Pärnu linnavalitsuse turismiarenduse spetsialisti Ave Lääne sõnul on kohalikud turismiettevõtted praegu õnnelikud iga inimese üle, kes on otsustanud oma tänavuse puhkuse kodumaal veeta. Et leida lõõgastumiseks parim võimalik diil, toob Lääne välja kolm peamist aspekti, mida praegusel hetkel minipuhkust planeerides arvesse võtta.

Puhkus keset linna või võimalus kõigest eemale saada?

Üht ideaalset puhkust ei ole olemas — aktiivne puhkus uute tegevuste, inimeste ja elamuste saatel võib olla mõne lõõgastust otsiva inimese jaoks õudusunenägu.

Kui sinagi oled üks neist, kes soovib juhtme täielikult seinast välja tõmmata ja veeta puhkuse nautides häid maitseelamusi ja aega omaenda mõtetega, soovitab ekspert vaadata just nende puhkekeskuste poole, mis asuvad suurtest linnadest eemal. Neile, kelle mõtted liiguvad romantikapuhkuse radadel, soovitab Lääne otsida hoopis viimastel aastatel väga populaarseks saanud elamusmajutusi, kus saab koos kaaslasega läbi klaaslae tähti vaadata või hoopis maja juurde kuuluvas välimullivannis mõnuleda ja looduse helisid kuulata.

Terve perega puhates jääb hubasest hotellitoast ja mitmekülgsest spaahotellist väheks? Õnneks on mitmeid kohti, kus lisaks lõõgastumisele on võimalik leida piirkonnas mitmeid aktiivseid tegevusi nii täiskasvanute kui pere noorimate jaoks. “Suuremates linnades nagu Tallinn, Tartu, Pärnu või Haapsalu on võimalik oma aega sisustada sama paljude huvitavate tegevustega nagu mõnel kuurortreisil,” sõnab Lääne.

Milline on minu puhkuse eelarve?

Olgu puhkusereis pikk või lühike, eelarve võiks olla paika pandud. Olemas on ka päris mitmeid häid nippe, mis aitavad reisiplaneerimisega kenasti eelarves püsida. Lääne sõnul aitab rahaasjade targale planeerimisele kaasa eelkõige paindlik ajaraam ja hea eeltöö. “Koolivaheaegadel ja nädalavahetustel on spaades ning hotellides külastajaid võrreldes tööpäevadega rohkem. Kui vähegi võimalik, tasub minipuhkus sättida nädalapäevadele, kus lisaks olulistele soodustustele saab nautida ka rohkem privaatsust.”

Arvestada tuleb ka sellega, et majutus- ja transpordikulud pole ainsad, mis puhkuse-eelarve moodustavad. “Nii võib juhtuda, et ka esmalt kallimana tunduv hotell või spaa osutub lõppkokkuvõttes odavamaks, sest sealses hinnas sisalduvad ka söögikorrad, protseduur või mõni muu boonus. Lisaks võib leida erinevaid pakkumisi, mis annavad ühe lisaöö pealekauba, sisaldavad pileteid teatrietendusele või pääsmeid mõnesse lähedal asuvasse vee-, elamus- või tervisekeskusesse,” lisab Lääne.

Kuidas veeta spaapuhkus turvaliselt?

Arvestades ärevakstegevaid asjaolusid tervise rindel, tasub tähele panna kõiki riiklikke abinõusid koroonaviiruse vastu võitlemisel ning anda endast parim, et olla eeskujulik puhkaja: kanda maski, pesta tihti käsi ning hoiduda haigena ringi liikumisest.

Võitluses viiruse vastu on mitmed kohalikud majutus- ja toitlustusettevõtted karmistanud oma hügieenitingimusi ja võtnud südameasjaks järgida kõiki Terviseameti ja valitsuse antud juhiseid, tagamaks puhkajate turvalisuse. Nii Tartus kui ka Pärnus omistab linn vastutustundlikele ettevõtetele „Siin on turvaline” märgise, mille abil saab iga külastaja veenduda, et on puhkamiseks valinud asutuse, kus hügieen ja ohutus on prioriteet.

“Pärnus teenivad märgise välja ettevõtted, kes kinnitavad, et nad on teinud omalt poolt kõik, et kaitsta külalisi võimaliku nakkusohu eest. Muuhulgas tähendab see, et desojaamad asuvad kõigile nähtavas kohas ning neid on rohkem, kui on nõutud. Samuti näeb see ette tubade regulaarset tuulutamist ja ülimat tähelepanelikkust haigustunnustega inimeste osas,” selgitas turismiarenduse spetsialist.