Fuerteventura on vanim ja Tenerife järel suuruselt teine Kanaari saar, mis asub Aafrika mandrist vaid 105 kilomeetri kaugusel. Kokku on saarestikus seitse suuremat ja kuus väiksemat vulkaanilise päritoluga saart. Kanaari saared asuvad Atlandi ookeanis ja kuuluvad Hispaania Kuningriigile. Olgugi et pindalalt on Fuerteventura saarestikus teisel kohal, on seal elanikke vaid 110 299. Võrdluseks võib välja tuua, et arhipelaagi suurimal saarel Tenerifel elab 889 936 inimest, Gran Canarial 838 397 ja Lanzarotel 139 000. Tänu oma kuivale ja troopilisele kliimale on Fuerteventura populaarne reisisihtkoht aastaringselt. Päikesepaistet saab saarel nautida koguni 3000 tundi aastas. Fuerteventura on peamiselt tuntud ka oma imeliste ja puhta läbipaistva veega randade poolest, mida loetakse Euroopa parimate hulka. Saarelt leiab nii populaarseid kõikvõimalike mugavustega kui ka rohkem eraldatud ja puutumatuid randu. Enamikus rahvarohkematest randadest on ka vetelpäästjad.

Foto: Pixabay

Morro Jable on kahtlemata üks Fuerteventura populaarsemaid puhkusepaiku turistide seas. Linn ise asub asub lennujaamast umbes 100 kilomeetri kaugusel ning on juba ammusest ajast eriti armastatud Saksa turistide poolt. Morro Jable on umbes 8000 elanikuga väikelinn, kus on lisaks kuldse liiva ja helesinise veega randadele ka suur valik restorane, baare, poode ja kõike muud, mida nauditavaks puhkuseks võib vaja minna. Morro Jable linnast saab alguse umbes 20 kilomeetri pikkune väga käänuline kruusatee imeilusasse ja üpris populaarsesse Cofete randa. Suurema ja kõrgema autoga on kindlasti seda teed mugavam läbida, aga rahulikult sõites saab vabalt ka väiksema sõiduvahendiga hakkama. Cofete randa reklaamitakse puutumatu ja justkui avastamata kohana, aga tegelikult käib seal igapäevaselt väga palju turiste ning sinna korraldatakse ka eraldi ekskursioone. Õnneks on rannariba ligi 12 kilomeetri pikkune, mistõttu pole ülerahvastatuse tunne siiski kerge tekkima. Paik ise on oma raskesti ligipääsetavuse tõttu muust saarest üsna eraldatud, aga sellegipoolest on kohe ranna vahetus läheduses olemas restoran, kus on väga mugav pärast rannamõnude nautimist keha kinnitada. Saare lõunaosas ringi seigeldes ja näiteks enne või pärast Cofete randa minekut tuleks kindlasti teha ka väike kõrvalepõige ja külastada lähedalasuvat Punta Jandía tuletorni. See 19 meetri kõrgune (33 m merepinnast) ja 1864. aastal valminud tuletorn on üks vanimatest Kanaari saartel. Punta Jandía tuletorn vilgub iga 4 sekundi tagant ja seda on näha umbes 22 meremiili (41 kilomeetri) kauguselt.

Corralejo liivadüünid. Foto: Pixabay

Teine väga populaarne sihtkoht on saare põhjaosas asuv 16 626 elanikuga Corralejo. Uhkete hotellikettide kõrval on seal ka üsna lai valik soodsama hinnaklassi majutusasutusi. Lisaks poodidele, restoranidele ja baaridele pakutakse seal ka palju erinevaid ekskursioone. Sadama ümbruses saab näiteks broneerida erinevaid paadireise või jetiga sõitma minna. Ühesõnaga leiavad ka Corralejost turistid kõike, mis ühe puhkuse tõesti mõnusaks teeb. Piirkonna teevad atraktiivseks ka sealsed Kanaari saarte suurimad (~24km²) liivadüünid. Corralejo looduspargis asuvad punakale vulkaanilise maastikule kontrastiks türkiissinise veega rannad ja lumivalge liivaga düünid. Looduspargis võib vabalt iseseisvalt ringi uudistada või soovi korral piirkonnaga tutvuda näiteks ATV-matkade või džiibisafari raames. Corralejo lähedal asub ka järjest enam külastajaid meelitav popkorni meenutavate kivikestega rand Popcorn Beach. Suvisel ajal tegutseb seal ka söögikoht, muul ajal on piirkond aga üpris inimtühi. Sealne rand on küll väga tuuline ja kivine, aga ilusa pildi saamise nimel sellegipoolest külastamist väärt.

