Tema jaoks on Eesti loodus mõnusalt metsik, ürgne, puhas ja ta tunneb looduses head energeetikat. Rabad on erilised kohad — näiteks Ruslani kodumaal Ukrainas selliseid rabasid ei ole. “Minu kui muusiku jaoks on väga olulised looduse hääled — avastada uusi hääli looduses. Näiteks selle suve algul avastasin enda jaoks kõrkjate sahina tuules. Maagilised on nii päikesetõus kui päikeseloojang. Siis katsun keskenduda headele soovidele, mõnikord õnnestub neid hetki jagada ka sõpradega ja mängida trombooni. Minu meelest sobib tromboon nendesse hetkedesse imehästi, sest trombooni helid kannavad päikesevalgust!” mõtiskleb Ruslan.

Peipsimaaga seostub talle esimesena Peipsi festival ja lodjal esinemine. “Oleme ilmselt igal Peipsi festivalil esinenud. Alati, kui bändiga sealkandis esineme või sellest läbi üles Ida-Virumaale esinema sõidame, siis pean koju kaasa ostma sibulat ja kala! Siin on ka teistmoodi külad, mis veidi Ukrainat meenutavad, aga samas ka mitte. No ja muidugi ei saa unustada siinseid lahkeid inimesi,” kiidab Ruslan Trochynskyi.

Foto: Peipsimaa

Kaunist ja puhast loodust peab hoidma, maailma päästmine algab ikka endast, usub Ruslan. Tema ja ta pere proovib kõike mõistlikult tarbida ja eelistada kohalikku toitu. Viljandis elades tõid nad igal nädalal põhisöögi otse kohalikelt talunikelt. Puhast eluviisi õpetavad nad ka oma lastele — räägivad prügist ja sorteerivad seda ka ise. Varem oli oma aianurgas kompostikast, kuhu kõik orgaaniline jääk läks. Poest käib perekond Trochynskyi riidest kotiga, mida neil on pea igalt festivalilt mälestuseks jäänud, nii jagub neid kõigile pereliikmetele.

“See suvi on mitmeti eriline. Kõigepealt selle poolest, et meil on võimalus esimest korda olla terve suvi koos oma perega. Laste jaoks on lausa harjumatu, et me ei paki kotte ega reisi festivalidele. Nii saamegi avastada Eesti suve, kõiki värve ja lõhnu, nagu lapsepõlves,” on Ruslanil hea meel. Kuigi suvel on välisesinemised ära jäänud või edasi lükatud, siis mõned Eesti kontserdid siiski juulis ja augustis toimuvad. Suve päris esimene esinemine ongi Peipsi Järvefestivalil juulis. “Esinemissoov on suur! Olen ka aru saanud, et kui mängin mõnes ilusas kohas ja teen sellest veebiülekande, siis inimestele läheb see väga korda. Neile on sellist emotsiooni vaja ja see tekitab hea tunde,” lisab muusik.

Peipsimaa kogukond ja külad ootavad loodust ja kohalikku toitu hindavaid külalisi külla. Jaga oma kogemusi Peipsimaa võludest kasutades teematrelle #puhaspeipsimaa ja #puhkapeipsimaal.

Tegemist on Tartu loodusmaja, MTÜ Peipsimaa Turism ja Peipsi Koostöö Keskuse ühise suvekampaaniaga, mille eesmärk on juhtida Peipsi piirkonnas elavate ja liikuvate inimeste tähelepanu Peipsi järve keskkonnaseisundile ja meie võimalustele seda parandada, samuti säästvale looduslähedasele turismile. Kampaania tegevusi finantseeritakse Peipsiveere programmi projekti “Peipsimaa turundamine”, Kesk-Läänemere Programmi projekti “Lakesperinece” ja Eesti-Vene piiriülese koostöö programmi 2014-2020 projekti “Green Mind” eelarvest.

Vaata ka videot: