Seiklusturism

Kuigi Ida-Virumaa on üpris lauge pinnamoega, asub seal 167,7 meetri kõrgune Eesti kõrgeim tehismägi. Nn tuhamäed on kokku kuhjatud ärapõletatud põlevkivi või söe jäätmetest. Nende nõlvadelt leiab Kiviõlist Baltikumi pikimate laskumistega suusakeskuse, koos nelja 400-700 meetrise suusanõlva ning elamusterohke lumepargiga. Seal paiknev Kiviõli Seikluskeskus pakub lisaks suusatamisele tegevust nii suurematele kui väiksematele spordihuvilistele ning seda nii talvisel kui suvisel ajal. Motokeskus, kardi-, bagi- ja tuubirajad, elamuspark koos trosslaskumisega.

Aktiivse puhkuse otsijal tasub kindlasti üle vaadata ka Alutaguse Seikluspark, kus leiab viis erineva raskusastmega seiklusrada ning ka Eesti ühed pikimad trosslaskumisega õhusõidud üle järve.

Põnevat seiklust pakub ka Eesti Kaevandusmuuseum, mis viib külastajad maa alla kaevanduskäikutesse.

Rannamõnud

Kui aga sinu jaoks tähendab puhkus pigem randa ning veemõnusid, siis on Ida-Virumaal palju pakkuda. Maakonda ümbritseb kolmest küljest vesi: põhjast Soome laht, lõunast Peipsi järv ja idast Narva jõgi.

Piirkonna tuntuim rannakuurort asub Narva-Jõesuus, mis on kuulus oma ainulaadse looduskeskkonna poolest. Omapärase männimetsaga ääristatud peene liivaga Narva-Jõesuu rand on pikim mererand kogu Eestis, kulgedes 7,5 km. Vetelpäästega rannas on rannavolleplats, atraktsioonid lastele, riietuskabiinid ja välidušš. Narva-Jõesuu on hinnatud ka spaaturistide seas — linnas asuvad mitmed heal tasemel spaahotellid. Samuti leiab linnast hea tagasisidega söögikohti, millest viimasel ajal on nime teinud restoran Franzia. Linna külastades tasub tähele panna, et Narva-Jõesuus on tasuline parkimine ning parkimispileteid saad osta kontrolöridelt, poodidest, baaridest ja hotellidest.

Piirilinn Narva

Kultuurisõbrale pakub kindlasti huvi Narva linn, mis juba keskajal oli piir Ida ja Lääne vahel. Linna peamiseks vaatamisväärsuseks on Narva bastionid koos linnusega. Bastioni käikude sees olev ekspositsioon jutustab sellest, kuidas toimus bastionide ehitamine ja kuidas kasutati bastione ajaloo vältel.

Põnev paik on ka Kreenholmi manufaktuur, mis oli 19. sajandi teisel poolel kõige kaasaegsem tööstusettevõte Venemaa Keisririigis ning mitu aastakümmet suurim tekstiilivabrik kogu Euroopas. Ettevõte tegutses kokku 153 aastat ning tänapäeval saab vanades ajaloohõngulistes tööstushoonete ka uudistamas käia — Narva Muuseum korraldab sinna ettetellimisel ka giidiga ekskursioone

Päeva lõpetamiseks tasub aga seada sammud Narva jõepromenaadile, kus on huvitavad vaatamisväärsused: Rootsi terrass oma lõvikujudega, Dahlbergi lava ja Päikeseplats suvekohviku, purskkaevu ja päikesekelladega.

Uuri suvepuhkuse kohta Ida-Virumaal lähemalt Reisidiilide lehelt — SIIT!