1. Tšehhi

Geograafiliselt ja ajalooliselt on Tšehhi Eestile lähedal. Pealinn Praha on Euroopas külastatavuselt kuues linn (esimesed viis on London, Madriid, Rooma, Pariis ja Berliin). Vähem kui 20 aastat peale lahknemist Slovakkiast on Praha ümbrus täis elu ning maapiirkondades on kerkimas pisikesi pruulikodasid.

Lisa väärtust oma retkele, minnes sootuks jalgsi või rattaga läbi Böömi Šveitsi või Český ráj rajooni. Elust kihavale Prahale pakuvad vaheldused vaiksed pärlid nagu Olomouc, Telč ja Loket.

Tšehhis korraldatakse ka õllefestivale - näiteks Olomouci õllefestival või Tšehhi õllefestival Prahas.

2. Ida-Timor

21. sajandi uusim rahvus sai iseseisvuse aastal 2002, 27 aastat peale seda kui riik kuulutas end Indoneesiast iseseisvaks. Enne kodust lahkumist tasub uurida riigi olukorda, kuid enamikke külalisis ootab siiski soe vastuvõtt.

Kapital Dili on täis ÜRO inimesi, kes otsivad uusi joomasemusid ning unisel Akuro saarel on võimalik sukelduda ning matkata. Ida-Timoris on ka rohkelt Portugali pärandit.

30-päevaseid reisilubasid väljastatakse enamikule riigikodanikest Dili lennujaamas.

3. Eritrea

Kui kaugele läheksid sina tõeliselt hea kohvi järele? Mis siis, kui tegu on kohviga, mida naudid Somaalia poolsaarel? Eritrea pealinn Asmara ühendab endas rahulikke Aafrika rütme ning Selle lähedas Massawas moodustavad sajandeid vanad islami ehitised kirsaid, labürintjaid tänavaid ja sadamast väljub laev Dahlak Archipelagosse, kus saab sukelduda Punase mere korallide vahel.

Eritrea ja Etioopia vahel on pinged ning võib juhtuda, et piir kahe riigi vahel on suletud. Seega tuleb hoolega olukorda jälgida. Viisa tuleb taotleda enne riiki saabumist.

Eritrea

4. Slovakkia

Spiš'i loss Slovakkias on kindlasti kõige muljetavavaldavam nendest paljudest, mis on. Rajatisel on hulljulge asukoht künka tipus, kivised toning ning sünged vangikongid, mis tunduvad pärinevat otsekui õudusfilmist. Suvel korraldatakse seal üritusi.

Pealinnal Bratislaval pole kiiret, saamaks Kesk-Euroopa metropoliks ning linna hästi säilinud vanalinna kohvikud ja baarid on suuremas osas turistidest vabad (erinevalt Prahast).

NB! Viini lennujaamast sõidavad bussid ka otse Bratislavasse, see on ainult tunni pikkune sõit!

5. Palau

Üks maailma uusimaid riike on ühtlasi ka pisemaid. Palau saarel elab kõigest 20 000 inimest ja sukeldumisvõimalused on seal ühed Vaikse ookeani parimad.

Aastal 2001 rajati seal kaitseala haidele.

Kuna Palau saavutas täieliku iseseisvuse USA-st aastal 1994, on seal arveldamiseks vaja USA dollareid.

6. Serbia

Peale Jugislaavia lagunemist aastal 1990 on Serbia olnud turistidele suletum kui lähedalasuv Sloveenia või naaber Horvaatia. Nüüd aga panustavad uudishimulikud turistid pealinna Belgradi ööellu ning avastavad linna. Belgradis on tõenäoliselt parim võimalus kogeda, milline oli Praha peale kommunismi lagunemist.

Balkani riigid

7. Bosnia ja Hertsegoviina

Sarajevo oli usu, kultuuri ja ajaloo murdejooneks sajandeid ja tänases Bosnia ja Hertsegoviina pealinnas asetsevad Neretva jõe ääres kõrvuti mošeed, sünagoogid ning kirikud. Linn on üles saanud aastatel 1992-1996 olnud piiramisrõngast ning on rahvusteülene kultuurikeskus.

Igal suvel Ottomani kvartalis aset leidev Nights of Bascarsija festival pakub kunsti, muusikat ning tantsu.

Bosnia ja Hertsegoviina on ühtlasi ka arenev seiklusturismi sihtkoht, pakkudes raftimise võimalust Una ja Neretva jõgedel.

8. Kasahstan

Kas Borati poolt mõned aastad tagasi loodud ebatäpne kujutis Kasahstanist oli õnnistus või needus? Film kindlasti tõi sellele Kesk-Aasia riigile tuntust, kuid planeedi suuruselt üheksas riik jääb siiski veel paljudele saladuseks.

Nafta ja maagaasi rahade peal on Almatyst ning Astanast saanud moodsad, kiiresti kasvavad linnad. Kasahhide nomaadi päritolu peegeldub ülimalt... huvitavates roogades - näiteks hobuseliha vorst, alla loputatuna pitsi viinaga.

Kasahstan

9. Montenegro

Riik sai iseseisvuse endisest Jugoslaavist ja ta on kõige pisem riik Balkani poolsaarel. Gorgreefiliselt on ta siiski uskumatult rikas - kõrged, metsased mäed ühel pool ja pehme vahemereline rand teisel pool riiki.

Tara-nimeline jõgi on sama nime kandvas Euroopa sügavaimas kanjonis ning parvemine jõel muutub järjest populaarsemaks. Pisike Sveti Stefani nimeline saar on mandriga ühendatud maakitsuse abil ning on taas saamaks üheks kõige eksklusiivsemaks reisisihtkohaks.

10. Kosovo

Mõtle hetk. Kosovo kuulutas välja ühepoolse iseseisvuse Serbiast aastal 2008, kuid teine riik ei aksepteeri seda. Hiina ja Venemaa toetavad Serbiat, kuid peaaegu 70 muud riiki, kaasa arvatud USA, Saksamaa ja Suurbritannia tunnustavad Kosovot iseseisva riigina. Kosovo on liige Maailmapangas ja Rahvusvahelises Valuutafondis, kuid mitte ÜROs. ÜRO ning mittetulundusühingute inimeste kohaololek hoiab majutuse hinnad kõrgel.

Kosovo pealinnas Pristinas on Bill Clintonile pühendatud tänav.