Saarel käimist ilma sadamateta olla ei saa, sest isegi Saarteliinide lennuk maandub Roomassaare poolsaarel sadama lähedal. Siit sadamast startis ka Admiral Bellingshausen projektiga Antarktika 200 ja jõudiski Antarktikani välja. Tahtis jõuda ka Arktikasse, aga maailm pandi vahepeal lukku ja nii jõudis ta veebruaris 2020 tagasi Roomassaare sadamasse. Ainus eestiaegne purjelaev Hoppet viib linnuse alt Abrukale, reisil saab avastada ka kapten Pekka Roovälja super kokakunsti.

Pukktuulikutega tutvumine võib alata juba Kuressaares, kus „Veskis” on traditsiooniline restoran, kus nostalgiatundega saab maitsta veel ka juustupallikesi. Kaks sammu sellest on uus muuseum Thule Koda, kus tuleb vaadata üles-alla, paremale-vasakule, avastada saare naise naba ja muid imelisi elukaid. “Peaasi, et kõike ei usu, mida näed, annab nõu Thule Koja tegevjuht Mikk Saarela.

Pukktuulikut, seda kividest ehitatud jalale toetuvat vanimat tuulikutüüpi näeb kõige paremini Angla tuulikumäel, mille juurest leiab ka muuseumi ja restorani. Unustada ei tohi kindlasti Karja kirikut oma müstiliste joonistega, kus perenaine räägib mõnusas saare murrakus saare lugusid.

Kuressaare kivised majad ja sillutatud tänavad on juba ajaloolised, sest Liivimaa kuberner Balthasar von Campenhausen oli edumeelne mees. Täna on lisandunud just uuenenud Keskväljak purskkaevuga ja mõnusate pinkidega puhkamiseks. Sisse tasub astuda ka raekotta, kust saab informatsioonimaterjali linna ja saare kohta, teisel korrusel on aga ka Eesti suurim paemaal. Ajaloolise tausta auks on tänane Boutique Hotel saanud ka oma nime, Arensburg, seal saab lõõgastuseks proovida head veini ja kööki. Ööbinud on siin kuulsused nagu nagu Francis Goya, president Lennart Meri kõrval ka Läti president. Tasub ka silmad lahti hoida kontsertide osas, sest traditsioon on juba pikk: esimese lavakogemuse on Arensburgi restoranis saanud Grete Paia, Udo Sepp ja Teele Viira. Täna on Arensburg ka Ooperipäevade suurimaks koostööpartneriks.

Nasval tegeleb Tihemetsa Tiina-Mai teist põlve kalaga ja riputab vahetevahel tee äärde kollase sildi KALA, siis tasub sisse keerata ja vaadata, mis pakkumises on. 1500 “töötajat” on aga Saare noortalunikul, kelle kanamunadel on pitser kiikuva kanaga, sest see toetab nende mahekanade õnnelikku olemist, mis annab end ka maitses tunda.

Oma reisidelt soojadesse maadesse on restoran Ku-Kuu peakokk kogunud inspiratsiooni ja rakendab seda ka oma töös. Restoranist leiab ka tema enda kätega korjatud metsaande. “Kõike, mida metsast ja merelt kaasa toon, ei jõua ise ära süüa, hea, et mul on restoran,” ütleb Toomas Leedu. Eriti päikeseloojangul vaatega linnusele on seal restoranis mõnus istuda ja lasta end roogadest võrgutada.

Art deco sugemetega ja lausa kiriku väärilises tööstushoones Tolli tänaval tegutseb Pöide pruulikoda, kus pruulmeister Harald Sumberg arendab õllesorte, millest kõige populaarsem on Kena õlu, sest seda proovides ütleski saarlane — oh kui kena.

Täna on igas saare külas, igas asulas oma väike huvitavate ideedega tootja. Kes tahab ülevaadet sellest, saab selle Auriga kaubanduskeskusest — siis ei pea Pariisi minema, sest ka Pariisi luksuskaubamaja riiuliltelt võib juba leida Saaremaa toodangut. Koit Kelder on Saarte koostöökogu tegevjuht ja turundusühistu “Ehtne Saaremaa” juhatuse liige, ta meenutab, et aastal 2012 otsustasid Saaremaa tootjad ja teenusepakkujad koos turismiettevõtetetaga luua ühine märgis Saaremaa ehtsale kaubale, milleks sai tuuleveski.

Nende jaoks, kes saarel linnuse lähedastes hotellides ööbivad, on nüüd lihtne sisseoste teha — juunikuu lõpus avati Selver, mis asub Wow keskuses. Wow keskus torkab silma oma elegantse ahitektuuri poolest ja sees saab 24 tundi sporti teha, saalis, mille akendest avaneb Eesti - kui mitte maailma - ilusaim vaade spordisaalist, arvab projektijuht Karoline Liblik ja selgitab, et nime on saanud maja sellest, et kõik, kes seda nägid, ütlesidki lihtsalt “wow”. Selel lähedal saab ka golfi mängida ja murda nõukogudeaegset müüti, et golf, sigarid ja jazz ei ole nagu meie jaoks.

Kes tahab avastada, mis asi on põldtuder ja mis sellest saab, võib minna külla Laratsisse Pähklasse, seal lubavad peremehed korjata ka peotäie tatrataime, et proovida tatrateed ja räägivad hea meelega selelst erilisest taimest, mida masstoodanguna toota ei saa, mis on aga tervislik ja mitmekülgselt kasututatav.

Vaata galeriid Thea seiklustest Saaremaal:

Tegevused Saaremaal

AUGUST

19.08 Kaarma öölaulupeo kirikukontsert

21.-23.08 Ruhnu Rahu festival www.ruhnurahu.ee

22.08 Salme viikingiturg www.facebook.com/salmeviking

29.08 Muinastulede öö Saaremaa randades ja sadamates www.muinastuled.ee

SEPTEMBER

3.-13.09 Saaremaa toidufestival saaremaatoidufestival.ee

5.09 Kuressaare tänavapiknik visitsaaremaa.ee/tanavapiknik

12.09 Karujärve rattamaraton www.karutervis.ee

19.09 Vintage Kuressaare ja Anna & Erki Pärnoja kontsert Saare KEKis www.vintagetallinn.weebly.com

OKTOOBER

9.-10.10 Saaremaa ralli saaremaarally.eu

16.-18.10 Saaremaa kolme päeva jooks www.saaremaajooks.ee

Euroopa Liidu Regionaalarengu Fond piirkondlike algatuste projekti (PATEE) kaudu on toetanud projekti valmimist.