Reisibüroo Go Travel on kokku pannud soovitused, millised piirkonnad Balkanil võiks sihiks võtta.

Montenegro

Kuhu silmi ka ei pööra, kõikjal Montenegros vaataks vastu nagu fototapeet. Siinne kant on kotnsentraat kõigest, mida puhkuselt oodata. Kohalik rahvas räägib, et kuskil mujal maailmas pole niivõrd palju looduslikke rikkusi, mõnusaid randu, selgeid järvesilmi, uhke vooluga jõgesid ja kauneid mägesid.

Kindlasti tasuvad külastamist Budva ja Kotori linnad. Neist esimene on kõige populaarsem sihtkoht Montenegros, teine aga osa UNESCO maailmapärandi nimistusse kuuluvast Kotori looduslikust ja kultuuriloolisest alast. Rahakotti rõõmustab suhteliselt soodne kohalik hinnatase söögi- ja joogikohtades. Rannad on kiviklibused ja kirka veega.
Reisi aega tasub siiski valida. Kuigi turismipiirkonnad kipuvad olema kui kummist, võib Budva ja Kotori ümbruses kogeda just südasuvel veidi küünarnukitunnet – seega kui saab valida, võiks eelistada mai- ja juunikuud või septembrit. Kohale saab Eestist väga mugavalt, ostes soodsa reisipaketi – praegu eriti hea varajase tellija hinnaga.

Bosnia ja Hertsegoviina

Üks Balkani põnevamaid piirkondi seiklemiseks ja avastamiseks. Elav muuseum – just nii kutsutakse selle üht tuntuimat linna Mostari. Automatkajal on linnale lihtne läheneda nii Montenegrost kui ka Horvaatiast.

Piirkond pakub kõike seda, mida ei mõista need, kelle ainsaks sihiks on lebada rannas. Mostaris asub näiteks üks Balkani Ottomani perioodi suursugusemaid pärle, UNESCO maailmapärandi nimekirja kuuluv Vana sild. Ehitis pakub vabalangemist tervelt 21 meetrit ja maandumist pehmesse jõevette. Seda võimalust kasutavad usinalt nii kohalikud uljaspead kui ka välismaised ekstreemsportlased, kelle internetist leitavaid parimaid sooritusi on emale-isale targem mitte näidata.

Mostari Vana sild. Foto: Faruk Kaymak, Unsplash

Asi, mille pärast just teed Mostari ette ei võta – aga mine tea ka –, on Zrinjevaci pargis asuv kullatud Bruce Lee kuju, mille avamistseremooniat näed siin.


Horvaatia

Horvaatia, eriti aga selle ilmselt kuulsaim linn Dubrovnik, on üks praegustest Balkanimaade turismihittidest. Konkreetselt Dubrovnik kuulub samuti UNESCO maailmapärandite hulka. Just siin asuvad Euroopa vanim apteek, üks vanemaid teatreid ja maailma vanim arboreetum (ehk midagi botaanikaaia sarnast). Linnaga tutvumiseks tasub varuda aega, sest vanalinn on vaid jala käimiseks.

Foto: John Weinhardt, Unsplash

Eestlaste kasvavat huvi Horvaatia vastu näitab ja lihtsustab otselendude võimalus Tallinnast. Tõsi, lennatakse hooajaliselt, aga see-eest nii Spliti kui ka Rijekasse. Splitist on mõnus kulgeda piki rannikut üles- või allapoole ja nautida kõike seda, millest kirjutavad turismiväljaanded. Kui ise seigelda ei taha, võib osta reisipaketi näiteks Rijeka ja Pula kanti ning puhata sealsetes mõnusates kuurortides.

Rumeenia

Nordicaga saab 2018. aasta suvel Tallinnast otse Constanțasse, imelisse Musta mere rannikulinna, mille sümboliks peetakse monumentaalset art deco vormidega Constanța Casino hoonet. Tänapäeval on see asutus panustamiseks suletud, kuid sellest, milline hiilgus siin kunagi valitses, saab aimu prantsuse fotograafi Romain Veilloni tehtud piltidest.

Foto: Pixabay

Keda 20. sajandi hakul seina pandud kobrutav värv ei köida, võib kõrva taha panna, et siia kanti jäävad ka Rumeenia kauneimad rannakuurordid. Rannahooaeg vältab maist septembrini ja kohalikud räägivad ülevates toonides seitsmekilomeetrise liivaribaga Mamaia kuurordist. NB! Esineb vilgast ööelu!

Makedoonia

Nagu teised endise Jugoslaavia maad, on Makedooniagi ülikauni loodusega. Riigi arhitektuuris näeb Kreeka, Rooma ning Ottomani impeeriumi jalajälgi. Lisaks kostitab Makedoonia pilke maaliliste mägiküladega, kus paistab, et isegi aeg puhkab – ja juba sajandeid.

Tänu Nordicale saab tuleval aastal lennata Tallinnast otse UNESCO maailmapärandi linna Ohridisse. Ja kui juba sinna kanti satub, tasub ära käia Euroopa kõige eklektilisemas pealinnas Skopjes, kus arhitektuuriortodoksil kaob uni mitmeks nädalaks. Küsimusele, kus on sündinud ema Teresa, saab vastuse just selles linnas.

Scopje. Foto: Pixabay

Sloveenia

Et paljud tšarterid ja Nordica lendavad Tallinnast otse Rijekasse, on kõrval asuvat Sloveeniat eriti mugav külastada. Tuleb vaid rendiauto võtta – edasi on kõik vaatamisväärsused käeulatuses. Ka siin pole puudust UNESCO maailmapärandisse kantud objektidest.

Ljubljana. Foto: pixabay

Sloveenia ilmselt üks kaunimaid linnasid, Aadria mere äärne Piran, on lennujaamast vaid kahetunnise autosõidu kaugusel ja enne kui seda oma silmaga vaatama jõuab, tasub heita pilk videole, mis näitab linna linnulennult.

Muidugi pakuvad Balkanimaad märksa enam kui selles kokkuvõttes kirjas. Üksikasju oma reisi planeerimisel on hea küsida Go Travelist, kes aitab nii lennupiletite broneerimisel kui ka puhkusereisi valikul.

Jaga
Kommentaarid