Mine sauna! Päriselt!

Saunatamine ei ole ainult eestlaste ja soomlaste pärusmaa, kuigi nii meile meeldib sageli mõelda. Ometi juhtus nii, et oma kõige unustamatuma saunakogemuse saime just Leedust, täpsemalt Vilniuse külje alt Pilaitė veskist. Sealsel perenaisel Laral on fenomenaalsed teadmised ja oskused ning imelised massöörikäed. Samuti on maalähedane kohake ise täiesti harukordne. Loe meie kogemusest lähemalt siit.

Ära unusta läbi hüpata kunstnik Vytenis Jakase loodud hoovigaleriist, mille külastamine on muuseas täiesti tasuta ja kus nii koha enda kui ka igal seintelt leitava töö taga on peidus põnev – tõsi, sageli hingekriipiv – lugu.

Avasta Kaunase tänavakunsti

Selgub, et Kaunase linn ei ole kuulus mitte ainult korvpalli ja oma ainulaadse arhitektuuri, vaid ka seinakunsti poolest. Tee jalutuskäik läbi linna ja imetle erinevaid tänavakunstiteoseid, mis toovad linna omamoodi elu ja värvi ning millest igaüht tahaks kangesti pildile püüda. Kõik tähtsamad teosed on muuseas mugavalt ühelt kaardilt leitavad – nii et juhis näppu ja kunsti otsima. NB! Ära unusta seejuures läbi hüpata kunstnik Vytenis Jakase loodud hoovigaleriist, mille külastamine on muuseas täiesti tasuta ja kus nii koha enda kui ka igal seintelt leitava töö taga on peidus põnev – tõsi, sageli hingekriipiv – lugu.

 Kohustuslikud tsepeliinid

Proovi kohaliku köögi parimaid palu

Võime ju mõelda, et milles meie kahe riigi köögid ikka erinevad. Ja ega nad väga suurelt erinegi. Siiski on mitmeid toite, mida peaks Leetu sattudes kindlasti proovima. Esiteks muidugi legendaarsed tsepeliinid.

Kõige lihtsam on neid kirjeldada ehk kui kartulipelmeene, kus taina asemel on kartul ja sisuks, nagu ikka, enamasti liha, aga miks mitte ka näiteks kala. Muidugi ei saa suvisel ajal üle ega ümber külmast ja jahutavast peedisupist. Samuti viivad keele alla kibinai’d, mida saab sisuliselt igast pagarikojast, poest ja isegi tanklast, aga mida võimaluse korral võiks ikka proovida Trakais, kus karaiimid, kelle rahvusroaks neid peetakse, peamiselt elasid.

 Ilusa ilmaga on Galvé järv otsast otsani veespordi nautijaid täis.

Külasta maagilist Trakaid

Mina kui suur saiasõber võiks Trakaid külastada juba ka ainuüksi kibinai’de pärast, aga tegelikult on põhjuseid sinna sõitmiseks veel, sest seda peetakse – ja mitte minu ainuhinnangul – üheks kaunimaks paigaks kogu riigis.

Ilusa ilmaga on Galvé järv otsast otsani veespordi nautijaid täis. Mine sinagi paadisõidule või kui võimalik, imetle Trakaid hoopis taevalaotusest ehk kuumaõhupalliga üle linna hõljudes. Meie Trakai kogemusest saad lähemalt lugeda siit.

Užupise kitsastel tänavatel kohtad põnevaid näituseid, väikseid õdusaid kohvikuid ning inspireerivaid kunstiteoseid ja -atraktsioone.

Jaluta Užupise hipsterlinnakus

Kui oled kord Vilniusesse sattunud, oled kindlasti jalutanud sealses vanalinnas. Kas aga ka Užupises? See ainulaadne linnaosa meenutab enda olemuselt kangesti meie Kalamaja. Omal ajal Vilniuse kõige vanemaks, vaesemaks ja ohtlikumaks peetud rajoon on tänapäeval tõeline kunsti- ja boheemlaspesa, mida peetakse naljatamisi iseseisvaks vabariigiks ning kus korterihinnad küündivad ulmelistesse kõrgustesse.

Užupise kitsastel tänavatel kohtad põnevaid näituseid, väikseid õdusaid kohvikuid ning inspireerivaid kunstiteoseid ja -atraktsioone. Eraldi vaatamisväärsus on Paupio tänava seinamüürilt leitav „boheemlasriigi“ põhiseadus, mis on kirjas 23 keeles, sh eesti keeles. Sealt leiab humoorikaid punkte, näiteks „Kass ei ole kohustatud oma peremeest armastama, kuid peab teda raskel hetkel aitama“ ja „Inimesel on õigus vahel mitte teada, kas tal ongi kohustusi“.

Nädalavahetusel on Vilniau tänava baarid rahvast pungil täis.

Naudi Vilniuse öö(m)elu

Selleks, et põigata Vilniau ja Islandijose tänavale, ei pea olema tingimata suur peoloom. Melu-Mekas leidub hea muusikaga restorane ja baare igale maitsele. Nagu ühed seltskonda sattunud rootslased kinnitavad, siis Skandinaaviaga võrreldes paistab õhkkond hoopis vähem kammitsetum, meeleolukam ja vabam. Ma ei ole paraku Rootsi baarides toimuvaga ülemäära hästi kursis, kuid mul pole ühtegi põhjust nende väidet ümber lükata. Jalakeerutamist siin ei peljata ning kohalikud on ülisõbralikud ja jagavad sinuga ülerahvastatud baaris meelsasti oma lauda.

Eriti põnev tundub öine vanglatuur, kus 60 külalise peale on ette nähtud ainult viis taskulampi ja kus vangide läbielamisi saab kogeda mitte ainult juttude, vaid ka tõukamiste ja sõimlemise läbi.

Külasta ajaloolist Lukiškėse vanglat

Kui juba Vilniuses olla, pead kahtlemata külastama Lukiškėse vanglat, mis oli üks seekordse reisi põnevamaid avastusi. Kinnipidamisasutusest, mis suleti alles neli aastat tagasi ja on muide tuntud sarja „Stranger Things“ võtteplatsina, on saanud nimelt vahepeal kultuurikeskus, kus korraldatakse kõikvõimalikke kontserte ja festivale, aga muidugi ka giidiga vanglatuure. Kahjuks sel päeval, kui meie ringkäigule satume, ei ole seda just kavas, kuid eriti põnev ja adrenaliinirohke tundub öine tuur, kus 60 külalise peale on ette nähtud ainult viis taskulampi ja kus vangide läbielamisi saab kogeda mitte ainult juttude, vaid ka tõukamiste ja sõimlemise läbi. Ahjaa! Vanglas on endiselt alles üks kinnipeetav. Kes? Selleks loe meie külastusest siit.

Sest Leedu – see on kogemus, mida jagada.

Jaga
Kommentaarid