Paarikümne kilomeetri kaugusel Aafrika Atlandi rannikust ronib 120 meetri sügavusel allpool merepinda 285-tonnine vaakummasin, mis on endasse imenud mõnegi maailma väärtuslikumaks peetud teemanti.

Ligi kümne miljoni eurone masin on ainulaadne, osaledes paljukaheldud Namiibia Debmarine omalaadses merepõhjast kaevandamise operatsioonis. Selle osalised on De Beersi ja Namiibia valitsuse ühisettevõte, kirjutab WSJ.

Ajal, mil tavalisi teemandikaevandusi suletakse, ei ole ettevõte kordagi võtnud Debmarine’i investeeringu gaasipedaalilt jalga maha, ütles De Beersi juhatuse esimees Bruce Cleaver.

Debmarine on kasutanud paljudes tööstusharudes kogutud tehnoloogiat alates naftapuurtornide puurimisest kuni marjade noppimiseni, et luua unikaalne merepõhjast teemantide kaevandamise süsteem. Kaevandamisel ei kasutata kemikaale ning kõik mis jääb teemantidest üle, lastakse tagasi merepõhja. Iga 180 tonnist kaevandatud kivimtest saadakse ligi peotäis teemante.

Kuigi De Beersi kaevandatavatest teemantidest saadakse merepõhjast vaid neli protsenti toodangust, moodustab nende väärtus 13 protsenti kogutoodangust. Keskmine kaevandatud teemandikaraadi hind on 250 dollarit, kuid merepõhjast saadud väärtuslikumad kivid maksavad umbes 600 dollarit karaadist. Väärtus põhineb kivide puhtusel. Kui Botswanas on kalliskivikvaliteediga teemante umbes 20% toodangust, siis merepõhjas ulatub kivide puhtus 95 protsendini.

De Beers on seni kaevandanud Namiibia lähedalt merest umbes 16 miljonit karaati teemante ja maismaalt 62 miljonit karaati teemante. Debmarine’i arvates ei ole meres vähem teemante kui maal.

Debmarine’il on eksklusiivne kaevandusluba ligi 3680 ruutmeetri suurusel merepõhjaalal, millest vähem kui kolmelt protsendilt on seni kaevandatud.