Seda võib nimelt igaüks soovi korral külastada ja mis veel parem — leitud kraami võib endale jätta!

Pargi esindajate sõnul tasub aardejahiga tegeleda, sest inimesed leiavad seal endiselt teemante, igal aastal koguni umbes 600 eksemplari (erineva kvaliteediga muidugi).

Teemandikraatrist on välja toodud teadaolevalt juba üle 75 000 teemandi (pärast seda, kui kaevandus 1906. a avastati). Rahvuspargi staatuse sai koht 1972. aastal, pärast mida on leitud umbes 19 000 teemanti.

Foto: Shutterstock

Kraatri hinnaline sisu on tekkinud usutavasti kolme miljardi aasta eest, umbes 95-160 kilomeetri sügavusel maapinna all. Üles pürgiv magma tõi teemantid umbes 100 miljoni aasta eest maapinna lähedale; vulkaanipurse tekitas kraatri, mis aitas teemantidel ja teistel enam või vähem väärtuslikel kividel leitavaks muutuda.

Teemantide olemasolu kraatris avastas 1906. aastal põllupidaja John Huddlestone, kes pidas selles kandis juhuslikult seafarmi. Sealt mees esimesed teemantid ka leidis.

Huddlestone polnud siiski huvitatud aardejahiga edasi tegelema ja müüs oma maa 36 000 dollari eest investoritele. Praeguses vääringus oleks see 936 000 dollarit ehk 837 200 eurot.

Huvitaval kombel ei saanud “teemanditööstuse” rajamisega hakkama ka uued omanikud, kellel võinuks ju ometi motivatsiooni leiduda. Paik sai nimeks Crater of Diamonds (Teemantikraater), kus huvilised said õnne proovida, kui selle õiguse eest maksid.

1972. a ostis paiga aga Arkansase osariik ja muutis selle rahvuspargiks.

Nüüd külastavad kraatrit igal aastal sajad tuhanded rikkuseotsijad, kes pinnast tuhnivad — enamik paljaste kätega, osad spetsiaalse tööriista abil, mis raskemad teemantid kribumatest eraldada aitab.

Sealt pärineb muuhulgas ka 40-karaadine Uncle Sam, suurim teemant, mis USAs üldse leitud. Tavakülastajate „rekord“ on aga 1975. aastal leitud 16-karaadine Amarillo Starlight.

Enamik teemantidest, mida külastajad leiavad, on umbes tikupea suurused. Nende abil on juba raskem rikastuda, sest need on lõikamiseks ja kivina kasutamiseks liiga pisikesed.

Foto: Shutterstock

Uuri kaevanduse kohta lähemalt SIIT!

Allikad: Arkansas State Park, Reisijuht, Forte