MONTENEGRO
1990. aastate alguses Serbiaga liitu jääda otsustanud Montenegrost sai 2006. aastal pärast referendumit ja rahumeelset eraldumist Serbiast Euroopa 47. iseseisev riik, mis võis kohe julgelt hakata trükkima suveniirsärke kirjaga I ♥ Montenegro.
Ehkki Balkanit võib defineerida tuhandel eri moel, sisaldavad kõik need kirjeldused asju, mis Montenegros olemas on: imeilusad kloostrid ja kirikud maalilistes kohtades, paras kogus põnevaid kindluseid, kaunid rannad, dramaatilised mäed, hea vein ja vaimustav toit.
See asjaolu, et Euroopa kontekstis on riik keskmisest korrumpeerunum ja kogu elu juhivad sisuliselt paar perekonda, ei loe puhkusel olles tõesti kuigi palju.
2017. aasta suvel saab Tallinnast Montenegrosse ka otse lennata. Reisikorraldaja Novatours lennutab järgmisel suvel Tallinnast Tivatisse Montenegros - 117 suurepärast supelranda ja 294 km pikkune rannariba pole kunagi olnud nii lähedal.

Montenegro

Tallinna Lennujaam saab ühenduse maailma lennujaamade kroonijuveeliks peetava Heathrow lennujaamaga - alates 28. märtsist alustab Tallinna-London liinil lendamist British Airways, esialgse sagedusega kaks korda nädalas. Heathrow lennujaam asub Londoni kesklinnast metroosõidu kaugusel.
Lisaks kõigele kukub euroopa Liidust lahkuda otsustanud riigis naela kurss kolinal ning seal pole kunagi varem eestlaste jaoks nii odav olnud.

Londoni maailmakuulsad vaatamisväärsused ja teatrid ei vaja tutvustamist, kuid linn ei ole jäänud loorbritele puhkama ja ei väsi üllatamast, avades kord restorane, kus teenindatakse vaid inimesi, kes on alasti või siis hotelli vaestele kunstnikele, keda julgustatakse soodushinna saamiseks näitusi korraldama.

London

Kanada tähistab 2017. aastal oma 150. aastapäeva ja teeb juubeli puhul teeb ise kõikidele külalistele kingituse – kõik rahvuspargid on selles vaimustava loodusega riigis kogu aasta tasuta avatud. Peale selle ei küsi järgmisel aastal piletiraha ka ajaloolised paigad ega merekaitsealad. Miks mitte tähistada Kanada sünnipäeva matkaga metsas või merel?

Kanada

Sellel planeedil on raske leida rahulikumat paika, kus inimestest puhata - Everesti tippu ronimiseks on järjekord, Vaikse ookeani kaugetele saartele pakutakse otselende, vihmametsast leiab luksushotellid. Inimene on koloniseerinud enamuse planeedist, kuid haardeulatusest on välja jäänud üks maailma serv - Antarktika. See jäätunud kontinent maailma lõpus pole veel kunagi püsivalt inimeste poolt asustatud olnud.

Antarktika on ligipääsetav novembrist märtsini, seal pole linnu ja külasid, inimasustus üldiselt puudub, kui välja arvata mõned uurimisjaamad ja ekspeditsioonilaagrid. Ainult jäine, hiiglaslik ja ettearvamatu metsik loodus. Isegi kui saabud kruiisilaevaga, nagu enamus turiste teevad, haarab üksindus ja tühjus ikkagi ning toob tagasi maa peale.

Antarktika

Iraanis asuvad 19 UNESCO maailmapärandi nimistusse kuuluvat paika ning üle kümne suusakuurordi on ainult väike osa turiste magnetina tõmbavatest kohtadest. Nüüd, kus USA on loobunud oma ”kurjuse telje" retoorikast ei lähe kaua aega, kui läänemaailm Iraani ilu märkab. Ja ameerika rühmaturistid on viimased, kellega te suusalifti järjekorras trügida või turul võidu vaibahindu pakkuda tahaks.
Iraan kogub hoogsalt populaarsust: lennupiletiportaal tix.nl kinnitab, et samal ajal, kui keskmine reisija on asunud vältima Istanbuli (kus kogu aeg midagi plahvatab või meelt avaldab), on tõusev uustulnukas populaarsusedetabelis naaberriik Iraan.
Samal ajal on Iraan ikka veel väga odav. Tegemist on maailma odavaima riigiga, kuhu reisida: lennuhinnad on odavuselt kolmandal kohal maailmas, hinnad ühed odavaimad, kütus odavuselt kaheksas.


