Viimase kümnendi jooksul on Islandit külastavate turistide arv järsult kasvanud. Aastail 2010–2018 kasvas külastajate arv enam kui 400 protsenti, ulatudes aastas 2,3 miljoni turistini. 2022. aastal, mis oli esimene pärast koroonapandeemiat, kui reisimine oli taas vabam, külastas Islandit 1,7 miljonit turisti.

Möödunud nädalal ütles Islandi peaminister Katrín Jakobsdóttir Bloombergile, et turismimaks saab aidata võidelda sellega, kuidas turistid riigi keskkonda mõjutavad. „Suur osa turistidest külastavad puutumatut loodust ja ilmselgelt ei jää see kauaks puutumatuks,“ ütles ta.

Kui suur saab turismimaks olema?

Kuigi Jakobsdóttir ei täpsustanud turismimaksu täpset summat, ütles ta, et see ei ole alguses „väga suur“. Eelkõige oleks tegu nn linnade külastamise maksuga.

Samuti peab Islandi turismisektor jätkusuutlikum olema, võttes kasutusele näiteks ringmajanduse ja elektrisõidukid, lisas Jakobsdóttir. „See on väljakutse, kuid see saab tehtud,“ kinnitas ta.

Island ei ole esimene riik, kes turismimaksu kas kaalub või on selle juba kehtestanud. Ühel või teisel kujul kehtib turismimaks juba mitmes Euroopa riigis ja suuremas linnas, nagu Pariis, Berliin, Amsterdam ja Rooma. Muu hulgas rahastatakse turismimaksust näiteks kohalikku ühistransporti või korvatakse suurürituste tekitatud kahju.