Lapsed võivad tõepoolest reisil ettearvamatud olla. Vanemate üllatuseks võib muidu rahulik mudilane muuta kogu lennureisi kõigile pardalolijatele õuduseks või vastupidi.

Siiski ei maksa lennureisi õnnestumist jätta täielikult juhuse hooleks. Toome teieni kümnepunktise juhendi, mismoodi vähemalt püüda lennureis lapse ja kaaskannatajate jaoks mõnusamaks muuta. Alati võib-olla ei õnnestu, aga ehk on nende soovitustega tõenäosus suurem, et lennukis ei korraldata ebameeldivuste maratoni.

Snäkid kaasa

Kui lennukitoit ei maitse täiskasvanutele, siis ei maitse see ka lastele. Neil on kombeks rohkem võõra toidu üle nuriseda kui suurtel inimestel, sellepärast peab kaasas olema tuttav kodune toit. Söök peaks olema pakitud väikesteks snäkkideks. Arvesta sellega, et nälg teeb vihaseks ja rahulolematuks.

Mängude aeg

Igavus on väikestel lastel kiire tulema — kindlasti esimesel lennul vaadatakse mõned minutid põnevusega aknast välja, kuidas lennuk õhku tõuseb. Edasi mööduvad tunnid üksluises ootamises. Kaasa tuleb võtta mänguasjad, mis on kerged, väikesed ja lapsele huvitavad. Kui kõik mängud on ammendunud, siis aitab ka mõni film tahvlist või pardameelelahutusest.

Ettevalmistused: õige istekoht ja varustus

Lastega reisides on mõistlik broneerida vahekäigupoolsed kohad. Siis ei pea pidevalt kedagi tülitama, kui laps tahab tualetti või jalgu sirutama. Lutsukomm aitab õhkutõusmisel ja maandumisel kõrvade lukkuminekust üle saada.

“Päevaplaan”

Nii nagu kodus, nii planeeri ka lennukis sõidu ajal puhke- ja mänguaegu. Beebid vajavad ööpäevas 16-18 tundi und, koolieelikud 11-12, vanemad lapsed vähem. Proovi uneaega ühtlustada sellega, kuidas laps kodustes tingimustes magab. Samamoodi saab planeerida ka söögi- ja mänguaegu.

Mugav magamine

Magamajäämine lennukis on lapsele väljakutse. Liiga palju on kõik erinev tavalisest magamajäämisest. Mõnikord aitab tuttava padjapüüri või väikese teki kaasavõtmisest, muidugi peab kaasas olema (väike) kaisuloom, traditsiooniline unejutt ja võib-olla ka (vaikne) öömuusika.

Lendamine une ajal

Kui see on võimalik, võiks lendamine jääda lapse uneajale. Siis on lennureisi lihtsam üle elada. Selle eest tänavad ka kaasreisijad.

Tutvusta reegleid

Enne lennureisi saab lapsele seletada, miks lennukis ei tohi käratseda ja vahekäigus joosta.

Vajalik varustus

Reisides tuleb alati ette ootamatusi — lend hilineb, ei jõua järgmisele lennule, plaanid muutuvad. Sellega peab arvestama ka asjade kaasavõtmisel — et jook ei saaks otsa, oleks piisavalt niiskeid salvrätikuid, kilekotte, snäkke jne. See kõik tuleb ka pakkida nii, et oleks kerge kätte saada.

Abijõud

Kui võimalik, reisi koos abilisega. Olgu see siis teine pereliige, sõber, lapsehoidja või sugulane. Anna ka reisikaaslasele piisavalt puhkust lapsega tegelemisest.

Õige riietus

Lapse riietamine läbi maailma erinevate kliimavöötmete kulgemisel on keeruline ülesanne. Kehtib vana tuntud reegel kihilisest riietumisest: kui on palav, võta kihte vähemaks, kui külmem, pane juurde. Rahvarikastes kohtades on oluline ka see, et laps oleks riietatud niimoodi, et sa ta ka kaugemalt ära tunneks.

Allikas: TripIt.com