Kuid enne, kui jõuame Frankfurdi rohelise kastmeni, saad lugeda, mis on ülejäänud kaheksa UNESCO maailmapärandi nimistusse kuuluvat rooga.

MICHOACÁNI STIILIS MEHHIKO ROAD

Need valis UNESCO välja, sest mehhiko köögitraditsiooni puhul on ühendatud traditsioonilised viljad ja nende kasvatusviisid — tomat, avokaado, vanilje, kakao —, rituaalsed ja spirituaalsed tavad ning antiiksed ühised valmistamisviisid, millega tegelesid naised. See oli esimest korda 2010. aastal, kui mehhiko söök ja jook võeti koos prantsuse köögiga vastu UNESCO maailmapärandisse.

Vaata fotosid neist roogadest SIIT!

KIMCHI

Korea rahvustoit baseerub fermenteeritud juurviljal, esmajärjekorras kapsal. Rooga valmistatakse suvel ja seda konserveeritakse terveks talveks. Kimchi on vürtsikalt krõmpsuv ja mitte ainult söök, vaid ka identiteedi sümbol ja uurimisobjekt ning talle omistatakse võime pikendada elu.

INGVERILEIB ehk meie jaoks PIPARKOOK

Keskaja traditsioon, küpsetis, mis valmistatakse jahust, soodast, suhkrust ja vürtsidest ning kaunistatakse rohkelt religioossete või muude motiividega vastavalt meistri oskustele. Tänaseni on ingverileib Põhja-Horvaatia tähtsaimaks identiteedi sümboliks, valmistamise õpetused anti varem edasi põlvest põlve meesliini pidi.

Piparkoogid. Foto: erakogu

WASHOKU

2014. aasta tõi UNESCO nimekirja Jaapani köögi tänu aupaklikule ümberkäimisele loodusega ning looduslike ressursside kasutamisele. Jaapani tähemärgid washoku (和食) — Jaapan ja söök — tähendavad tõlkes roogade harmooniat. Selle juurde kuulub „viie põhimõte”: 5 värvi, 5 maitsesuunda, 5 valmistamisviisi, mis haaravad esteetilise harmooniaga kõik meeled ning katavad vastavalt hooajale vitamiinide ja toitainete vajadused.

Washoku. Foto: erakogu

TÜRGI KOHV

Tseremoonia on seotud külalislahkuse, sõpruse ja meelelahutusliku sümboolikaga. Türgi kohv ei ole eraldi kohvisort, vaid valmistamisviis: mõru, veidi magus, magus ja väga magus — suhkur keedetakse koos kohviga, sest hiljem seda lisada ei saa. Türgi kohvi sajanditevanune ajalugu avas ukse UNESCO pärandinimekirja.

ARMEENIA LAVAŠŠ

Õhuke ovaalne nisujahust ja veest valmistatud leib, mis võib olla kuni pool meetrit pikk ja mis traditsiooniliselt valmib saviahjus, kus ta surutakse vastu seina. Ilma lavašita ei ole armeenia toidulaud täiuslik.

Lavaši tegemine. Foto: erakogu

VAHEMERE KÖÖK

Nimekirjas on Kreeka, Küpros, Horvaatia, Hispaania, Itaalia, Portugal ja Maroko. Oluliseks valikukriteeriumiks oli ühine söömine ja kultuurne identiteet ühises Vahemere ruumis.

CHIOSE VAIK

See on pistaatsiapuu vaik, mis kasvab ainult Kreekas Chiose saarel ja on seega ainulaadne toode, sest vajab just sealset mullakooslust, mikrokliimat ja sademete kogust. Ta eritab meeldivalt lõhnavat vaiku, mis päikese käes kõveneb. Seda kasutatakse närimiskummina, magustoitudes, konservides, jäätises ja kohalikes liköörides. UNESCO nimekirjas on ta ka seoses keerulise vaigu puhastamisega, mida tehakse käsitsi ja samamoodi nagu antiikajal.

Chiose vaik Foto: erakogu

PRANTSUSMAA KULINAARIA

UNESCO nimekirja jõudmist toetasid ka sellised kuulsad kokad nagu Paul Bocuse ja Alain Ducasse. Järjekorras on apéritif, eelroog, pearoog, juust, kohv ja digestif. Cuisine française — söömine, et tähistada ühiselt elu kauneid momente, mis pidi pealegi aitama saledat joont hoida.

Ja nüüd FRANKFURDI ROHELINE KASTE, mis jõudis UNESCO pärandinimekirja pärast seda, kui roheline kaste oli saanud geograafilise päritolu tähise. Legendi järgi olevat see Johann Wolfgang von Goethe lemmikroog, tegelikult aga olevat toonud selle maale Frankfurdi hugenottidest mungad. Olgu kuidas on, aga omadused lemmikroaks saada on tal igal juhul. Sellele Hesseni liidumaa spetsialiteedile on pühendatud terve festival ja ausammas. Festivalil osalevad kooliklassid, kes võistlevad kastme maitse osas. Ausammas koosneb seitsmest kasvuhoonest, igale maitsetaimele oma majake, millest igaüks helendab pimeduses erineva rohelise tooniga. Tegemist on esimese ausambaga Saksamaal, mis on pühendatud ühele regionaalsele spetsialiteedile.

FRANKFURDI ROHELISE KASTME RETSEPT

  • Kastmesse kuuluvad 7 maitsetaime: murulauk, kress, petersell, hapuoblikas, kurgirohi, aed-harakputk, mustnupp. Vastavalt hooajale võib valikus olla ka basiilik, sidrunmeliss, leeskputk, estragon ja salvei
  • Soola, pipart
  • 1-2 tl teravat sinepit
  • 100 ml neutraalset õli
  • 200 g hapukoort
  • Grie Soß on parim keedetud kartulite ja kõvaks keedetud munadega. Kes soovib, saab lisada ka singiviile, kala või keedetud liha.


Majonees on kastme valmistamisel välistatud, hapukoore asemel võib maitsestamata jogurtit.

Nipp:

Osa maitsetaimedest püreerida vähese piimaga ja lisada kastmele, nii saab kastmest kaunilt roheline Grie Soß.

Head isu!