Ben Hewitt, kes peab Youtube'is kanalit Cruise with Ben & David, oli koos käputäie teiste kruiise kajastavate ajakirjanike ja blogijatega SeaDream Yacht Club kruiisil. Tegu oli esimese kruiisilaevaga, mis peale esimest viirusepuhangut Kariibidele naasis.

Kruiis pidi tõestama, et karmimad turvameetmed, mille seas on regulaarne testimine, aitavad kruiisidel pandeemia ajal toimida. See aga polnud nii, sest kui üks reisijatest haigeks jäi, pidi laev tagasi Barbadosele naasma. Seal testiti kõik 53 reisijat ja 66 meeskonna liiget.

SeaDream Yacht Club teatas, et mõnel reisijal tuvastati positiivne koroonatesti tulemus, kuid täpset arvu sinna märgitud ei olnud. SeaDreami kõneisik Andreas Brynestad lausus, et kohaliku terviseameti ja valitsuga tehakse tihedalt koostööd, et olukord võimalikult hästi lahendada.

CNN palus SeaDreamil kinnitada täpne nakatunute arv ja anda lisainformatsiooni. Ei firma ega kohalik valitsus andnud kommentaari.

The Points Guy reisireporter Gene Sloan väitis, et koroonahirm hakkas pihta siis, kui kapten teatas reisijatele ühest positiivsest testitulemusest. Reisijad pidid jääma enda kajutitesse. Sloan lisas, et see on kruiisitööstusele väga halb areng, ilmselt loodeti, et pidev testimine hoiab koroonaviiruse laevast eemal.

Reisijaid testiti enne reisi ja ka enne pardale minekut. Sloani sõnusti testiti reisijaid ka kruiisi neljandal päeval. Sloan arvab, et vahejuhtum tõestas seda, et kuni pole vaktsiini või kollektiivsest immuunsust tekkinud, hakkavad kruiisilaevadel sellised asjad paratamatult juhtuma. Ainus küsimus on see, et kui tihti ja kui suurelt.

SeaDreami merereisid Barbadoselt algasid uuesti 7. novembril. Brynestad ütles, et peale edukat suvehooaega Norras rakendatakse veelgi rangemad tervise- ja turvareeglid Barbadose talvehooaja reisidele. Karmimate reeglite hulgas on ka maski kandmine.

Sloan rääkis CNNile, et algselt ei kandnud keegi maske, isegi mitte laevameeskond. Meeskonnaliikmed ütlesid talle, et maskid pole vajalikud, kuna laev on koroonast vaba. Kuid juba mõne päeva pärast peale kruiisi algust nõuti ilma selgitusteta inimestelt maski kandmist.

SeaDreami laevadele mahub 112 reisjat ja 95 meeskonnaliiget. Kandes vähem kui 250 reisijat, ei pea ettevõte järgima kõiki Ühendriikide nakkushaiguste tõrje ja ennetamise keskuse (CDC) nõudmisi kruiisilaevadele.

Kruiisilaevade rahvusvahelise ühenduse sõnul töötatakse jätkuvalt CDC-ga, et jätkata kruiisidega niipea kui võimalik. Peale vahejuhtumit paluti CNC-il endine laevareisikeeld ennistada. Vastavas pöördumises on näiteks toodud ka SeaDream Yacht Clubi pardal toimunud puhang.

Allikas: edition.cnn.com

Vaata ka videot: