Tenerife on Atlandi ookeanis asuvatest Kanaari saartest suurim, kõrgeim ja tihedaima asustusega. Saarel elab kokku umbes 904 713 inimest, mis moodustab 43% kõikide Kanaari saarte rahvastikust. Sealne kuulus Teide vulkaan on oma 3718 meetriga merepinnast ka Hispaania kõige kõrgem tipp. Vulkaanilise päritoluga Kanaari saared kuuluvad Hispaania kuningriigile. Tenerifel valitseb subtroopiline kliima ja seetõttu on ilm aastaringselt just parajalt soe. Harva langeb temperatuur alla 20 kraadi või ületab 30 kraadi. Arvatavasti just oma suurepärase kliima tõttu ongi Tenerife aastaringselt inimeste seas väga armastatud reisisihtkoht. Saare lõunaosas on kliima külmaveelise Kanaari hoovuse tõttu kuivem ning põhjas niiskem. Tenerife on Kanaari saartest kõige populaarsem: 2017. aastal külastas seda üle 6 miljoni turisti.

Tenerifest rääkida ei saa mainimata jätta sealset Teide vulkaani ja seda ümbritsevat rahvusparki. Teide vulkaan purskas viimati 1909. aastal. Tegemist on turistide seas äärmiselt populaarse kohaga — sealsed vaated on lihtsalt hingematvalt ilusad. Teide vulkaani kõrgust jalamilt tipuni mõõtes on kusjuures tegemist maailma kõrguselt kolmanda vulkaaniga Hawaii saarel asuvate Mauna Loa ja Mauna Kea järel. Tipust avanevate vaadete nautimiseks keegi üles ronima ei pea, tänapäeval on sinna võimalik üsna mugavalt köisraudteega sõita. Tuleb vaid arvestada, et Teide tipus on õhk võrreldes merepinnaga palju hõredam ning seetõttu võib inimestel esineda peapööritust või iiveldust. Sõit tippu kestab vaid umbes 8 minutit, aga suvisel turismihooaja kõrghetkel võib köisraudteele pääsemise ooteaeg isegi paaritunniseks kujuneda. Selle vältimiseks on Teide vulkaani kodulehel võimalik endale ka pilet ette broneerida. Köisraudteega pääseb 3555 meetri kõrgusele ja sealt edasi on tõsisematel huvilistel võimalik matkata vaid eriloaga. Teide ja selle ümbrus kuuluvad ühte Hispaania vanimasse rahvusparki, mis loodi juba 22. jaanuaril 1954. aastal. Teide rahvuspargi pindala on koguni 189 km² ja seda külastab aastas umbes 2,8 miljonit inimest, mis teeb sellest kogu Euroopa kõige külastatuima rahvuspargi ja Jaapanis asuva Fuji-Hakone-Izu rahvuspargi järel maailma teise kõige külastatuima rahvuspargi. Alates 2007. aasta 29. juunist kuulub Teide rahvuspark ka UNESCO maailmapärandi nimistusse.

Teide vulkaan. Foto: Pixabay

Tenerife põhjarannikult leiab mitmeid musta ehk vulkaanilise liivaga randasid ning saare lõunarannikul on peamiselt peenikese heleda liivaga rannad. Tenerifel on olemas nii kõikide mugavustega suurte kuurortide juures asuvaid randasid kui ka rohkem eraldatud ja puutumatuid paiku. Tenerife ühtedeks parimateks ja uhkeimateks randadeks peetakse saare lõunaosas asuvaid Playa Del Duque ja Playa de las Americas randasid. Tegemist on kõikide mugavustega randadega, kus olemas rannatoolid, päikesevarjud, tualetid, dušid, riietusruumid ning baarid ja restoranid. Playa Del Duque randa on kusjuures tunnustatud ka keskkonnasõbralikkust ja suplusvee puhtust näitava sinilipuga. Saare põhjaosas asuv Playa de las Teresitas on tuntud oma kunstlikult loodud korallriffi ja seal elavate värviliste kalade poolest. Anaga mägedega ümbritsetud ranna pehme ja kuldne liiv ning rahulik vesi teevad sellest ideaalse paiga lihtsalt lõõgastumiseks ka lastega peredele. Kanaari saarte kunstniku ja arhitekti César Manrique poolt kujundatud musta liiva, palmide ja roheluse kooslusega Playa Jardín randa peetakse üldjuhul Tenerife ilusaimaks. Ka seal on olemas kõikvõimalikud mugavused ideaalseks rannapuhkuseks. Külastamist väärivad kindlasti ka nudistide ja surfajate lemmik La Tejita, erinevate veespordihuviliste seas populaarsed Punta Blanca, La Fitenia ja El Socorro ning piltilus ja üsna puutumatu El Bullollo.


