Paide linna on võrreldud ka Kalamajaga ning tegu on ühe vanima linnaga Eestis. Ajalooliselt on tegu märkimisväärse paigaga, mille puutumata 19. sajandi miljöö ja põnevad vaatamisväärsused toovad suviti linna tuhandeid turiste. Tallinna poolt linna sõites näeb kahel pool teed hästi säilinud 19. sajandi puitarhitektuuri oma nostalgiliste hoovidega ning linna südamest leiab Eestis ainulaadse keskväljaku uhke raekoja ning Paide Püha Risti kirikuga.

Külastajaid ootab Paide vallitornis tegutsev ajamasin

Paidesse tulles ei saa külastamata jätta aastasadu linna sümboliks olnud Paide vallitorni, mis kõrgub mitmete sõdade ja pommitamiste kiuste endiselt ordulinnuse varemete keskel. Vallitorni on rajatud kogupere elamuskeskus Ajakeskus Wittenstein, kus ajamasin viib humoorikale rännakule läbi Eestimaa ajaloo. Just ajaloo humoorikas tutvustamine on see, mis muudab keskuse elamuslikuks paigaks igas vanuses külastajale. Tutvudes muinasaegse targa, foogti või tsaarinnaga, saab lõbusa ülevaate kõigist Eestimaa ajalooperioodidest. Pere väiksematele pakub põnevust rüütliks riietumine, häbiposti proovimine ja postitõllaga sõitmine. Ajakeskuse restoran Ajastute Toidud pakub võimalust maitsta eri ajastute roogasid ja proovida muuhulgas ka näiteks karuliha. Paide vallimägi on võrratu paik jalutamiseks ja ilusa ilma nautlemiseks ning sel suvel plaanitakse vallimäele ka välitegevusi kogu perele.

Muuseumihuvilistel tasub sammud seada Paide kesklinnas asuvasse Järvamaa muuseumisse, kus tutvustatakse 19. sajandi eluolu ja saab heita pilgu vanaaegsesse apteeki ning selle tagaruumis kasutatud töövahenditele. Tõeline aardeotsija võib muuseumist leida ka 16. sajandi hõbeaarde.

Linna eri paigust leiab poolsada paeskulptuuri

Paelinnas Paides leiab eri paikadest omapäraseid paeskulptuure, mis püstitati Paide Paepäevade raames. Just paelinnas sündis maailmakuulus helilooja Arvo Pärt, kelle sünnikohta on loodud muusikaaed. Hõlmab see endas kaht Riho Kulla paeskulptuuri "Paesümfoonia" ja klaverikujuline "Loomingu läte".

Sel suvel tasub reisida Eestis ja külastada paiku, kuhu varem jõudnud ei ole. Miks mitte külastada südamelinna Paidet?