Pärast korralikku und tundub meile, nagu oleksime maganud mitu päeva järjest. Aga mis siis, kui saaksime unenäos ajas tagasi rännata? Soovitame teile sellist plaani: ärkamine baldahhiiniga voodis, kiirustamata hommikused rituaalid barokse esteetikaga apartemendis, aeglaselt söödud hommikueine, mis on valmistatud siinsamas aias kasvatatud loodusandidest... Seejärel jalutuskäik männimetsas ja unistav kohtumine sinistel vetel lendavate jahtidega. Õhtu veetmiseks aga intellektuaalne La Belle Époque’i stiilis õhtusöök. Kõlab nagu filmistsenaarium? See kauaks ajaks meelde jääv filmilik elamus on kloostris avatud külalislahkuskompleksi Monte Pacis nädalavahetuse juhtmotiiv.

Barokkstiili pärl ja looduse rikkused

Berliini filmifestivalil valiti Kaunases asuv Pažaisliai kiriku ja kloostri ansambel 2020. aasta Euroopa parimaks võttepaigaks. Seekord võistlesid maineka tiitli nimel mitukümmend maalilist pretendenti järvedest lossideni. Siiski varjutas kõiki HBO seriaali „Katariina Suur“ üheks võttepaigaks saanud Pažaisliai barokk-kompleks. Seriaali peaosa mängis Oscariga pärjatud Helen Mirren, kes oli võlutud leedulaste professionaalsusest ja külalislahkusest.

„Katariina Suur“, foto Hal Shinnie, Sky HBO

„Need olid juba minu teised ​​filmivõtted Leedus ja ma loodan, et neid tuleb veel,“ ütles kuulus briti näitleja, kui külastas pärast filmivõtteid ka Kaunase linna. Esteetiliselt muljet avaldav ajalooline sari koosneb neljast osast, nii et jääb teie otsustada, kas vaatate Monte Pacist enne või pärast nädalavahetust. Kui olete kohale jõudnud, saate osaleda miniekskursioonil neis kloostri kohtades, kus töötas võttemeeskond. Samuti võite valida ööbimiseks just selle toa, kus elas Helen Mirren.

Monte Pacis, foto „Saulės pieva“

Pažaisliai ansambel pärineb 17. sajandist. Kloostri värvikas ajalugu on täis sõdu, tulekahjusid ja muid sündmusi. Selles on tegutsenud muuseumi osakond ja haigla. Praegu elab kloostris ja hoolitseb selle eest Püha Kasimiri õdede kogudus, samuti tegutseb seal lisaks Monte Pacisele sakraalkunsti muuseum. Juba 30 aastat on siin toimunud ka Pažaisliai muusikafestivali kontserdid, millest suurimad on tavaliselt kavas rukkimaarjapäeval.

Pažaisliai ansambel, foto A. Aleksandravičius

Neli sajandit tagasi ehitas selle pühamu sügavale metsa Kamaldoli munkade jaoks Leedu suurvürstiriigi kantsler Kristupas Žygimantas Pacas. Ansambli projekteeris Itaalia arhitekt Giovanni Battista Frediani, seda kaunistavad Lombardia skulptorite skulptuurid ja Firenze maalikunstniku Michelangelo Palloni freskod. Võluv detail on tundmatu autori maalitud Kauni Armastuse Ema ja poja pilt, mida võite näha Püha Neitsi Maarja Eliisabeti külastamise kiriku altaril.

Pažaisliai teine ​​silmatorkav eripära on see, et Kaunase kesklinnast hõlpsasti ligipääsetavat kompleksi ümbritseb kaunis loodus. Männimets oma kaunite jalgradadega on Kaunase elanike pelgupaik looduse rüpes. 20. sajandi keskel ehitati linna Nemunase jõe üleujutuste eest kaitsmiseks tamm. Nii moodustunud Leedu suurima tehisveekogu põhjas on Kaunase Atlantis – vee alla jäänud külad, mille hoonetest osa paigutati ümber.

Foto A. Aleksandravičius

Siin saab vaadata jahte ja purjelauasõitjaid või ka ise tuult taga ajada. Võib minna matkama, päevitama, jalgrattaga sõitma (külalislahkuskompleks pakub jalgratta rentimise teenust), jooksma, võib proovida erinevaid veesporditegevusi – näiteks purjelauda, veesuuski – või lihtsalt nautida päikeseloojangut ujudes. Võib ronida lossimäele, külastada luuletaja Salomėja Nerise ja tema abikaasa skulptor Bernardas Bučyse majamuuseumi... Kui aga pühendada see nädalavahetus Monte Pacisele, siis soovitame mitte liiga kaugele jalutada, sest on veel palju huvitavat, mida kloostris teha.

Privilegeeritud puhkus

Külalislahkuskompleks Monte Pacis, mille nimi tähendab rahu või vaikuse mäge, on üks vähestest piirkonna boutique-tüüpi hotellidest. See on tähistatud nelja tärniga ja kuulub Leedus ainsana Euroopa kultuuripärandi hotellide föderatsiooni Heritage Hotels of Europe. Rikkaliku ajalooga Pažaisliai külastus tuleb ette planeerida, sest kompleksis on ainult 13 tuba. Esimesel korrusel on kuninglikud sviidid ja luksusklass, teisel korrusel on veel seitse ruumi. Monte Pacis mahutab korraga 46 külalist – see number on oluline neile, kes planeerivad elu kõige tähtsamaid pidustusi.

