Mõnevõrra üllatuslikult ei soovita kõnealune dokument liikmesriikidel rakendada saabuvate lennureisijate kohustuslikku testimist ega karantiini. Just kohustuslik 10-päevane eneseisolatsioon välismaalt (sh isegi EU liikmesriikidest) saabujatele on olnud juba pikemat aega pinnuks silmas Eesti paljukannatanud turismi- ja reisisektorile.

See on väga hea ja kauaoodatud uudis nii lennufirmadele kui ka reisibüroodele, aga samuti hotellide ja muu turismisektori jaoks”, ütles Eesti Turismiettevõtete Liidu (ETFL) asepresident ja Estraveli juhatuse liige Aivo Takis. ”Meie eriala inimesed on juba mõnda aega teadnud, et lennureisijad kujutavad endast tänases situatsioonis palju väiksemat nakkusriski ühiskonnale, kui oma igapäevast elu elavad linnakodanikud. Nüüd on sellele ka ametlik kinnitus tulnud. Ootame, et Eesti valitsus seda uut juhist kiiresti järgiks ja saabuvate lennureisijate kohustusliku isolatsiooninõude kaotaks. Kasvõi vähemalt EU liikmesriikidest saabuvate lennureisijate puhul — juba see aitaks meid palju, ilma kedagi ohtu panemata.

Juhend soovitab samas liikmesriikidel tungivalt kasutada kõiki vahendeid lennureisijate informeerimiseks enne reisi algust. Sealhulgas reisija kurssi viimist sihtriigi epidemioloogilise olukorraga ja kaitsemeetmetega. Samuti soovitab juhend jätkata juba kehtivate ohutusmeetmetega lennujaamades ja lennuki pardal, mis on ennast igati õigustanud.

Juhend on kättesaadav SIIN.