Harimägi ja Harimäe vaatetorn

Harimägi on üks Otepää kõrgustiku suuremaid lavamägesid. Torni kõrguseks on 28 meetrit ning kõrgeim vaateplatvorm asub 24 meetri kõrgusel. Torni juures on lubatud ka telkimine. Tasub teada, et Harimäge on kutsutud ka Leenardi ning Leonhardi mäeks.

Harimäe vaatetorn

Iisaku (Tärivere) mäe vaatetorn, puhkekoht ja maastikukaitseala

Iisaku mäel asuv 28 meetrine vaatetorn (tuntud ka kui Tärivere mägi) on Ida-Virumaa kõrgeim looduslik tipp. Ühtlasi on mäe jalamile ja ümbritsevasse metsa rajatud terviserajad, kus suvel matkata ning talvel suusatada. Puhkekohas on olemas ka katusealune laud pinkidega ning lõkkekoht, mis sobib pikniku pidamiseks ja telkimiseks.

Tärivere vaatetorn

Paganamaa Raadi vaatetorn

Raadi mäel asuvast vaatetornist saab heita pilgu Paganamaa imelisele maastikule ja teisel pool järvedeahelikku paiknevatele Lätimaa laantele. Torn on 24 meetri kõrgune. Torni lähedal on võimalik telkida, kuhu kokku lubatud on paigaldada kuni kümme (4-kohalist) telki. Matkata on võimalik Paganamaa maastikukaitse matkaradadel.

Raadi vaatetorn

Rõuge vaatetorn Pesapuu

Rõuge vaatetorni „Pesapuu" meenutab välimiselt kahe linnupesaga puud. Torni kõrgus on 30 meetrit ning teose idee autoriks on arhitekt Karmo Tõra. Pesapuu torn pole pilkupüüdev mitte ainult päevasel ajal vaid ka öösiti, kui süttivad torni tüve, vaateplatvormideks olevaid „linnupesi" ja torni tippu kroonivat „kuldmuna" valgustavad erivärvilised tuled. Torni tipust avanevad maalilised vaated Ööbikuorule ja kaunile Võrumaale. Pesapuud võib külastada ööpäevaringselt.

Rõuge vaatetorn

Tellingumäe vaatetorn ja puhkekoht

Tellingumäe 28 meetri kõrgusest puidust vaatetornist avaneb imeline vaade käärulise Mustjõe luhtadele. Läheduses ühineb Mustjõgi Koivaga (Gauja), mis on 22 kilomeetri ulatuses Eesti-Läti piirijõeks. Mäele rajatud puhkekohas on külastajate kasutada kaks lõkkeaset, puukuur katusealuse lavatsiga, katusealusega laud, kiik ja DC. Lubatud on ka telkimine. Tellingumäe jalamilt saab siirduda viidastatud 18 km jalgrattarajale või 2 km jalgrajale ümber Tellingumäe. Siit saab minna ka 60 km pikkusele Vana Liivimaa pärandkultuuri rajale läbi Eesti- ja Lätimaa mööda Koiva kallast.

Tellingumäe vaatetorn

Valgehobusemäe vaatetorn

Vaatetorn paikneb Järvaamaal Mägede külas asuval Valgehobusemäel suusa- ja puhkekeskuses. Vaatetorni kõrgus on 25 meetrit. 2017. aastal paigaldati vaatetornile valgustus, mis muudab õhtupimeduses torni omaette vaatamisväärsuseks.

Tegemist on kui Järvamaa Eiffeliga. Oma torni kõrgusega on Valgehobusemägi kogu Kõrvemaa kõrgeim tipp. Torni tipust paistavad nelja ümberkaudse kiriku tornid. Terane silm seletab Tallinna teletorni, Iru korstnaid ja enamatki.

Valgehobusemäe vaatetorn

Suure munamäe vaatetorn

Suur Munamägi on Baltimaade kõrgeim tipp, mis asub 318 meetrit merepinnast. Vaatetornist avaneb selge ilmaga 50 km raadiuses vaade Eestimaa loodusele. Vaatetorn valmis 1939. aastal ja selle kõrgus on 29,1 meetrit. Tornist näeb Vana-Võromaad: üksteisest kaugel asuvad talud, eraldatud järvede ja küngastega.

Suure munamäe vaatetorn

Viidumäe vaatetorn

Viidumäe Rauna vaatetorn paikneb Raunamäel, kust avaneb vaade Saaremaa metsaseimale piirkonnale ja läänerannikule. Siit näeb selge ilmaga Vilsandi tuletorni ja Kihelkonna kirikutorni. Väga hea nähtavuse korral võib näha ka Kuressaare lossi, Sõrve poolsaart ja isegi Kõpu majakat. Vaatetorn on 26 meetrit kõrge ning tippu jõudmiseks tuleb astuda 80 trepiastet.

Viidumäe vaatetorn

Emumäe vabaaja maastikupark

Emumägi on Pandivere kõrgustiku ja Põhja-Eesti kõrgeim tipp, kus asub vaatetorn, mille 115 astet viivad 2su 1,5 meetri kõrgusele maapinnast. Selge ilmaga näeb tipust kahe-kolmekümne kilomeetri kaugusele.

Lisaks vaatetornile on Emumäel veel turismiinfopunkt, kaks madalseiklusrada, erineva pikkusega matkarajad, puhkamiseks laudade ja pinkidega varjualused, puukujude allee ja vana Mursi kalmistu. Pikniku pidamiseks ja grillimiseks on päikesetõusu onni lähedal, kännuonnis ja vanas karjääris olemas istumiskohad ja grillrestidega lõkkeasemed.

Emumäe vaatetorn

Tehvandi suusahüppemäe vaatetorn

Tehvandi suusahüppemäe vaateplatvorm on ainulaadne turismi- ja spordiobjekt Põhjamaades, kus saad tõusta 34 meetri kõrgusele ja näha suusahüppajaid treeninguil või võistlemas. Torn on Suure Munamäe vaatetorni järel kõrguselt teine vaatetorn Lõuna-Eestis.

Tehvandi vaateplatvorm

Vaatetornide ja teiste Eesti vaatamisväärtuste kohta saab veelgi täpsemalt lugeda Puhka Eesti koduleheküljel.