Nippe, kuidas sellel suvel nutikalt puhata, jagavad rahatarkuse grupi #Kogumispäevik liikmed.


  1. Miks eelistada eestimaist?


Teadagi on Eestis reisimine kordades mugavam ja odavam kui välismaal rändamine — eriti sel suvel, kui reisimisel võib tekkida tavalisest rohkem lisakulusid. “Pidev koroonatestide tegemise vajalikkus maksab kokkuvõttes päris palju. Lisaks on vaja korralikku reisikindlustust, mis kataks ka võimaliku ära jäänud lennu,” teab üks kogenud reisija jagada, millistele lisakulutustele tähelepanu pöörata.

Eestis seigeldes jääb raha, mis muidu välismaale minnes lisakuludeks läheks, sinu taskusse, ning samas on kodumaal võimalik kogeda sama põnevaid elamusi kui välismaal. Näiteks soovitab üks grupiliige Tallinnat külastades soetada taskukohase hinnaga Tallinn Cardi, millega on võimalik tasuta külastada üle 40 muuseumi ja atraktsiooni. Valikus on näiteks Eesti Tervisemuuseum, Eesti Teatri- ja Muusikamuuseum, Vabamu, Kumu Kunstimuuseum ja Loomaaed. Vaatamist ja uudistamist väärivad ka RMK matkarajad, liivased rannad ja Eesti saared, kus soojasid suvepäevi mõnusalt pere ning sõprade seltsis nautida.


  1. Mida silmas pidada välismaale reisides?


Kogujatel on aga nõuandeid ka neile, kes soovivad kindlasti planeerida reisi välismaale. Näiteks soovitab nii mõnigi liige, et võimalusel tuleks planeerida reis hooajavälisel ajale. “Kui siiski otsustad turismi kõrgajal minna, siis osta piletid ja broneeri majutus võimalikult vara, umbes neli kuni kuus kuud enne reisi,” jagab üks liige. Lisaks märgitakse, et aastaringselt tuleks silma peal hoida ka allahindlustel, sest nii mõnelgi korral aastas pakuvad lennufirmad üllatavalt soodsaid pakkumisi. Reis tuleb märksa soodsam ka siis, kui valid reisiks ainult käsipagasi või seljakoti. Soodsate lennupiletite leidmiseks soovitatakse lehekülgi skyscanner.net, mondo.com, kiwi.com, sihtkohtadest aga näiteks Portugali, Saksamaad, Bulgaariat ja Lõuna-Poolat, kus on puhkamisel üsna taskukohased hinnad.

Majutuskohtade seas on odavaim ööbida hostelis või Airbnb üüritud korteris. Julgematele on ka võimalus couchsurfida ehk ööbida kohalike juures, kes pakuvad reisijatele tasuta ööbimist. Kindlasti peaks arvestama aga ootamatute kulutustega ning kokkuhoid ei tohiks tulla ka reisikindlustuse arvelt. “Teen alati reisikindlustuse, ka Euroopas reisides, sest Euroopa ravikindlustuskaart, mille peale paljud loodavad, ei kata sugugi kõike,” jagab üks reisihuviline.


  1. Tasuta tegevusi on rohkem kui arvad!


“Tee korralik ülevaade ümberkaudsetest võimalikest looduskaunitest kohtadest või vaatamisväärsustest, mida saaksid ka tasuta külastada,” jagab üks koguja nõu, kuidas ära hoida kiusatust valida kohapeal mõni hinnalisem atraktsioon. Hea planeerimisega ei peagi tegelikult reisil meele lahutamine olema hirmkallis.

Kogumispäeviku liikmed soovitavad tundmatutes linnades seigelda kalli rendiauto asemel jalgsi, rattaga või ühistranspordiga. Paljudes paikades on tavaliselt võimalik leida ka tasuta linnatuure ning isegi ekskursioone, millele peab küll tavaliselt varem registreerima. Samuti tasub enne reisi otsida parke ja loodusalasid, mida on võimalik ka ise avastada ning teha eeltööd vabaõhuürituste või festivalide kohta, mis pakuvad kultuurielamusi ka ilma tasuta.


  1. Planeeri, planeeri ja planeeri


Kõige soodsamalt saab endale siiski korraldada elamusterohke seikluse siis, kui reisikulud on ette planeeritud. “Mul on Drive’i tabel kasutusel — enne reisi lähevad sinna kõik teadaolevad kulud (transport, majutus, sissepääsud) ja eeldatav kulu toidule. Pärast reisi lähevad tegelikud kulud kõrvale,” jagab üks koguja. Ka teised liikmed tõdevad, et enne reisi on mõistlik teha näiteks Exceli tabel või kasvõi lihtsalt märkmikusse kirja panna, millised on kõik reisiks teadaolevad kulud — eelkõige transport, majutus ja eeldatav kulu toidule, et vältida suuri väljaminekuid ning emotsioonioste.