Kuigi Eesti suurima reisibüroo Estraveli statistika kohaselt on Ukrainasse reisimine viimastel aastatel märkimisväärselt vähenenud, on Estraveli lennupiletite ja reisikindlustuse müügidirektori Mauri Saarendi sõnul Ukraina valitsuse kontrolli all olevatesse piirkondadesse reisimine üldjoontes ohutu. „Soovitatav ei ole reisida annekteeritud Krimmi ega okupeeritud territooriumidele ehk Putini marionettide kontrolli all olevatesse Donetski ja Luganski oblastitesse, kuid Kiievis ja Odessas on rahulik ning need linnad väärivad kindlasti külastamist,“ selgitas Saarend.

Ukraina naised

Ka Kiievisse ja Odessasse otselende korraldava Nordica äriarenduse juht Sven Kukemelk on veendunud, et Ukrainasse reisimist ei tasu enam peljata. „Teatav sõjategevus toimub vaid väga konkreetses Donbassi piirkonnas, mis asub nii Odessast kui Kiievist rohkem kui 600km kaugusel. Sama vahemaa on Eestist näiteks Poola piirini,“ lausus Kukemelk, küsides retooriliselt, et kui Poolas oleks sõda, kas siis tuleks ka Eestisse reisimine ära lõpetada?

Ülemaailmse Odessiitide Klubi liige Raivo Raidam on Ukrainaga seotud olnud üle 40 aasta ning tunneb maad läbi ja lõhki. „Odessat ja Kiievit ei mõjuta praegu Ukrainas käiv madin mitte kübetki. Siin olles isegi ei tunneta enam seda, et kuskil siin riigis käib sõda,“ lisas Raidam. Tema sõnul on igapäevaelu nii Kiievi kui Odessa tänavatel rahulik, kohalikud on naasenud tavapärasesse elurütmi. Siiski leiab ta, et Ukraina kriis on kohalikke tugevalt mõjutanud. „Ukrainalikkust on märgata palju rohkem kui varem. Ma pole elu sees näinud suveniiriputkades ja poodides nii palju rahvuslikkust kui nüüd peale kriisi,“ kirjeldas Raidam. Hinda on tõusnud rahvusrõivad ning Lvov’ist pärit maiustused, mille auks on rajatud isegi mitmeid uusi kohvikuid.

Kiiev

Raidam on nördinud, et ka eestlased on niiöelda sõjahüsteeriaga kaasa läinud ehk Ukraina kui reisisihtkoha tagaplaanile lükanud. „Maailmas on kindlasti palju ohtlikumaid linnu kui Odessa või Kiiev, kogu paanika on tekitatud ilmaasjata,“ lausus Raidam, kes pigem julgustab eestlasi Ukraina kultuuriga tutvuma minema. Eesti Turismifirmade Liidu peasekretär Mariann Lugus täiendas, et kuna Odessa asub vaenutegevuse piirkonnast kaugel, pole liidul põhjust arvata, nagu oleks sinna reisimine ohtlik. „ETFL-l oleva info põhjal on viimastel aegadel Ukrainasse reisinud inimeste tagasiside pigem positiivne, aga on loomulik, et tavapärasest ettevaatlikum võiks olla suurtes linnades ja turistide poolt külastatavates paikades,“ lisas Lugus.

Välisministeeriumi avalike suhete osakonna meedianõuniku Sten Juure sõnul võib Ukraina suuremates linnades siiski meeleavaldusi esineda ning seetõttu tasub ringi liikudes olla tavapärasest ettevaatlikum. Samas on Mauri Saarend veendunud, et ükskõik millisesse välisriiki reisides tuleb säilitada valvsus ümberringi toimuva suhtes ning Ukraina ei ole siinkohal erand. Mariann Lugus lisas, et kõige parem kaitse võimalike vahejuhtumite vastu on iseenda ohutunne ja kriitiline mõtlemine.

Dnipropetrovsk ukraina

Statistikast lähtuvalt usub Saarend, et 2014. aasta madalseisust ollakse üle saadud ning Ukraina kui reisisihtkoht on oma jõudu taastamas. Kui tänavu on esimese nelja kuuga ostnud Estravelilt vähemalt ühe Ukrainaga seotud teenuse 579 inimest, siis möödunud aastal tegi seda samal perioodil vaid 332 inimest ehk üle 40% rohkem. Sellele aitab kaasa ka grivna vahetuskurss, mistõttu Ukrainasse reisimine on soodsam kui varasemalt. „Majutus, transport, väljas söömine ja vaatamisväärsuste külastamine on Eesti turistile igati taskukohased,“ lisas Saarend. Kui vanasti sai ühe dollari eest 8 grivnat, siis nüüd suisa 26.

Nordica andmetel on 2015. aasta novembrist kuni käesoleva aasta aprillini lennanud Nordica Kiievi lendudel kokku pea 10000 inimest.

Estraveli statistika Ukrainasse reisimisel enne ja pärast Ukraina kriisi:

2012. aastal – 2105 inimest

2013. aastal – 2004 inimest

2014. aastal – 1275 inimest

2015. aastal - 1414 inimest

2016. aastal (kuni tänaseni) – 579 inimest

*Number aastaarvu taga näitab inimeste arvu, kes on Estravelist ostnud vähemalt ühe Ukrainaga seotud teenuse (enamasti lennupileti või majutuse)