Pažaisliai ansambel, foto A. Aleksandravičius

Vajutage julgelt ukselingile ja sisenege kloostri rajaja Christopher Sigismund Pacase auks nimetatud kuninglikesse ruumidesse, kus on avar elutuba ja magamistoas baldahhiinvoodi, mis annab edasi barokiajastu vaimu. Külalislahkuskompleksi põhjaosas asub Pacase naise Clara Izabele apartement. Kantsleri abikaasa oli tolleaegse Poola kuninganna sugulane ja tuli Leedu suurvürstiriiki Prantsusmaalt, tuues kaasa rafineeritust ja võlu, mis kajastub ka tema nime kandvates ruumides. Milliste teiste ajalooliste isikutega saate Kaunases viibimise ajal veel tutvuda, seda me teile ette ei ütle – olgu teil ka avastamisrõõmu! Ja veel – Monte Pacise hotelli elanikud võivad kasutada aktiivse vaba aja veetmise võimalusi, aga ka ajalooväljaannete raamatukogu, mille rikkusi on rõõm nautida lopsakal pärnaalleel. Kuid praegu, kui olete sisse elanud ja töömõtted unustanud, on aeg valmistuda õhtusöögiks. Selleks pole vaja kaugele minna, kuid see on suurepärane ettekääne pidulikult riietuda.

Kui kokku saavad traditsioonid ja moodne kokakunst

Gastronoomiline barokk. Ajalugu ja traditsioonid, loodus ja hooajalisus ning moodsalt aktuaalne olevik – nii esitletakse rafineeritud ja efektset restorani Monte Pacis, mille kööki juhib vaoshoitud, peene ja puhta esteetika austaja Raimundas Dambrauskas. Tema roogade stiil on klassika koos moodsa tehnoloogia, parimate toorainete ja ajaloolise köögi tõlgendusega. Köögiviljad ja maitsetaimed rändavad kööki vaid mõnekümne meetri kauguselt, Pažaisliai kloostrit ümbritsevast, looduse ja palvete rüpes olevast Monte Pacise aiast.

Monte Pacis, foto „Saulės Pieva“

Selle hooaja uudis on kloostri asutaja Pacase 400. sünniaastapäevale pühendatud rafineeritud maitsega õhtusöök „Compendium ferculorum“. Selle ajal degusteerite selliseid hõrgutisi nagu „Salapärane Pažaisliai kapsas“ või barokiaegne pardirind. Magustoiduks on kuninglik „Medutis“, millele ei suudaks vastu panna isegi Katariina Suur.

Monte Pacis, foto „Saulės Pieva“

Loo alguses mainisime La Belle Époque’i – imelist ajastut – aega enne esimest maailmasõda, mil Euroopas valitses optimism, majanduslik ja kultuuriline õitseng. Erandiks ei olnud ka gastronoomia. Milline see tol ajal oli, sellest annab aimu degustatsioon „La Belle Époque’i lauakultuur 1904. aastal Pažaisliai kloostris toimunud pidulike lõunasöökide näitel“, mille ajal saate nautida söögikultuuri uurija Marius Daraškevičiuse jutustust ajaloost ning autentset seitsmest roast koosnevat õhtusööki.

Monte Pacis, foto „Saulės Pieva“

Veel üks külalislahkuskompleksis pakutav kogemus, mis ei jäta kedagi ükskõikseks, on gastronoomilis-audiovisuaalne projekt „Dinner of Senses“, mis tutvustab Leedu gastronoomiakultuuri.

Eriline detail Monte Pacise muljete virvarris on joogikaart. Restoranis pakutavad joogid võitsid eelmisel aastal Baltic Wine List Awardsi konkursil kõrgeima hinnangu koguni kolmes kategoorias. Ja seda teenitult – Monte Pacis impordib veini ainult usaldusväärsetest, professionaalselt hinnatud pereettevõtetest. Joogikaardil on selliseid nimetusi (ja neid on üle 200!), mis on kantud Itaalia ja Prantsusmaa kloostrite gastronoomilise pärandi hulka.

Postskriptumi asemel

Kas juba on aeg tagasi koju sõita? Oh ei… Käige enne reaalsusesse naasmist ja uuesti arvuti lõksu sattumist ekskursioonil „Piibliaia taimed“. See on eriline jalutuskäik Pažaisliai kloostriaias ja selle ümbruses, milles juhendab teid üks parimaid Kaunase giide, loodusturismi õppejõud, metsamees, giidide ühingu president Linas Daubaras.

Vahetult enne autosse istumist tuleks aga peatuda poes, kus aukohal on tooteliin „Loodud Pažaisliais“ – joogid „Südameleib“, mustadest sõstardest valmistatud „Lopsakad mõtted“ ning kloostri ökoloogiline kolme ürdi tee. Pange tähele ka aja kulgu tähistavat Püha Agota leiba ja paljut muud nipet-näpet teie kodude kaunistamiseks. Kui teil ei õnnestunud õigel ajal külakosti eest hoolitseda, pole lugu – külalislahkuskompleksil, nagu igal tõelisel XXI sajandi äril, on ka veebipood.

Seekord siis selline nädalavahetus Kaunases. Millised on teie muljed – justkui Oscari võitjal või nagu kuningannal? Aga võib-olla hoopis kui vaimu rõõmustanud palveränduril või loomingulistest kannatustest üle saanud kunstnikul?

Jaga
Kommentaarid