Vasta küsimusele ja kontrolli oma vastuse õigsust, liikudes noolega paremale. Järgmiselt leheküljelt saad ka antud vaatamisväärsuse kohta rohkem teada.

Kõiki neid vaatamisväärsusi saab autoga mugavalt külastada, loe lähemalt SIIT!

1) Kus asub Eesti kõrgeim liivakivipaljand?

- Tartumaal Kallaste linnas

- Põlvamaal Taevaskojas

- Võrumaal Lindora lähedal


- Võrumaal Lindora lähedal

Võrumaal Piusa jõe orus asub mitu liivakivipaljandit, mida kohalikud kutsuvad võru keeles müürideks. Härma Mäemine müür on Eesti kõrgeim devoni liivakivipaljand. Jõe luhalt vaadeldavad müürid on erksat värvi ja mitmekihilised, tegu on loodusfännidele tõelise maiuspalaga, kuigi autoga „treppi“ siin sõita ei saa.



2) Millises Eestimaa linnuses elas Rootsi kuningas Karl XII kogunisti pool aastat?

- Laiuse linnuses Jõgevamaal

- Padise linnuses Harjumaal

- Maasi ordulinnuses Saaremaal


- Laiuse linnuses Jõgevamaal

14. sajandil Liivi ordu poolt rajatud Laiuse linnus tänasel Jõgevamaal oli aastaks 1700 maha jäetud ja lagunemas, kui siia kolis pooleks aastaks Rootsi kuningas Karl XII. Teadaolevalt oli kuningas kohalike suhtes heatahtlikult uudishimulik ning võõrustas linnuses isegi talurahva pulmapidusid. Praegu on Laiusel keskaja hiilgusest vähe säilinud, aga koha salapära on alles.



3) Kus kasvab teadaolevalt maailma kõrgeim harilik mänd?

- Järvselja ürgmetsas Tartumaal

- Meeninkunno maastikukaitsealal Põlvamaal

- Haanja looduspargis Võrumaal

- Meeninkunno maastikukaitsealal Põlvamaal

Põlvamaal Meeninkunno maastikukaitsealal kasvavad hetkel Eesti kõrgeim kuusk (48,6 meetrit) ja mänd (46,6 meetrit), mõlemal hiiglasel on vanust üle 200 aasta. Mänd on 2016. aasta alguse seisuga suisa maailma kõrgeim harilik mänd. Loodusemees Hendrik Relve on piirkonna puud ristinud Ootsipalu oru hiiglasteks.

4) Tavaliselt tuntakse mõisaid uhke härrastemaja järgi. Milline Eestimaa mõis on tuntud hoopis silmapaistva välimusega kärnerimaja (ehk aedniku elupaiga) tõttu?

- Luke mõis Tartumaal

- Holdre mõis Valgamaal

- Sõmerpalu mõis Võrumaal

- Luke mõis Tartumaal

Kui tavaliselt teatakse mõisaid nende uhke härrastemaja järgi, siis Luke mõis Tartumaal on tuntud silmapaistva kärnerimaja (ehk aedniku elupaiga) järgi. Väikest historistlikus stiilis hoonet kaunistavad puitpits, punane tellis ja valge krohvipind. Mõisa peahoone hävis sõjas, küll on säilinud veel mitmed teised mõisaansamblisse kuulunud hooned, ilus mõisapark ning kaskaadidena laskuv tiikide kooslus.

5) Georg Otsa kuulsaks lauldud Raimond Valgre „Saaremaa valsi“ sõnad on kirjutanud Debora Vaarandi. Millisest paigast Saaremaal on sõnad inspireeritud?

- Lööne soo Saaremaal

- Panga küla Saaremaal

- Orissaare linn Saaremaal

- Lööne soo Saaremaal

„Saaremaa valsi“ sõnade allikas on Valjala vallas asuv Lööne soo, kus toimusid 1946. aastal sotsialistlikud talgupäevad, millel Vaarandi osales.



6) Millises Eestimaa mõisas valitses jõhkraim mõisnik, kes olla legendi kohaselt inimesi elusalt nülginud?

- Albu mõisas Järvamaal

- Voltveti mõisas Pärnumaal

- Ruila mõisas Harjumaal

- Albu mõisas Järvamaal

Tammsaare sünnikoha lähedal asuv Albu mõis Järvamaal on kogunud kurikuulsust 18. sajandil mõisa valitsenud mõisahärra Douglase tõttu, kes väidetavalt inimesi elusalt nülgis ning kelle ajast on leitud mõisa alt salakelder vanade piinariistadega.

7) Kus asub lahtise liivaga kõrbeks kutsutav maaliline maastik, mida teatakse ka keskaegse nõidade põletamise paigana?

- Läänemaal

- Saaremaal

- Hiiumaal

- Hiiumaal

Hiiumaa kõrbeks kutsutav Kaibaldi nõmm on 12 hektari suurune lahtise liivaga maaliline maastik. Kaibaldi liivikus olevat põletatud teadaolevalt viimane Hiiumaa nõid, mistõttu arvatakse seal olevat nõiduslik ja salapärane aura.

