Kindlustusselts Gjensidige Eesti on kokku pannud näpunäited, millega lastega reisimisel kindlasti arvestada.

Lastega reisimisel on oluline varuda aega nii lennujaama jõudmisel kui ka erinevate vaatamisväärsuste külastamisel ning võimalusel kasutada eelbroneeringu süsteeme. „Enne reisile minekut oleks hea tutvuda sihtriigi infoga ning veenduda, et kõik vajaminevad dokumendid on korras ning vaktsiinid tehtud nii lastel kui täiskasvanutel,“ ütles Gjensidige kindlustuse esindaja Denis Nikolajev. „Kui koolivaheajal on plaanis reisida Euroopasse, siis kindlasti tuleks kontrollida Euroopa ravikindlustuskaardi kehtivust ning vajadusel tellida uus.“

Reisiapteek – väike abimees reisikotis

Väikelastele võib reisimine tihtilugu olla kurnav – pikk lend, ooteajad lennujaamades, palju võõraid inimesi ning keskkond, mis ei ole tuttav. Seetõttu tuleks kindlasti arvestada lapse vajadustega ning anda talle aega ümbritsevaga kohanemiseks.

Kurnatusest tingituna võib väikelapse immuunsüsteem nõrgeneda ning sedasi on nad erinevatele haigustele vastuvõtlikumad, mis tihtilugu ilmneb kõhuviirusena. „Enne reisiapteegi kokkupanemist oleks soovitatav tutvuda, millised ravimeid võib sihtriiki kaasa võtta ning milliseid dokumente võiks vaja minna,“ selgitas Ida-Tallinna Keskhaigla lastearst Ruth Käär.

Olenemata sihtkohast võiks korralikus reisiapteegis olla erinevas suuruses plaastreid, antiseptiline sprei haavade puhastamiseks, palavikku alandavad ning valu vaigistavad ravimid, allergiat ning kõhuvaevusi leevendavad ravimid. „Kindlasti veendu, et kroonilise haiguse ravimeid oleks piisavalt ning need võiksid võimalusel olla isegi käsipagasis,“ soovitas Ruth Käär.

Hästi valitud reisikindlustus tagab meelerahu

„Lastega reisides on mõistlik reisikindlustuspoliis sõlmida kohe peale lennupiletite broneerimist, et reisitõrkekaitse jõuaks kehtima hakata,“ sõnas Denis Nikolajev. „Reisitõrkejuhtumid on tihtilugu seotud just lapse haigestumisega enne reisi, mis sunnib vanemaid reisi edasi lükkama või üldse tühistama.“

Reisitõrke kõrval peaks poliis sisaldama ka meditsiiniabikindlustust ning aktiivsema puhkuse puhul ka õnnetusjuhtumi kaitset.

Eksootilisematesse piirkondadesse reisides on sagedad näiteks toidumürgitused, mis võivad vajada arstide poolt sekkumist, päikesepõletused või konditsioneerist tingitud külmetused. „Üldiselt peab lastega reisides olema valmis ootamatuteks lisakulutusteks, kuid hästi valitud reisikindlustus tagab lapsevanematele sealjuures meelerahu,“ kinnitas kindlustuse esindaja.