Eesti tõukekelgupealinn on Sibulateel asuv Kolkja, kus talvisel ajal on tõukekelkudega külatänaval liiklemine au sees ning kus toimub veebruaris (kui talv toob lume ja jää) tõukekelguvõistlus Kolkja Kelk. Kolkjas asub Peipsimaa Külastuskeskus, mille peamine eesmärk on kohalike vene vanausuliste käsitöötraditsioone au sees hoida. Külastuskeskus on olnud aastaid Kolkja Kelgu võistluse eestvedaja, sealt tuli ka idee erilise kuusepuu sünniks.

„Me juba oktoobris hakkasime nuputama, sest oli teada, et Sibulatee Liis tuleb taas varsti võrgustiku ette erilise jõulupuu küsimusega," kommenteerib Peipsimaa Külastuskeskuse eestvedaja Kairi Güsson. „Meil on hoovis ruumi laialt ning tõukekelgud ootasidki nukralt uut korraliku lumega talve. Nii me viisimegi kokku oma jõulupuu otsingud ja tõukekelgud ning muutsime terve hoovi jõulusemaks."

Täies tuledes jõulupuud ja hoovi saavad kõik külalised näha 18.-20. detsembril, mil vahemikus kell 15-19 pakutakse samovariteed ja saab lõkkel leiba küpsetada, kus saab omale õnnetina valada, süüa sibulapirukaid ja kaneelisaiu. Ja imetleda Sibulatee selle aasta kõige erilisemat jõulupuud. Teistel aegadel on võimalik valida seltskonnal kolme paketi vahel ja ette tellida külastus ning jõuluhoovi nautimine.

Sibulatee piirkonna teised erilised jõulupuud kerkivad saabuval nädalavahetusel Varnjasse Mesi tare juurde ning otse Peipsi rannale, Ranna külla. Mesi tare kasutab selgi aastal kalapüügi võrkusid ning Ranna Puhkebaasi jõulukuusk saab inspiratsiooni järve kõrkjatest. Lisaks on oma jõulunurgad või jõuluse tunde tuppa toonud Vigurite koduküpsetised, Alatskivi loss ja Mõisa tall Alatskivil.

Mis jõulukuul Sibulateel toimub, vaata SIIT!