SOOME

Tiigrid ja lõvid Helsingis

Vaid kahetunnise laevareisi kaugusel asuv Helsingi on suurepärane valik kiireks linnapuhkuseks ükskõik millisel päeval aastas. Helsingi turismiasutuse visitHelsinki kohalike vaatamisväärsuste spetsialisti Jenni Pöyry sõnul pakub päev Helsingis avastamisrõõmu nii suurtele kui väikestele.

Perega reisides soovitab Pöyry kindlasti külastada Helsingis asuvat Korkeasaari loomaaeda, mis on koduks ligi 150 loomaliigile. Asudes eraldi saarel, on see suurepärane viis veeta kogu perekonnaga aega väljas ning tutvuda Soome loodusliku keskkonna ning seal elavate loomadega.

“Sel sügisel on just koolivaheajale mõeldes avatud eraldi programm Soome metsades elavatele loomadele. Eksootilisema kogemuse saamiseks on võimalik näha ka tiigreid ja lõvisid kaslaste orus ning jalutada läbi ahvide kindlusest. Kindlatel kellaaegadel saab erinevates sektsioonides loomadele ise süüa anda,” kirjeldas Pöyry.

Korkeasaari loomaaia lahtiolekuajad ja päevase programmi, sh loomade toitmise ajad — leiad SIIT!

Suplus merevees ja lõõgastus saunas

Lõõgastava spaaelamuse saamiseks võiks külastada eelmisel aastal avatud merebasseini Allas Sea Pool. “Helsingi kesklinnas turuplatsi kõrval asuv Allas merebassein pakub väga unikaalset spaakogemust — lisaks suurele 27-kraadise veega basseinile ja lastebasseinile saab supelda suures merevee basseinis, mille temperatuur sõltub ilmast ja aastaajast. Pärast värskendavat suplust Läänemeres saab end üles soojendada ehedas Soome saunas,” sõnas Pöyry, kelle sõnul toimuvad keskuses igapäevaselt ka erinevad üritused. Lisainfo leiad SIIT!

Kuldse sügisilma nautimiseks võib sammud seada ka Helsingi disainikvartalisse, kust leiab ligi 200 disaini-, sisustus- ja antiigiäri ning rõiva- ja ehtepoodi. “Tegemist on tõelise disainimekaga, kust leiab põnevaid poode, maitsvaid toidukohti ja galeriisid. Kvartalisse on peidetud ka laste kunstikeskus Annantalo, kus saab käed külge panna mitmes erinevas lastele mõeldud töötoas. Sealkandis olles tasub läbi põigata ka vanasse koolimajja ehitatud Helsingi Disainimuuseumist, mis pakub inspiratsiooni igas vanuses külalisele,” lisas Pöyry.

ROOTSI

Astrid Lindgreni maailm

Kahepäevaseks puhkusereisiks on ideaalne sihtkoht aga ka Rootsi. Stockholm, mida peetakse Põhjamaade Veneetsiaks, asub Tallinnast vaid öise laevareisi kaugusel. VisitStockholmi Rootsi vaatamisväärsuste eksperdi Sabine Dubreuili sõnul on Stockholm tulvil erinevaid vaatamisväärsusi ja põnevaid lastele mõeldud tegevusi, mis pakuvad ühtlasi rõõmu ka täiskasvanutele.

Stockholmis Djurgardeni saarel asuvast muinasjutumaailmast Junibackenist leiab kõik teada-tuntud Astrid Lindgreni raamatukangelased. “Teiste seas saab lähemalt tutvust teha lasteraamatutest tuntud Karlssoniga, Meistri-Märteniga ning mürada Pipi Pikksuka Segasumma suvilas. Kindlatel kellaaegadel väljuva Muinasjuturongiga saab sõita läbi Astrid Lindgreni raamatumaailma ning kogeda omal nahal, milline oli igapäevaelu Bullerby külas, meisterdetektiiv Kalle Blomkvisti ja Madlikese juures,” ütles Dubreuil.

Junibacken pakub elamusi nii lastele kui lapsevanematele, kellele Lindgreni tegelased vähemalt sama tuttavad on. Ning kõige krooniks saab lõunasöögiks nautida kuulsaid Rootsi lihapalle või Pipi lemmiktoitu — pannkooke. Kõik see, mida Junibackenis näha ja teha saab, on nähtav SIIN!

Elu läbi kassi silmade

2016. aastal avatud ja tänavu aasta parima lastemuuseumi auhinna pälvinud Stockholmi tehnikamuuseumi kollektsioonist Megamind leiab ligi 50 erinevat interaktiivset näitust, mis tutvustavad lastele põnevat teadus- ja tehnikamaailma. Tähelepanuväärne on ka kogu muuseumi arhitektuur, mis on n-ö üles ehitatud inimajule — tavalise sissepääsu asemel tuleb muuseumisse sisse astuda hoopis läbi hiiglasliku kõrva. “Lisaks avaneb lastel võimalus kogeda elu läbi kassi silmade, kõndida tasakaalu hoides üle “ujuva silla”, värvida enda silmadega või juhtida satelliiti,” loetleb Dubreuil Megamindi atraktsioone.

Tõelise kunstielamuse saab aga Stockholmi ajatust klassikast ehk Vasa muuseumist — Vasa on ainuke säilinud 17. sajandi laev kogu maailmas, mille tellis Rootsi kuningas Gustav II Adolf 1626. aastal. Kuna laeva originaalosad ja puitornamendid on säilinud ligi 95% ulatuses, teeb see Vasa laevast täiesti unikaalse kunstilise vaatamisväärsuse. “Kõrvuti laevaga tutvumisele on muuseumis lastele ka palju tegevusi — muuseumi avastamiseks on loodud näiteks kaks pererada, esimene nendest sobib 3- kuni 8-aastastele ning teine lastele alates kuuendast eluaastast,” märkis Sabine Dubreuil. Lisainfo, sh eestikeelsena, leiab SIIT!

Reisiinfo:

Tallinn-Helsingi

Tallinna-Helsingi liinil sõidavad igapäevaselt Shuttle-klassi kiirlaevad Star ja Megastar, kust leiab palju põnevaid mängualasid igas vanuses lapsele. Kõikidel laevadel on laste mängutoad, kus väikesed reisijad saavad aega veeta ja multifilme vaadata. Shuttle laevadel külastavad mängutube aeg-ajalt ka mängujuhid, kes teevad kauneid näomaalinguid ja valmistavad värvilisi õhupalliloomi. Lõbusaks ajaveetmiseks on mängutubades mänguasjad väiksematele lastele ja mängukonsoolid veidi suurematele lastele.

Tallinn-Stockholm

Kruiisilaeval Baltic Queen on sügisesel koolivaheajal lastele suunatud eriprogramm — teadusetendusi teevad Eesti päritolu teaduse populariseerijad Kolm Põrsakest. Samuti on laeval avatud laste- ja perekeskus Seaside/Lottemaa, mis pakub tegevust igas vanuses lastele.

Kruiisilaeval Victoria I on koolivaheajal avatud laste- ja noorteala, kus korraldatakse igapäevaselt põnevaid tegevusi ja aktsioone. Kasutades piletite broneerimisel sooduskoodi VAHEAEG, on reisid Rootsi ja tagasi kuni 45% soodsamad. Pakkumine kehtib broneerimiseks kuni 29.10.2017 ja reisimiseks nii Tallinnast Stockholmi kui ka Stockholmist Tallinnasse 20.-29. oktoobrini.