Popcorn Beach. Foto: Pixabay

Corralejost vaid umbes pooletunnise autosõidu kaugusel asub peamiselt just ekstreemspordihuvilistele teada-tuntud El Cotillo väikelinn. Tänu headele lainetele ja sealsele liivase põhjaga rannale on koht populaarne nii algajate kui ka juba päris enesekindlate surfajate seas. Linnas on palju surfikoole, mitmeid restorane ja baare ning mõned poed. Tegemist on natukene boheemlasliku ja üldiselt rahuliku kandiga. Lastega peredele sobib rannamõnude nautimiseks ideaalselt sealne laineteta La Concha rand. El Cotillo linnast vaid umbes 4 kilomeetri kaugusel asub ka 30-meetri kõrgune siiani aktiivne El Tostoni tuletorn. Esimene tuletorn avati seal juba 1897. aastal, teine 1950ndatel ning praegune töötab alates 1986. aastast. El Tostoni tuletorni on näha 14 meremiili (25,95km) kauguselt ja see vilgub iga 8 sekundi tagant.

Arvatavasti üheks parimaks ning üsna privaatseks paigaks Fuerteventural lõõgastumiseks on saare keskosas asuvad Aguas Verdes looduslikud basseinid. Viimased kilomeetrid nendeni pääsemiseks on küll asfalteerimata ja kohati pisut ekstreemsed ning tõenäoliselt just seetõttu otsustavad paljud turistid selle imelise koha külastamata jätta. Hea õnne korral võib enne järgmiste hingeliste saabumist mööduda tunde. Sealsed laavakivist kaljud pakuvad varju tuule eest ja isegi jahedamatel talvekuudel on päike vee looduslikes basseinides üsna meeldivalt soojaks kütnud.

Saare idaosas asuv suurim linn on ühtlasi Fuerteventura pealinn ja seal elab umbes 38 126 inimest. Puerto del Rosario on pigem tuntud tööstuspiirkonnana ja seetõttu ei ole tegemist turistide seas just eriti populaarse peatuspaigaga. Sellegipoolest meeldib inimestele sealses Centro Comercial Las Rotondas kaubanduskeskuses šoppamas käia ning mööda linna sealseid skulptuure ja seinamaalinguid taga otsida. Puerto del Rosario linnas on kusjuures kokku koguni üle 50 skulptuuri.

Fuerteventura. Foto: Pixabay

Fuerteventura on kogu maailmas tuntud oma geoloogilise rikkuse poolest ja väikeses Ajuy kalurikülas asuvad koopad annavad sellele oma kindla panuse. Turiste meelitabki Ajuy oma ilusa musta liivaga ranna, väga heade kalarestoranide ja umbes 70 miljoni aasta vanuste koobastega. Koobaste külastamine on täiesti tasuta ja nendeni viib käsipuuga ääristatud tee. Lastega perede suureks lemmikuks Fuerteventural osutub kindlasti sealne Oasis park, kus saab tutvust teha erinevate lindude ja loomadega ning ringi uudistada suures kaktuseid täis botaanikaaias. Soovi korral on seal võimalik kaasa teha ka kaamelisafari ning nautida näiteks merilõvide või erinevate röövlindude ja papagoide etteasteid. Samuti saab jälgida ja miks mitte ka lähemalt tutvust teha näiteks kitsede, lehmade, hobuste, küülikute, partide ja merisigadega. Kohapeal on ka mitmeid restorane, suveniiripoode ja suur mänguväljak.

Pole ka ime, et Fuerteventura tänu oma aastaringselt meeldivalt soojale kliimale ning imeilusatele kuldse ja musta liiva ning helesinise veega randadele turistide seas sedavõrd populaarne on. Fuerteventural on midagi pakkuda nii tavalise rannapuhkuse nautijale kui ka erinevate veespordialade harrastajatele. Atlandi ookeani tuuled pakuvad ka südasuvel mõnusat jahutust ja seega ei tasu liiga põletavat kuumust karta.

Kadri-Johanna reisiblogi leiad SIIT