajale Saksa vormis noormehele blitzkrieg läbi.

Westerplatte võitleb edasi

Westerplatte on meelespidamist vääriv õppetund, mis näitas, et endast kümme korda arvukamale ning oluliselt paremini relvastatud vastasele on võimalik vastu hakata.

Garnisoni 182 kaitsjat pidid kolme miinipilduja ning ühe 76 mm kahuri toel vastu seisma 3400pealisele Saksa sõjamasinale. Lahingu avapaugu teinud Saksa õpperistleja Schleswig-Holsteini 280 mm, 150 mm ja 88 mm pardakahurite turmtuli purustas garnisoni hooned, hävitas poolakate ainsa kahuri ning muutis ala ümbritseva metsa kraatritest pikitud kuumaastikuks. Ent purustamata jäi tähtsam — poolakate võitlustahe.

Kuuskümmend Junkers Ju 87 sööstpommitajat kallasid garnisoni kaitsjatele kaela 26 tonni pomme, tampides viiest vahimajast ühe rusuks, purustades kasarmu ning hävitades kõik Poola miinipildujad. Ent poolakad andsid rusude alt endiselt vihast vastutuld.

Ei suutnud poolakate mehemeelt murda ka neid lahelt tümitanud kaks T-196 torpeedokaatrit, millest kumbki läkitas kaitsjatele kaela 40 mürsku. „Westerplatte võitleb edasi,” võis Poola raadioringhääling endiselt uhkusega kuulutada.

Westerplatte on killuke ajaloost, mis räägib sellest, et kaotust on võimalik võtta väärikalt ning vastasele kulukalt. Westerplatte pärast peetud tapluses kaotas Poola surnutena 20 ja haavatutena 53 kodumaa poega. Saksa poole inimkaotuseks loetakse aga surnute ning haavatutena kokku kuni 300 sõdurit.

Alles seitsmendal päeval, mil pool riigist okupeerinud Saksamaa juba Varssavi peale marssis ning oli selge, et Inglismaalt ja Prantsumaalt pole abi loota, tõmbasid garnisoni kaitsjad alistumise märgiks üles valge plagu.

Nad olid oma töö teinud, sidudes enam kui 3000 sakslast ja lahingulaeva Schleswig-Holstein vere ja elu hinnaga endi külge, säästes nõnda kes teab kui palju elusid mujal. Ja sakslased, nähes, kui väikesearvuline oli Westerplatte varemete vahelt välja marssiv poolakate vägi, andsid neile au. Au, mille nad olid ära teeninud.

Ning ehkki raadio, mis igal hommikul oli teada andnud, et Westerplatte võitleb edasi, nüüd vaikis, võib niikaua, kuni me Westerplatte õppetundi ei unusta, öelda siiski, et Westerplatte võitleb edasi.

Vaata ka videot:

Allikad:
Owlcation: World War 2 History: 1939 Battle of Westerplatte— Poland’s Alamo
https://owlcation.com/humanities/World-War-2-History-1939-Battle-of-Westerplatte-Polands-Alamo

War History Online: The Incredible Defence of Westerplatte — Gdańsk, Poland, 1939
https://www.warhistoryonline.com/instant-articles/incredible-defence-westerplatte-gdansk-poland-1939.html

Wikipedia: Battle of Westerplatte
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Westerplatte


Allikas: Kaitse Kodu!