Näitleja ja saatejuht Sander Rebane, sõudja Allar Raja, kokaraamatute autor Ragne Värk ning saatejuht ja fotograaf Meisi Volt jagavad oma salajasi lemmikpaiku ja tegevusi, mida on võimalik ka praegusel ajal turvaliselt väisata ja harrastada.

Toidugurmaanide salapaigad

Näitleja ja saatejuht Sander Rebase go-to kohaks on nooruslikust energiast pakatav söögikoht Poisi Eine, kus pakutakse värskest toorainest valmistatud vrappe, burgereid ja poke salateid. „Nende külastamiseks on parim aeg suvel, kui saab nende mõnusal Supeluse tänava terrassil peesitada, kuid talvisel ajal saab neid külastada ka Kaubamajakas. Minu suur lootus on, et nad kaaluvad Supeluse pesa avatuna hoidmist ka talvisel hooajal.”

Sõudja Allar Raja leiab end tihti hommikuti enne trenni Aara kohvikust kausikese pudruga, mille juurde naudib värsket pirukat ja tassikest kohvi. Lõunapausi ajal aga külastab kohvik Portaali, kus koduseid lõunapraade süües saab nautida ka maalilist panoraamvaadet linnale.

Supeluse tänaval asuva Villa Wesseti restorani tihedaks külastajaks on toidublogija ja -stilist ning mitmete kokaraamatute autor Ragne Värk. „Wesset meeldib mulle eriti just selle asukoha pärast. Praegusel talvisel ajal on nii mõnus suurtest akendest välja vaadata, aeg maha võtta ning uudistada õues kiirustavaid inimesi. Ka teenindus on seal alati imearmas ning menüüvalikus ei pea kohe kindlasti pettuma.”

Kuninga tänaval asub üks fotograaf ja saatejuht Meisi Volti Pärnu lemmikuid restorane — Gruusia restoran Kolhethi. „Gruusiast pärit koka hoolika käe all valminud hatšapurid ja šašlõkid on kohe eriliselt maitsvad. Mõni vürtsikas roog tõmbab kehasse sisse ka ekstra koguse mõnusat soojust, et taas talvisele Pärnu linnale uut jalutamise tiiru peale teha.”

Foto: Kristian Pikner

Siin on turvaline

Kui aga on soov koos perega midagi koos ette võtta, soovitab Allar külastada Pernova loodusmaja, kus jagub tegevusi ja avastamist igas vanuses külastajatele nii sees kui ka väljas. Kuna ruumikas Pernova loodusmaja on liitunud ka Pärnu linna vastutustundlike ettevõtete märgisega „Siin on turvaline”, saab sealseid atraktsioone külastada murevabalt ning olla kindel, et tervis on seal hoitud.

Meisi lemmikuks vaatamisväärsuseks igal aastaajal on samuti turvaliste ettevõtete märgisega liitunud Pärnu Jahtklubi ja jahisadam, kus on mõnus vaadata talveks puhkama pandud jahte või lasta pilgul puhata Vana-Pärnu sillal. Jahtklubi restoranis soovitab Meisi proovida tema lemmikut silgupanni rooga.

Turvaliseks kohaks on end märkinud ka Estonia Medical ravispaa ja hotell, mille Termide spaakeskust väisab Sander siis, kui on vaja eriliselt lõõgastuda. „Tüüpilise pärnakana jõuan sinna küll harva, kuid iga kord kui see juhtub, siis taban end paar tundi hiljem tundelt, et olen nii vaimses kui ka füüsilises mõttes sügavas rahulolu tundes.”

Vaimu turgutavad tegevused värskes õhus

Meisi tunnistab, et aeg-ajalt meeldib talle talvine Pärnu rand isegi rohkem kui suvine. „Inimtühjal ja kaugusesse laiuval rannaribal on hinge rahustav ja rõõmuga täitev toime. Soovitan jalutuskäiku alustada muuli juurest ning suunduda rannapromenaadini välja. Pärnu jõe äärne pakub jalutamissõpradele visuaalselt palju vaheldust, lubades imetleda nii parke, jõevee loksumist, kunstilist grafitit, kauneid paadisildu ja kohalikke armsaid elamuid.”

Sander eelistab vaimu värskena hoida kas Raeküla metsas mõnel matkarajal mütates või Pärnu jões karastavat talisuplust tehes. „Jõe ääres leidub mitmeid kohti, kus end korraks vette kasta ning Raeküla metsas on tohutult palju erinevaid radu, mida ikka ja jälle avastada.”

Ragne pere üks lemmikkohti on Tammiste matkarada, kuhu satutakse üsna tihti olenemata aastaajast. „Tammiste matkarada on suurepärane koht üksinda mõtete kogumiseks, koos perega ühiseks ajaveetmiseks või siis ka (toidu)pildistamiseks. Olen üsna tihti sattunud sinna näiteks suvistel varahommikutel fotosessioonidele toitu pildistama või siis talvisel ajal toidupiltidest emotsioonifotosid tegema. Ka minu kevadel ilmuva kokaraamatu mitmed pildid on tehtud just seal.”

Kui minna Tammiste metsarajale koos perega, siis soovitab Ragne võtta kaasa piknikukorvi koos kuuma teega. Rada lookleb Pärnu jõeni ning seal on üks imeilusa vaatega koht, kus talvist piknikku pidada.

Allar armastab värskes õhus eelkõige erinevaid sportlikke tegevusi harrastada ja seda ka talvel. Tihti näeb teda kas Jõulumäe suusa- ja matkaradadel või hiljuti avastatud Sindi disc golfi rajal. „Olen suur Jõulumäe fänn ning vastavalt ilmale kas suusatan või võtan mõne matkaraja ette. Praegune kunstlumest suusa- ja liumägi aga õnneks aitavad minu kui suusasõbra jaoks seda veidi hädist talve päästa. Kuna aga praegu mujal lund ei ole, siis käime sõpradega ka Sindis asuvas jõe ja pargivaatega disc golfi rajal.”

Foto: Priidu Saart