8) Kas Tihemetsa Tiinat tead? Millises Eesti maakonnas asub Tihemetsa koos uhke hilisklassitsistliku mõisahäärberiga?

- Järvamaal

- Pärnumaal

- Viljandimaal

- Pärnumaal

Valter Ojakääru laul Tihemetsa Tiinast peaks olema paljudele tuttav, samuti ollakse kuulnud Tihemetsa legendäärsest tehnikumist. Vähem teatakse, et Tihemetsas asub Voltveti mõisa hilisklassitsistlik häärber, mis on kenasti korda tehtud. Omaette vaatamisväärsusteks on ka mõisapark 150 puuliigiga ning piirkonnale omased voored ja orud.

9) Millisel mitmekesise loodusega matkarajal asub silmatorkav sinine keerdtrepiga vaatetorn, mida pildistatakse enamgi kui vaadet vaatetornist?

- Viljandimaal Ingatsi matkarajal

- Põlvamaal Valgesoo matkarajal

- Lääne-Virumaal Männikjärve matkarajal


- Viljandimaal Ingatsi matkarajal

Ingatsi maalilisel õpperajal Viljandimaal kulgeb laudrada laugaste vahel, soovi korral saab teha ka karastava supluse.

10) Kus asub endine turbatööstuskeskus, millest on tänaseks saanud isemoodi kummituslinn?

- Harjumaal Turbas

- Raplamaal Rabiveres

- Lääne-Virumaal Rabassaares


- Lääne-Virumaal Rabassaares

Rabassaare küla Tapa vallas Lääne-Virumaal oli kunagine turbatööstuse keskus, mille töölismajad ja tööstushooned on hüljatud ja asula jätab mulje, nagu oleks kummituslinnast kiiruga põgenetud.

11) Millises nõukogudeaegses kinnises linnas laius tuledesäras ja palmidest ääristatud lummava merevaatega promenaad?


- Harjumaal Paldiskis

- Ida-Virumaal Sillamäel

- Ida-Virumaal Kohtla-Järvel


- Ida-Virumaal Sillamäel

Palme Sillamäel küll enam pole, aga Mere puiestee koos alleega on paljuski taastatud ning vaated merele ja stalinistliku arhitektuuri pärlitele kõigile avatud.

12) Millises mõisahäärberis tegutses II maailmasõja ajal sakslaste salajane luurekool?




- Harjumaal Kumna mõisas

- Harjumaal Kõue mõisas

- Harjumaal Laitse lossis


- Harjumaal Kumna mõisas

Harjumaal Keila külje all asuv Kumna mõisa renoveeritud häärber on paljude jaoks tänaseni saladus. Veel hiljuti oli hoone räämas. Pärast mõisnike lahkumist on mõisas tegutsenud nii sakslaste luurekool, sovhoosikontor kui õpilasmalev. Praegu näeb renoveeritud hoone välja nagu miniatuurne palee. Uue peahoone kõrval asub ka eelmine, venepärase puitpitsiga mõisa peahoone, mis alles ootab korda tegemist.

13) Milline uhke loss ehitati legendi kohaselt Saksamaa pruudile, aga kuna naine suri noorelt ja ei abiellunudki, ei saanud ka loss kunagi lõpuni valmis?

- Ungru loss Läänemaal

- Alatskivi loss Tartumaal

- Taagepera loss Valgamaal

- Ungru loss Läänemaal

Legendi kohaselt ehitanud Ungru lossi aadlik, kelle sakslannast armastatu lubas temaga abielluda, kui talle rajatakse Eestis samasugune loss nagu Saksamaal Merseburgis. Kahjuks naine suri noorelt ega jõudnud kunagi Eestisse oma lossi elama.

14) Milline tänaseni osaliselt tänaseni säilinud koobastik on inimkäte loodud juba muistse vabadusvõitluse eel peidupaigaks?

- Piusa koopad Võrumaal

- Helme koopad Valgamaal

- Aruküla koopad Tartumaal

- Helme koopad Valgamaal

Valgamaal asuvad Helme koopad paiknevad Helme ordulinnuse varemetest põhja pool ja on kaevatud ilmselt enne muistset vabadusvõitlust pelgupaigaks. Koobastik oli suur ning muistendi järgi läinud üks käik koguni Viljandisse välja. Viimaste aastakümnete jooksul on koopad palju varisenud, aga põnevat vaatamist jätkub veel tänagi.

15) Kus asub Eesti ainus põllumajanduspark, mis on nagu matkarada, aga loodus on inimese käte poolt loodud ning tutvustab põllukultuure ja aiandust?

- Harjumaal Laagris

- Lääne-Virumaal Väike-Maarjas

- Raplamaal Kuusikul


- Raplamaal Kuusikul

Kuusiku põllumajanduspargis saab nautida inimese poolt kujundatud loodust. 5 hektaril saab ülevaate Eesti põldudel ja aedades vohavatest kultuuridest.

Kõik need ja kümned teised põnevad paigad jäävad oleeestis.ee autoretke teekondadele, mis on kokku pandud Olerexi poolt spetsiaalselt selleks suveks — enamik kohti ei nõua siseruumi minemist, paljud ei küsi ka piletiraha. Uuri lähemalt SIIT!