Aga on veel üks tähtis „tõmbenumber”, miks saarele tullakse. See on saarlane ise — see muhe, omamoodi kõnepruugi, terava huumori ja suure südamega kohalik inimene. Külavaheteel vastutulevaid võõraid tervitab ta sõbralikult nagu ammuseid tuttavaid ning kätte juhatatakse köikse paremad rannad ja suitsukala ostukohad. Aga parimad seenemetsad jätab saarlane siiski oma teada.

Kust neid päris saarlasi siis leida?

Neid on kõikjal ning hakkajate inimestena on mitmed neist püsti pannud ettevõtted, mis avasüli külalisi ootavad. Au sees on just kohalik — tooraine ja teenused. Suur osa saare ettevõtjaid ongi pisikesed perefirmad, kus needsamad kenad saare inimesed sind vastu võtavad. Olgu selleks puutepunktiks degusteerimised või töötoad väikeste söögi- ja joogitootjate juures, taimemaailmaga tutvumine taime- või iluaedades või õpetussõnad kalastusretkel.

Üheks viisiks neid päris ehtsaid kogemusi otsida on märgata märki. Märgist EHTNE Saaremaa ehk „Tehtud Saare maakonnas” kannab praeguseks 151 saarte ettevõtjat. Nad kõik ajavad ühte rida — luua siinsamas saarelises elukeskkonnas väärtust nii iseenda jaoks kui ka teistele. Ikka läbi maitsete ja elamuste. Astu kindlasti läbi märgise EHTNE Saaremaa kandjate esinduspoest Kuressaares Auriga kaubanduskeskuses, kust saad krapsakate saare naiste käest parimad ostusoovitused. Kui saareisu mandril peale tuleb, saad tükikese Saaremaast omale koju tellida: pood.ehtne.ee.

Saarlase kalender o kirju kut rahvariideseelik

Päris mitmel korral suve jooksul tuleb ette, et valla lüüakse väravad, mis igapäevaselt suletud. Uksed avatakse kohvi ja koogi pakkumiseks, kodus seisma jäänud kraami teisele ringile saatmiseks või mõnel muul toredal põhjusel. Ja mis oleks põnevam, kui päris saarlaste õuele kiigata. Sel aastal saad seda teha näiteks neid sündmusi külastades:

Kui sa nendel kuupäevadel saarele tulekut ei planeeri, siis kindlasti leiad mõne meeldejääva sündmuse ka sel ajal, kui sa tulemas oled. Meeleolukaid kontserte, festivale, spordisündmusi ja laatasid jagub üle terve aasta ja suvine sündmuste kalender on kirju kut rahvariideseelik.

Sellesuvistest sündmustest väärivad kindlasti esiletõstmist 5. juunil sadade tantsijatega Kuressaare staadionil peetav Saare maakonna tantsupidu ja 18. juunil lossihoovis toimuv Saare maakonna laulupidu, kus oma häälel laseb kõlada üle 1000 laulja.

Millised kenad sündmused ja millal saartel toimuvad, saad järele vaadata meite kultuurikalendrist www.saare.events.

Väikesed saared, ent suured elamused

Lisaks Saaremaale jagub suve jooksul sündmusi ka teistele Saaremaa ümbruse saartele. Aga ega’s sinna minekuks olegi tingimata mõnda üritust vaja, sest reis väikesaarele on juba sündmus omaette.
Vilsandi rikas linnustik ja hülged, Abruka omanäoline loodus, Ruhnu unikaalne seos Rootsi kultuuriga või Muhu imekaunis käsitöö on vaid killuke sellest, mis väikesaartel sulle pakkuda on. Igal saarel on oma nägu ja lugu, ent siiski ka ühine joon. Just väikesaartel saad sa kogeda omas rütmis kulgemist selle kõige ehedamal kujul. Sest kuhu sul ikka sealt tormata on?

Saared on väiksed ja laevad ei käi nii sagedasti kui Kopli trammid. Olenevalt saarest saab ühepäevaseid reise teha kahel-kolmel päeval nädalas, aga väikesaarele öömajale jäämine pole ka üldse kehv mõte. Ruhnu ja Abrukale pääsed Roomassaare sadamast ning Vilsandile Papissaare sadamast. Laevapiletid saad mugavalt soetada siit:
www.saarelaevapiletid.ee.

Alati ootab midat uut

Isegi kui sa oled sada korda saarel käinud, on meil alati midagi uut, millega üllatada. Eriti rohkelt uudistamist jagub viimastel aastatel väiksematele reisisellidele. Küülikuküla nunnud jänesed ja muud koduloomad-linnud ei jäta kedagi külmaks.
WOW elamuskeskus pakub mängulusti koos tarkusega ja Thule Koda jutustab läbi müstiliste karakterite lahti põneva Ultima Thule legendi.

Viikingite saarele kohaselt ei puudu Saaremaal ka võimalus teha tutvust selle põneva teemaga. Asva viikingikülas saad kogeda ehedat viikingielu, tutvuda looma- ja linnupargiga ning panna proovile oma võimed ja oskused seiklusrajal. Mis lugu nende viikingitega Saaremaal üldsegi on? See saab selgeks Kuressaare lossi näitusel „Viikingid enne viikingeid”, mis on avatud 2022. aasta augusti lõpuni, enne kui ekspositsioon suundub mööda Euroopat ringi tuuritama, et ka teistele rääkida, kuidas Saaremaa on muutnud terve maailma viikingiajalugu.

Laskem džinn pudelist välja

Mehiste teemade tasakaalustamiseks on saarel pakkuda ka palju silmailu ja avastamisrõõmu botaanikahuvilistele. Mitmetele lummavatele iluaedadele lisaks saab näiteks Popi ökotalus uurida Saaremaa ürtide väe tagamaid. Täiesti omaette maailm avaneb Saaremaa puukoolis, kus toimub Pojengifestival. Tuhanded pojengiõied õitsevad juunist kuni juulini. See on ainulaadne kogemus kogu Euroopas! Lähim sarnane festival toimub Hiinas.
Hea söök ja Saaremaa käivad kindlalt käsikäes ja Eesti parimatest ehk White Guide’i nimekirjas olijatest üheksa restorani leiad sa justnimelt Saaremaalt või Muhust. Kindlasti külasta ka köikse kenama vaatega kohvikuid Saaremaal ja Muhus.
Eriti põnevaid tulijaid on viimastel aastatel joogitootjate poolel, kus üsna lähestikku on ennast sisse seadnud kaks džinnitootjat — Lahhentagge külastuskeskus Lümandas ja Pilguse mõis neist vaid mõni kilomeeter eemal.

Ega’s nüüd pole muud kut’ broneeri praamipiletid aegsasti ära ja … näeme Saaremaal!

Rohkem infot saartele tulemise, saartel olemise ja saartel saadavate elamuste kohta leiad:

Parim paik puhkuseks:

Põnevaid tegemisi läbi suve: 

Säti end nüüd kenasti saartele:

Jaga
Kommentaarid