EAS teatab oma kodulehel, et täna hommikul avatud turismitoetuste vastuvõtmine on suletud.

"Taotluste vastuvõtt on suletud, kuna taotlusvooru eelarve on esitatud taotlustega täitunud.
Taotlemine oli avatud 7. jaanuar 2021 kell 9:00 - 9:26. Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi poolt kinnitatud taotlusvooru eelarvemaht on 2,1 miljonit eurot. Taotlemine oli jooksev, taotlusi võeti vastu 2,5 kordselt üle vooru kinnitatud eelarveta," seisab sihtasutuse kodulehel.

Algselt pidi jagatava raha olema 4,1 miljonit eurot, kuid ministeerium otsustas seda summat kärpida poole väiksemaks.

Spaaliit: enamus ei saanud isegi taotlust esitada

Eesti spaaliidu juht Aire Toffer ütles, et enamik nende liidu ettevõtteid, kes taotlust soovisid esitada ei jõudnud oma projekti sisestamisega ajaraamidesse.

"Taotluste esitamine lõppes tõepoolest varakult ning meie liidust oli väga palju liikmeid, kes oma projekte esitada soovisid. Selles, et taotluste hulk kohe täis sai, pole midagi üllatavat, eelarve on nii väike ja toetuse taotlejaid on nii palju. See on tormijooks summale. EASi hinnangul ja varasemate konsultatsioonide põhjal oli selliseid ettevõtteid 150-200, kel olid suured projektid ette valmistatud, kulutatud palju raha mentoritele jne. Ja siis võtab ministeerium eelarve veel poole väiksemaks.... Ennegi oleks toetust saanud 20-25 projekti, nüüd saab võib-olla ainult 10-11 projekti," oli Toffer nördinud.

"Kui summa kärpimise uudis tuli sel nädalal, me sellele omalt poolt kuidagi reageerida ei jõudnud. Esiteks see aeg oli nii lühike ja elu siin pandeemia ajal on näidanud, et ükskõik, mis pöördumisi teeme, need jäävad kõik vastuseta. Meile on saanud selgeks, et turismi ei taheta toetada ja see on ebaoluline majandusharu poliitikute jaoks.

Ei taheta justkui mõista, et eriti just spaahotellid on väga energiamahukad ja töötajaid on väga palju rohkem kui tavahotellides. See tähendab ka oluliselt suuremat kulupoolt kui tavahotellidel. See teeb muret ja ettevõtjad, kes on pidanud piirangute tingimustes tegutsema juba 10 kuud, on tuule kätte jäetud," rääkis Toffer.

EVEA: selliste süsteemide väljatöötaja tuleb võtta vastutusele

Väikeste ja keskmise suurusega ettevõtete assotsiatsiooni asejuht Marina Kaas oli ise täna hommikul üks neist, kes taotlust sisestada üritas - tulutult. "Ma ei teagi, kuidas seda kõike nimetada - tsirkuseks või ettevõtjate mõnitamiseks või lihtsalt rumaluseks? Sisuliselt nägi asi välja nii, et oli vaja sprinti joosta peale maratonijooksu ehk et pikalt ettevalmistatud, suure aja- ja rahakuluga projektide sisestamiseks olid loetud minutid," pahandas Kaas. Ta kirjeldas, kuidas taotluste süsteem andis veel ka imelikke signaale, tuli teateid, et "toiming katkestati" või et "taotletav summa on liiga suur" jne. "See on absurdne. Ja pealegi, kuidas me oleme nüüd kindlad, et taotlusi päriselt ka järjekorras menetletakse, mitte ei võta ametnikud sealt oma suva järgi projekte välja? Fakt on aga see, et tänaseks kõige kurnatum sektor pandi jälle alandavasse olukorda."

Veebruaris avatakse turismitoetuste uus voor, praeguseks on kinnitatud sellele 9,7 miljonit eurot ja see on suunatud pigem toitlustuskohtadele ja hotellidele. Kaas küsib, kas see tuleb samasugune? "Minu arvates tuleks selliste süsteemide väljatöötajad ja otsustajad võtta vastutusele - kas siis poliitiliselt või juriidiliselt."

Reisibüroo omanik: valitsus mõnitab ettevõtjaid

Reisibüroo Airtours omanik Leho Nõlvak proovis samuti täna hommikul enda ettevalmistatud projektile rahataotlust esitada. "Kahjuks olen liiga aeglane," märkis Nõlvak mürgiselt. "Mitte, et projekt oleks halb olnud või ei vastanud tingimustele, vaid lihtsalt polnud piisavalt nobedad näpud!"

Nõlvaku sõnul arutab turismiliidu juhatus täna, kuidas täpsemalt olukorrale reageerida, aga niisama seda jätta ei tohiks.

"Täna hommikul otsustas meie valitsus siis veel turismiettevõtjate üle nalja visata ja panna abitaotlusteks kõik sprinti jooksma. Kui see pole ettevõtja mõnitamine siis mis veel on? Kas veebruaris avaneva toetusmeetmega kavatseb valitsus sama nalja korrata? Nad võiks korraldada siis pigem mingi kotijooksu staadionil, oleks rahval ka lõbus..." leidis Nõlvak.