Rongiga on Aegviidu avastamine eriti mugav, sest Tallinna ja Aegviidu vahel liigub ligi 20 rongi päevas ning Rong viib Tallinnast 40 minutiga Aegviitu. Restorani Vana Waksal perenaise Piret Purcelli sõnul on loodud omanäoline rongi- ja toiduturismi ühendamine. “Nädalavahetustel on populaarne laudade ette broneerimine seltskondadele, kes tulevad rongiga Aegviitu, käivad enne restorani tulekut tiiru metsarajal ja sõidavad siis pealinna tagasi. Püsikliendid juba teavad, et enne tulekut tuleb oma seltskonnale laud kinni panna, muidu ei pruugi vabu kohti olla. Meil on köögis Iiri peakokk, kelle toidud saavad igapäevaselt palju kiidusõnu ja on tekkinud hulgaliselt püsikliente,” rääkis restorani perenaine, kes tegeleb ka ise igapäevaselt külaliste võõrustamisega.

Anija abivallavanem Enn Pung selgitas, et Aegviidu Tervisedepoo avamisega astuti samm lähemale eesmärgile tuua matkapealinn Aegviidu veelgi nähtavamalt Eestimaa kaardile. “Meil on aastaringselt head sportimisvõimalused ja 65-kilomeetrine hooldatud matkaradade võrgustik. Soovisime renoveerida kaua tühjana seisnud ajaloolise hoone, anda sellele uus funktsioon ja avada uksed ka külalistele. Lisaboonusena loodame tuua Kõrvemaale uudistajaid üle Eesti ja ka välismaalt, arendades sellega ka piirkonna ettevõtlust,” selgitas Pung.

Kui üle Eesti on mitmed depoohooned tühjalt seismas või lagunenud, siis Aegviidus otsustasime anda ajaloolisele veduridepoole uue elu ning avada see kõigile Kõrvemaale tulijatele külastamiseks või puhkepeatuseks. “Tegemist oli mastaapse renoveerimisega, kus tuli vana, pikka aega tühjana seisnud hoone renoveerida. Ajaloolise veduridepoo taasavamisega tähistame ühtlasi ka hoone 150-aastaseks saamist,” lisas Pung.

Eelmise aasta augustis alanud ajaloolise veduridepoo renoveerimine maksis 959 576 eurot, millest Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus toetus oli 747 771 eurot Euroopa Liidu struktuuri- ja investeerimisfondi kaudu ning Anija vallavalitsuse investeering oli 212 000 eurot. Depoohoone uue lahenduse projekteeris Sirkel ja Mall OÜ ning ehitas Vanalinna Ehitus OÜ.

150-aasta vanuses veduridepoos asuv Aegviidu Tervisedepoo hakkab tegutsema piirkonna turismi- ja infopunktina. Kohapealt saab infot piirkonna terviseradade ja vaatamisväärsuste kohta, laenutada spordivarustust, kasutada hoiukappe ja lõõgastuda saunas. Aegviidu Tervisedepoo ülemisel korrusel on eraldi ruumid väiksema seminari või nõupidamise korraldamiseks. Lisainfo võimaluste kohta aegviidu.eu.

Vaata suurt galeriid: