Et sinu aega ja raha kokku hoida, panime kokku nimekirja 20 kohast, mille piletile kulutatud eurod on hea investeering. Mõned on küll suhteliselt kallid, näiteks USA parimasse akvaariumisse (45 eurot), kuid teised jällegi hoopis odavamad. (Kus veel saaksid sa vanaaegse trammiga sõita vaid 1.13 euro eest?) Ja kui palju sa maksaksid võimaluse eest külastada maa-aluseid koopaid, mida kasutatakse ka kontserdisaalina? Kuidas 40 eurot tundub?

Lisaks sellele oleme kirja pannud viis kohta, mille kohta võiks õlgu kehitades öelda: nojah, oli kah. Neid peaksid sa vältima, sest näed selle eest, kui palju maksad, liiga vähe, või maksavad piletid lihtsalt üleliia palju. Loomulikult ei pruugi sa meie arvamusega nõus olla. Kommentaariruumis saad oma muljeid jagada ja seisukoha välja öelda.

Peamine on aga igast külastusest rõõmu tunda, ükskõik, kuhu sa ka ei satuks.

Louisiana: trammisõit

Maksumus: 1.13 eurot

Miks see oma hinda väärt on: pilet ühele maailma vanimatest töötavatest trammidest maksab pea poole vähem kui tass kohvi mõnes peenes kohvikus. Linnas kulgev ring, mida mööda trammid sõidavad, on 21 km pikk. Väljast tulipunaseks värvitud, seest mahagonikarva ja messingist detailidega tramm on väga-väga romantiline.

New Orleans

Washington: praamisõit San Juani saarele (avapildil)

Maksumus: 11.96 eurot

Miks see oma hinda väärt on: võid praamifirmat uskuda, kui nad väidavad, et praamisõit on vaid pool lõbust. 45minutilisel teekonnal Anacortesist San Juanile, võid kohata, kui sul veab, delfiine, kotkaid ja küürvaalasid. Imelised vaatepildid on garanteeritud igal juhul.

Praamisõit


Oklahoma: Woody Guthrie keskus (ingl k Woody Guthrie Centre)

Maksumus: 7.22 eurot

Miks see oma hinda väärt on: kui juttu tuleb inimestest, kes Ameerika heaks palju teinud, paikneb Woody Guthrie (sündinud Woodrow Wilson Guthrie) selle nimekirja esiotsas. Kui sa pole folkmuusikaikoon Guthrie’iga tuttav, siis on tema-nimeline keskus parim koht tutvuse alustamiseks. Tegemist on tema kitarride bändžode, kaunistatud noodiraamatute ja käsikirjaliste laulutekstide (nt “This Land is Your Land”) koduga.

Woody Guthrie centre


Texas: Jacobi allikas (Ingl k Jacobs Well)

Maksumus: 8.12 eurot

Miks see oma hinda väärt on: pelgalt 58 km Austini kuulsast Bartoni allika basseinist edelasse leiad eest väikese allika, mida teavad vaid vähesed. Vesi sillerdab nagu roheline kvarts ja muliseb välja 3,6 meetri lausest silindrikujulisest, puude all asuvast paekiviavast. Lahe ja puhas meelelahutus kogu perele.

Jacobs well


Oregon: Jaapani aed Portlandis

Maksumus: 8.57 eurot

Miks see oma hinda väärt on: Jaapan asub küll enam kui 8000 km kaugusel, kuid sa ei mõtle sellele, kui astud sisse lehti sahistavasse imeaeda, milles koisid täis veesilmad, hoolikalt riisutud liivapeenrad ja kivimiaiad. Kohalikud armastavad seda aeda nii väga, et Jaapani arhitekt Kengo Kuma on palutud laienduse kallal töötama.

Jaapani aed


Georgia: Wormsloe ajalooline ala (ingl k Wormsloe Historic Site)

Maksumus: 9.03 eurot

Miks see oma hinda väärt on: kõige instagrammilikum koht Georgias võib olla just sinna viiv rippuvate okstega tammeallee. Sarnaselt Louisianas asuva tammealleega kulgeb seegi enam kui 2,4 km pikkuselt.

Wormsloe ajalooline ala

Delaware: Delaware’i kindlus (ingl k Fort Delaware)

Maksumus: 10.83 eurot

Miks see oma hinda väärt on: kui sa oled koloniaalajastu fänn, haara oma kolmnurkne müts kaasa ja kiirusta 1895. aastal asutatud Delaware’i kindlusesse, kus kunagi elasid konföderatsiooni poolt kinni peetud vangid. Giidid kannavad seal kodusõjaaegseid kostüüme ning lubavad külastajatel lahkelt katsetada tollaegset elustiili: võid pesulaual pesu hõõruda ning sõduri valvsa pilgu all isegi eestlaetavast püssist tulistada.

Fort Delaware


Pennsylvania: Idaosariikide riiklik parandusmaja (ingl k Eastern State Penitentiary)

Maksumus: 12.64 eurot

Miks see oma hinda väärt on: Enamik inimesi on valmis maksma selle eest, et vanglast välja pääseda, mitte sinna sisse. Idaosariikide riiklik parandusmaja on gooti stiilis rongirattakujuline ehitis, kus omal ajal hoiti kinni ka Al Capone’i. Vangla lõpetas tegevuse 1971. aastal ning on nüüd üks õudustäratavamaid kohtu kogu USA-s, mida külastada saab. Külaskäigu ajaks saab laenutada audiogiidi. Halloweeni ajal seatakse üles kummituste maja, kus juhtub igasuguseid ootamatuid asju.

 Idaosariikide riiklik parandusmaja


New York: Fricki kunstikogu (ingl k Frick Collection)

Maksumus: 18.05 eurot

Miks see oma hinda väärt on: metallimagnaat Henry Clay Frick külluslikku elamist uudistades saad aimu 1914. aasta kõrgklassi elustiilist ning heita pilgu tõeliste meistrite – teiste hulgas Degas, Renoiri ja Vermeeri – töid sisaldavale kunstikogule.

Frick Collection

New York: Pesapallihall (ingl k National Baseball Hall of Fame)

Maksumus: 20.76 eurot

Miks see oma hinda väärt on: Cooperstown on pesapalli sünonüüm ja see muuseum on üks sünonüümi põhjustest. Mitmetel pesapallilegendidel (Babe Ruth alias Swati Sultan, Hank Aaron, Ty Cobb jt) on seal isiklikud vitriinid kõikvõimaliku pesapallikraamiga – särkidest kuni pallide ja kinnasteni. Pautakse isegi sellist võimalust, et saad oma 7-12aastaste lastega muuseumis ööbida. Seiklus maksab 45.13 eurot inimese kohta.

Hall of Fame


Virginia: Monticello

Maksumus: 22.56 eurot

Miks see oma hinda väärt on: Ajaloohuviliste jaoks suurepärane paik, mis annab palju rohkem teavet kui pelgalt mõningad faktid Thomas Jeffersoni kohta. Maja on leidliku kujunduse ja sisustusega – näiteks on seal elektrieelse ajastu õhukonditsioneer –, olles siiani arhitektuuriliseks eeskujuks, olgugi, et see ehitati juba 244 aastat tagasi.

Monticello


Nevada: Neoontulede muuseum (ingl k Neon Museum)

Maksumus: 22.56 eurot

Miks see oma hinda väärt on: Las Vegas on gaasiline ja kusagil mujal pole sel sõnal tõesemat tähendust kui neoontulede muuseumis. Leiad väljapaneku hulgast üle 200 sädeleva reklaami, öösel on need eriti vahvad. Broneeri varakult, sest kohad müüakse kiiresti ära.

Neoontulede muuseum


California: Hearsti kindlus (ingl k Hearst Castle)

Maksumus: 22.56 eurot

Miks see oma hinda väärt on: Lääneranniku tõenäoliselt suurim maja: 165 ruumi, mosaiigiga kaunistatud bassein, suursugune piljardiruum, raudsete uste taga asuv keeluajast pärit veinikelder, imekaunid vaated San Simeonile ja Vaiksele ookeanile.

Hearst Castle

Pennsylvania: Fallingwater

Maksumus: 22.56 eurot

Miks see oma hinda väärt on: Ameerika Arhitektide Instituut hääletas selle Frank Lloyd Wrighti disainitud nädalalõpumaja Ameerika arhitektuuri parimaks näiteks. Bear Run’i joale avaneva vaatega liivakivist ja metallist hoone on imetlusväärne nii seest kui väljast. Vahatatud trepid, kivist seinad, must pähklipuust mööbel.

Fallingwater


Utah: Muula turjal Grand Canyoni

Maksumus: 40.61 eurot

Miks see oma hinda väärt on: Grand Canyon kuulub pea igasse reisinimekirja, kuid seda on autentsem imetleda muula seljas ratsutades. Pakutakse juhendatud muulatuure, mis maksavad sadu dollareid ja kestavad päeva või paar ning panevad su istmiku tõeliselt proovile. See tuur, mida teile soovitame, kestab aga tunnikese. Muula kõrvad instagrammi fotol koguvad kindlasti palju like.

Grand Canyon


Tennessee: Cumberlandi koopad (inglk k Cumberland Caverns)

Maksumus: 40.61 eurot

Miks see oma hinda väärt on: 101 meetri sügavune koobas, täidetud stalagmiitidega – seda peab nägema. Selles konkreetses koopas on 51 km maa-aluseid radu ning seal korraldab kontserte Emmyga pärjatud Bluegrass Undergound. Esinemas võib näha sellised bände nagu näiteks The Boxcars ja The Hillbenders. Neid mitte vaadata-kuulata oleks kuritegelik.

Cumberlandi koopad


California: Monterey akvaarium (ingl k Monterey Bay Aquarium)

Maksumus: 45.13 eurot

Miks see oma hinda väärt on: On olemas akvaariumid ja Monterey akvaarium, üks parimaid maailmas. Näha saab päästetud merisaarmaid ja Aafrika pingvine, toita ja sööta leopardhaisid ning punase kilbiga kahekajalgu. Tõenäoliselt on tegemist maailma kõige suurema akvaariumiekspositsiooniga. Tööpäeva õhtupoolikutel on rahvast vähem, mine siis.

Monterey akvaarium

Florida: Kennedy kosmosekeskus (ingl k Kennedy Space Center)

Maksumus: 45.13 eurot

Miks see oma hinda väärt on: Tänavu valitakse NASA astronautideks ainult 14 inimest neist enam kui 18 000, kes avalduse saatsid. Ülejäänud peavad taevasse lendavaid rakette vaatama Kennedy kosmosekeskuses. Uuri kalendrist, et õigel ajal kohal olla. Saad simulaatoril lennata kiirusega enam kui 28 000 km tunnis ja kohtuda endiste astronautidega, näiteks Fred Gregoryga, kes veetis kosmoses enam kui 455 tundi.

Kennedy Kosmosekeskus


North Carolina: Biltmore’i maja (ingl k Biltmore House)

Maksumus: 45.13 eurot

Miks see oma hinda väärt on: USA suurim maja: 250 ruumi ja 16 260 ruutmeetrit, justkui Disney-kindlus. Omanikeks ikka veel perekond Vanderbilt, kes lubab sul lahkelt oma mängumaad avastada nagu sa oleksid Anderson Cooper. Just tema vanaonu George ehitas Biltmore’i ja avas selle 1895. aastal. Kuigi Vanderbiltid elavad seal praegugi, on see maja koduks ka 10 000 raamatule, John Singer Sargenti maalidele ja 65 kaminale.

Biltmore’i maja


California: Warner Bros stuudiotuur

Maksumus: 55.96 eurot

Miks see oma hinda väärt on: Filmid rokivad. Kõik, kes on näinud „Sõpru“ või „Gilmore’i tüdrukuid“ tahavad kiigata ka kulisside taha. Tegemist on ühe kõige enam Hollywoody telgitaguseid avava tuuriga linnas, mis kubiseb saladustest. Pakutakse kolmetunnist tuuri, kus saab kiigata nii „Casablanca“, „Harry Potteri“ kui „Elleni“ valmimispaikadesse ning Central Perkis diivanil istudes endast foto teha.

Stuudiotuur


Massachusetts: John F. Kennedy nimeline presidendiraamatukogu ja muuseum (ingl k John F. Kennedy Presidential Library and Museum)

Maksumus: 12.64 eurot

Miks see POLE oma hinda väärt: kui tahad J. F. Kennedy värvikast isiksusest rohkem teada saada, siis siit sa infot ei leia. Selle asemel näed kuhjade viisi valimisatribuutikat ja tagasihoidlikke fotosid. Säästa need 12,64 eurot ja mine hoopis John Fitzgerald Kennedy ajalomuuseumi (ingl k John Fitzgerald Kennedy National Historic Site), majja Brookline’is, kus ta sündis. Sissepääsu eest seal raha ei küsita.

Kennedy Muuseum

California: Old Faithful

Maksumus: 12.64 eurot

Miks see POLE oma hinda väärt: originaalne Old Faithful Wyomingis Yellostone’i rahvsupargis on hea. California oma asub 1600 km lääne pool. Samas, seal on lastezoo ja piknikulauad. Kuid piletihinnad on neljaliikmelisele perele kallimad kui seitsmepäevane jalgrattapass Yellostone’is.

Ponce de Leoni nooruslikkuse allikas Youthi pargis

Florida: Ponce de Leoni nooruslikkuse allikas Youthi pargis (ingl k Ponce de Leon’s Fountain of Youth Archeological Park)

Maksumus: 13.54 eurot

Miks see POLE oma hinda väärt: keegi ei tea, kas tegemist on noorendava allikaga, kuigi paljud seda usuvad ja joovad lootusrikkalt vett ning loodavad parimale. Sellele pole mõtet raha kulutada.

Old Faithful

Nevada: Haide kari Mandalay lahes (ingl k Shark Reef at Mandalay Bay)

Maksumus: 18.05 eurot

Miks see POLE oma hinda väärt: haisid, kes su krediitkaardi tühjaks imevad, leidub igas kasiinos. Kuid vaid Mandalay lahes kohtad selliseid, kelle lõugade vahele võid jätta käe või jala. Merelise elustiili harrastamine on tore, kuid seda ei pea tegema eluohtlikul moel.

Haide kari Mandalay lahes

New York: Vabaduse sammas (ingl k The Statue of Liberty Crown)
Maksumus: 25,27 eurot

Miks see POLE oma hinda väärt: On väga ebaameerikalik Vabadusesamba kohta midagi halba öelda. Kuid me hoiatame: 377 trepiastet üles on väga kitsad, kulgevad spiraalselt ja õhku seal pole. Samades tingimustes pead ka alla tulema. Kusjuures tualetti üleval ei ole, ainult maapinnal. Kui tahad sammast väiksema raha eest imetleda, hüppa Stateni saarele sõitvale praamile. Saad teha hulganisti šelfisid ja seda ilma rahata.

Vabaduse sammas

Allikas: travelandleisure.com, time.com