Kodumaiste eelistuste edetabeli panime kokku aktiivseid puhkusereise pakkuvate firmade abiga, tüüpilisi päikesereiside sihtkohti siit ei leia. Troonivad mägimatkad, rattamatkad ja avastusretked. Edetabel on koostatud reisijate arvu järgi viimasel kaheksal aastal.

1. Annapurna matk Nepalis

See on vaieldamatult populaarseim matkareis Nepalis, mis oma mitmekesisuse, laugete radade, külade, vaadete, mägede, liustike ning kõige muuga on tänaseks võlunud enim matkajaid.

Noorim matkaja 18-, vanim 75-aastane.

2. Baikali avastusretk

Napilt teisel kohal on Siberi olulisim maamärk - müstiline ja metsik Baikali järv. Käivad peamiselt need, kellel omal ajal käimata jäi.

Tore on näha, et viimasel ajal tulevad Baikali äärde järjest nooremad ja üks peamisi kommentaare peale reisi on olnud selline: "Arusaam Siberist ja siberlastest on peale reisi kardinaalselt muutunud."

Seda muidugi positiivses suunas.

Baikal

3. Langtangi (Himaalaja) matk Nepalis

Populaarne matkasiht, kuhu saab suhteliselt lihtsalt ligi (pisut närvekõditavaid mägiteid siiski on) ning matk ei nõua ka nii palju aega, kui teised Himaalaja retked.

Samuti ei tõusta selle matka vältel väga kõrgele ja vahest kutsume seda retke ka algajate matkareisiks, mis on sobilik neile, kellel varasem matkakogemus puudub.

Matkatunde saab kätte ja suured valged tipud näeb ka ära.

4. Everesti baaslaagri matk

Tõsisem rännak tõsisemale matkajale.

Matka teeb raskeks just selle kestvus ja kuni 12-tunnised kõnnipäevad (tavapärane matkapäev on siiski 5-7 tundi). Samuti kasvab kõrgus sellel matkal ligi 5500 meetrini, mis nõuab pikemat aklimatiseerumisperioodi.

Äge on ka peale matka väikelennukiga Luklast Katmandusse lennata - jääb kauaks meelde.

5. Islandi matkad ja avastusretked

Virmalised Islandis

Island ei kõla esmalt võib-olla nii eriliselt, aga enamik inimesi ei suuda oma silmi uskuda, kui näevad neid värve ja pinnamoodustisi, mida Islandi loodus on vorminud.

Sellel saarel saab ka teada, mida tähendab vihm ja tuul ning eriti õnnelikud saavad omal nahal tunda nende kahe loodusnähtuse tugevat koosmõju.

6. Gruusia matkad ja avastusretked

Eestlasete üks nn vanadest lemmikutest võtab siinseid turiste alati lahkelt vastu. Lauake katab end sisuliselt ise, kui kuuldakse meie päritolumaast.

Lisaks mägedele, kloostritele, heale söögile-joogile on alati meeldejäävad need hetked, mil läheb toostide ütlemiseks. Kes on käinud, see teab...

7. Kesk-Hiina avastusretk

See kauge maa on tõusnud populaarseks reisisihiks just tänu mugavatele ja soodsatele lennuühendustele. Loomulikult pakub Kesk-Hiina ja Xiani ümbrus ka kohapeal palju põnevat - näiteks terrakotasõdalased, head toidud ja Huashani mäed, mis on tõeliselt maalilised.

Väidetavalt asub Huashani mägedes ka maailma ohtlikeim matkarada, kuid tegelikult puudutab see vaid üht väikest osa rajast, mida ei pea läbima.

8. Alaska loodusreis

Alaska - see on metsik loodus, karud, lõhepüük, Denali (Mt McKinlely) mägi, vabameelne Talkeetna.

Kogu see metsik loodusromantika ning Jack Londoni lood ongi Alaskast teinud populaarse reisisihi.

Täna kujuneb Alaska külastus muidugi tunduvalt tsiviliseeritumaks kogemuseks, kui see oli Jack Londoni aegadel, kuid kohapealne loodus on täpselt sama ehe kui omal ajal.

9. Montenegro seiklusreis

Tara kanjon, Durmitori rahvuspark, Komovi mäed ja mereäärne puhkus peale matka pole küll palju, kuid seiklusreisi jaoks siiski piisavalt, et reisijad sellest kohast lugu peaksid.

Reisi kõrghetked on rafting Tara kanjonis, Montenegro kõrgeima tipu vallutamine ning jalgrattapäev Durmitoris. Maailmas ei ole olemas ilusamaid kuusemetsi kui Montenegros, päriselt!

10. Kamtšatka loodusreis

Kamtšatka mahub küll napilt TOP 10 sekka, kuid võib julgelt öelda, et koht väärib oluliselt kõrgemat positsiooni.

Kes on käinud, need räägivad, et seal tekib tõeline maailmalõpu tunne ja et seda kõike on võimatu kirjeldada (võibolla ainuke, kes seda suutis, oli Lennart Meri), sest see on nii võimas.

Mida toovad aastad 2017-2020?

Lofoten

Millised matkakohad osutuvad populaarseimateks järgnevate aastate jooksul, on täna veel raske öelda. Küll võib aga seda ennustada, et aktiivne puhkus on tänases Eestis ja ka mujal maailmas muutunud väga kiiresti populaarseks. Kuigi vahest on mõnus muidugi ka palmi all olla.

Kindlasti jäävad edetabelis alles Nepali, Baikali ja Gruusia reisid. Lähiajal viib aga tee üha tihedamini Euroopa matkaradadele (Šotimaa, Montenegro, Portugal, Island, Austria, Norra) ja kaugematest kohtadest koguvad populaarsust Austraalia, Uus-Meremaa, Patagoonia, Peruu, Boliivia, Jaapan.

Fuji, Jaapan