Playa de las Teresitas. Foto: Pixabay

Lisaks rannamõnude nautimisele on just lastega perede seas väga populaarne ka maailmakuulsa Loro Park loomaaia külastamine. Loro Park on suur meelelahutuskeskus, kus toimuvad igapäevaselt näiteks delfiinide, merilõvide, papagoide ja mõõkvaala etendused. Loomaaias on võimalik tutvuda ka pingviinide, lõvide, jaaguarite alligaatorite, kilpkonnade, gorillade ja paljude teiste loomade, lindude ja kaladega. Lisaks kõigele sellele on pargis ka orhideede aed, mänguväljak, papagoide muuseum ja palju erinevaid restorane. Tegevusi jätkub nii suurtele kui väikestele terveks päevaks. Tenerifel asub ka juba viiel järjestikusel aastal maailma parimaks veepargiks valitud Siam Park. Veepark avati 2008. aastal ja seal on kokku üle 30 erineva atraktsiooni. Populaarseimate hulka kuuluvad kindlasti 28 meetri kõrgune ja kuni 80 km/h kiirusega liumägi ning bassein maailma suurimate tehislainetega, mis küündivad koguni 3 meetrini. Veepark on ehitatud Tai temaatikas ja seal asub maailma suurim Tai stiilis hoonete kogum väljaspool Tai kuningriiki. Sellel veepargil on kahtlemata midagi pakkuda nii adrenaliini otsivaile täiskasvanuile kui ka väikeste lastega peredele. Veel väärivad Tenerifel kindlasti külastamist veepark Aqualand, loomaaiad Monkey Park ja Jungle Park. Viimases saab lisaks loomade vaatamisele kõrgustes oleval seiklusradadel ronida.

Loro park. Foto: Pixabay

Saare kõikide võlude ja väikelinnade avastamiseks tuleks võimaluse korral vähemalt paariks päevaks endale auto rentida. Pakkujaid on palju ja hinnad üsna mõistlikud. Külastamist väärib näiteks UNESCO maailmapärandi nimistusse kuuluv endine Tenerife pealinn San Cristóbal de la Laguna. Tegemist on praeguse pealinna Santa Cruz de Tenerife järel saare suuruselt teise linnaga, kus asub kusjuures ka Tenerife Põhjalennujaam ja tegutseb Kanaari saarte vanim ülikool. Sealne hästi säilinud koloniaalarhitektuur ning pikad ja sirged tänavad loovad väga mõnusa atmosfääri. Linnas on mitmeid kirikuid ja teisi olulisi pühamuid ning vanalinnast leiab ohtralt erinevaid pagariärisid, idüllilisi kohvikuid ja rõivapoode. Sealt vaid 11 kilomeetri kaugusel asub Tenerife praegune pealinn Santa Cruz de Tenerife, kus elab 206 593 inimest. Linn on peamiselt tuntud sadamalinnana, olulisemate vaatamisväärsuste hulka kuuluvad linna sümboliks kujunenud kontserdimaja Auditorio, Plaza de Espaňa ja Plaza del Principe väljakud ning Castillo kaubatänav.

Kindlasti tasuks oma silmaga üle vaadata ka saare lääneosas asuvad võimsad umbes poole kilomeetri kõrgused kaljud, mis kannavad nime Los Gigantes ehk hiiglased. Kaljud asuvad samanimelises väikelinnas ning tegemist on pigem rahuliku turismipiirkonnaga, mille randadest leiab Tenerifele omast vulkaanilist musta värvi liiva. Tähelepanu väärib ka kurva ajalooga kunagine väga oluline ja jõukas sadamalinn Garachico. 1645. aastal mägedes toimunud maalihke ja vihmasadude tõttu valgus üle linna ja sadama hiiglaslik rusuvool, mis võttis üle saja inimese elu ja hävitas üle neljakümne sadamas seisnud laeva. Linna ja sadama taastamine nõudsid suuri jõupingutusi, kuid lõpuks sai see töö tehtud. Järgmine katastroof toimus juba aga 1706. aastal, mil Vulcano Negro nimeline vulkaan purskas ja hävitas taaskord sadama ja suure osa linnast. Seejärel otsustati sadam Santa Cruz de Tenerife linna kolida. Tänapäeval on Garachico peamiselt tuntud oma banaaniistanduste ja väikese kalasadama poolest.

Los Gigantes. Foto: Pixabay

Tenerifele minnes tuleb arvestada, et saare põhja- ja lõunaosa temperatuurid võivad eriti talvisel ajal suuresti erineda. Kuivema kliimaga lõunaosa on küll aastaringselt parajalt soe, aga põhjas on vihmasajud tihedamad ja temperatuur natukene madalam. Lõunas sajab küll harva, aga just talvisel perioodil tuleb selle võimalusega siiski arvestada. Tenerifele reisides tasub lihtsalt meeles pidada, et olenevalt aastaajast ja piirkonnast võib ilm väga erinev olla. Kui suvel aitavad Atlandi ookeani hoovused liigset kuumust kontrolli all hoida, siis talvel on need abiks temperatuuri mõõdukalt soojana hoidmisel. Tenerifel on palju pakkuda nii rannapuhkuse austajatele kui ka aktiivsema puhkuse otsijatele!

Kadri-Johanna reisiblogi leiad SIIT!