Reisihuvilisi ootavad otse merest kerkivad võimsad mäeahelikud, iidsed linnad, võluv arhitektuuri ning hubased kuurortpiirkonnad. Hetkel pääseb Montenegrosse väheste piirangutega ja testimiseta. Turvalised tšarterlennud otse Tallinnast Tivatisse väljuvad igal reedel kuni septembrini.

Balkani poolsaare peidetud aarded

Baltimaade suurima reisikorraldaja Novatoursi reisiesindaja Katerina Karmavuo tõdeb, et Montenegro iseseisvus alles 2006. aastal, kuid vaatamata oma noorusele on riigi turismisektor igati kaasaegne ja kõigi reisijate vajadustele vastav.

„Näen paljude Tallinnast Tivati lennujaama maandunud reisijate silmis avastuskirge. Ja neil ei tule pettuda! Kui palju huvitavat see Balkani poolsaarel asuv Montenegro endas peidab ja kui rohkelt on võimalik siin erinevaid asju näha ning kogeda, ongi esialgu hoomamatu,” ütleb Karmavuo.

„Eestimaalasi rõõmustab ka see, et hinnatase on kodumaaga sarnane ja kohalikud on turistide suhtes väga lahked, abivalmid ning head suhtlejad — montenegrolased kõnelevad nii inglise kui ka vene keeles,” lisab ta.

Karmavuo hinnangul on riik toibunud vanast poliitilisest taagast ning areneb jõudsalt. „Üha rohkem investeeringud on suunatud turismitaristusse, tähelepanu pööratakse vaatamisväärsuste säilitamisele, samuti uute atraktsioonide arendamisele. Kõik pingutavad selle nimel, et turistidel oleks siin mõnus, turvaline ja huvitav puhkus,” nentis ta. Montenegros algab hooaeg tavaliselt juunis ning päikselist suve, mil õhutemperatuurid ulatuvad +30 kraadini ja merevesi püsib mõnusalt soe, jätkub kuni septembrini välja.

Lummav maastik ja mõnus kliima

Montenegro võistleb looduse ja arhitektuuripärandi poolest kindlasti Euroopa kauneimate riikidega. Siin on võimalik nautida täiel rinnal rannapuhkust, harrastada erinevat veesporti nii vee peal kui vee all või minna mägedesse seiklema. „Montenegro suurust arvesse võttes on see kindlasti muljetavaldav. Kogu riigi maastik on lihtsalt imeline. See on seiklushimuliste loodusesõprade üks meelispaiku. Siit on lihtne külastada ka naaberriike, näiteks Lõuna-Horvaatiat,” räägib Karmavuo. „Pigem eelistatakse Montenegros nautida aktiivset seiklemist looduses kui luksuslikku hotellipuhkust. Samas on ka siin kõik hinnas hotellipuhkus saadaval,” tõdeb reisiesindaja.

Hinnatase on sarnane Eestile

Vaatamata sellele, et Montenegro ei kuulu Euroopa Liitu, pole riiki sisenemiseks viisat vaja. Lisaks on riigis kehtivaks valuutaks euro ning kohalik hinnatase rahakotisõbralik — kuurortides ja kesklinna tänavatel maksab einestamine umbes sama palju, kui tavalises Eesti pealinna kohvikus. „Kuurortlinnadest eemale sõites, endises pealinnas Cetas või praeguses pealinnas Podgoricas, on restoranide hinnatase veelgi madalam,” kinnitab Karmavuo.

Kuigi vahemaad ei ole Montenegros pikad, tuleb autoga sõitmiseks varuda piisavalt aega. Tivati lennujaamast Montenegro populaarseimasse kuurorti, Budvasse viib vaid ühe rajaga maantee, seega võivad sageli tekkida ummikud. Lisaks on Montenegros mõnikord keeruline sõidu aega arvestada, sest teed kulgevad käänuliselt. „Omal käel sõites tuleb lähtuda lihtsast suunitlusest — mida varem teele asuda, seda parem,” selgitab Karmavuo.

Mida tasub näha ja külastada?

Puhkus Montenegros pole kunagi igav — siin on lai valik vaatamisväärsusi ja külastuskohti. Reisiesindaja sõnul on Montenegro üks kauneimaid linnu Tivat. „Kuigi linnal pole erilisi arhitektuurilisi mälestisi või pikka ajalugu, on Tivat väga värvikas ja muljetavaldav. Tivati üks luksuslikumaid hotelle on Regent Porto Montenegro,” nendib Karmavuo. „Kohalikud ütlevad, et Tivat on oma promenaadide, jahtide, luksuspoodidega nagu väike Monaco, kuid samas saab siin end väga mugavalt tunda — hubased kohvikud asuvad otse luksuspoodide kõrval,” jätkab ta.

Montenegro uhkeimaks vaatamisväärsuseks peetakse Budva linna, mis on aja jooksul saanud peamiseks turismiatraktsiooniks. Siin on muljetavaldava kaitsemüüriga vanalinn. „Kes on käinud Horvaatia pealinnas Dubrovnikus ja sealses vanalinnas, leiab Budva vanalinnas hämmastavaid arhitektuurilisi sarnasusi,” räägib reisiesindaja.

Montenegro visiitkaardiks on UNESCO kaitse alla kuuluv Kotori linn, mis pakub nii silmailu kui antiikset atmosfääri. Montenegros asub ka Euroopa sügavaim kanjon — Tara kanjon, mille lummus on kirjeldamatu. Teel kanjoni juurde soovitab Karmavuo minna ka Durmitori rahvuspargis asuva Musta järve äärde. Kui soovid linnasuminast eemalduda ja rahulikumat elamust kohalikust eluolust saada, külasta mõnd rannikuäärset väikest küla ning avasta oma pisikesed aarded.

Eestlased saavad Montenegrosse siseneda ilma piiranguteta — testimise- ja isolatsiooninõudeid ei rakendata. Enda ja kaasreisijate tervise huvides soovitab reisikorraldaja Novatours enne lendu teha kas PCR koroonatesti või antigeeni testi ning minna lennule negatiivse COVID-19 testitulemusega. Montenegrosse reisides tasub kindlasti vormistada COVID-kaitsega reisikindlustus, mis katab haigestumise korral, sealhulgas ka koroonaviirusesse nakatumisel reisija ravi-, majutus- ja transpordikulud.