Odessa on Musta mere pärl ja erakordse kultuuritaustaga sadamalinn, mida seovad Tallinnaga pikaajalised sõprussuhted. Nüüdsest on meie reisijatel võimalus natuke rohkem kui kahetunnise lennu järel külastada Odessa maailmakuulsat Ooperiteatrit, jalutada legendaarsel Deribassovskaja tänaval või lihtsalt nautida rannarõõme garanteeritult soojas kliimas. Kohtumine Odessa elanikega on juba sündmus omaette ja väärib ettevõtmist. Üha enam võidab Odessa poolehoidu toidunautlejate seas, pakkudes kulinaaria- ning veinielamusi.
Suvel elndab Nordica sinna otse Tallinnast ning airBalticu otselennud Riiast algavad juba märtsi lõpus.

Odessa

Antiikajal nime all Nea Paphos tuntud linnast jäid vaid varemed. 4. sajandi julm maavärin, mis raputas suuremat osa Küprosest, jättis alles vaid kaunid, peaaegu puutumatuna püsinud masaiikpõrandad.
See on UNESCO hinnangul piisav põhjus, et Paphos peab olema maailmapärandi nimistus oma “Antiik-Kreeka mütoloogiale valgust heitva” mosaiigiga.
Need mosaiigid räägivad Thisbe ja Pyramose, Echo ja Narcissuse, Ganymede vägistamise, Apollo ja Daphne ja kogu Pantheoni jumalate lugusid hingematvalt kaunilt läbi mitmete tubade.

Tänaseks on Nea Paphose arheloogiline park avatud külastajatele kõikjalt maailmast.

Küpros

Soome Vabariik tähistab järgmisel aastal on 100. sünnipäeva ja seal toimub rohkem kultuuri- ja meelelahutusüritusi kui kunagi varem.
Aga selletagi on Helsingi on elav kultuuri- ja disainilinn, mida ümbritseb puhas loodus.Sinise taeva taustal kõrguva Helsingi katedraali valge torn tervitab külastajaid Senativäljakul, kuhu kohalikud kogunevad uusaastat ja Soome iseseisvuspäeva (6. detsembrit) tähistama ning katedraali treppidel päikest nautima. Lähedal asuva turuväljaku kaldalt väljuvad paadid linnareisidele, samuti saab vaatama minna Suomenlinna saare kindlust ja Korkeasaari loomaaeda. Siin saate nautida ka traditsiooniliste hõrgutiste, näiteks lahtisel tulel küpsetatud vikerforelli ja pruunistatud põhjapõdraliha kastme ahvatlevaid aroome.

Helsingi

Vahemereäärne tel Aviv on oma randade, baaride ja disainipoodidega uus Barcelona. Elav, kuid samas vaoshoitud suurlinn on tulvil klubisid, baare, restorane ja kohvikuid – ning kvaliteetaega hindavaid külastajaid. Linna kümne kilomeetri pikkune rannajoon on täis kauneid randu, millest igaüks asub vaid kiviviske kaugusel elavast ja saginat täis linnakeskusest.

Tel Avivi Neve Tzedeki linnaosa on sobiv sihtkoht toidunautijatele, nagu ka vana Jaffa.

Külastage kindlasti seda rajooni, kus saate tutvuda ajalooliste vaatamisväärsustega, nautida kaunist vaadet Jaffa mäelt ning külastada Jaffa kirbuturgu, kust leiate igasuguseid eksootilisi suveniire.

Tel Aviv

Aitab neist rannapuhkustest, mille saab kokku võtta postkaardiga, millel on kujutatud liivakühvlit ja ämbrit. Puhkusepildid Marrakechist vajavad juba pikemaid kommentaare. Kuidas see õige juhtus, et rüüpasite äkitselt teed seppadega, ajasite (üsna otsesõnu) Türgi saunas nahka või vehkisite Djemaa el Fna väljakul tantsida berberi tantse? Limpsides päikeseloojangu värvi kokteili 18. sajandist pärineva ja riadiks nimetatava traditsioonilise Maroko maja katusel, meenutate möödunud päeva läbielamisi ja püüate endamisi välja selgitada, kuidas see kõik juhtus. Võib-olla põikasite linna ühel kolmest tuhandest põiktänavast mööda mõnest eeslivankrist või komistasite mõne loitsupoe otsa, ent see ei seleta siiski päriselt, miks olete ühtäkki saanud raudlaterna ja hennatätoveeringu uhkeks omanikuks või kust on pärit see vastleitud tantsuoskus.

Marrakech